Gözler enflasyon verilerinde

PAYLAŞ
Gözler enflasyon verilerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Saat 10.00'daki açıklamayla hem Eylül 2024 enflasyon rakamı hem de son 12 aylık enflasyon ortaya çıkacak.

TÜİK'in Ağustos ayında açıkladığı verilerle Türkiye'de son 12 aylık enflasyon yüzde 51,97'ye gerilemişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamalarda enflasyonun yüzde 50'nin altına çekilebileceğini söylemişti.

TÜİK'in dışında farklı kurumlar da İstanbul ve Türkiye özelinde enflasyon ölçüm sonuçlarını kamuoyuyla paylaşıyor.

En son TEPAV eylül ayına ilişkin gıda enflasyon verilerini açıkladı. TEPAV'a göre eylülde gıda enflasyonu yüzde 0,48 oldu.

Türk-İş mutfak enflasyonu ise yüzde 2,90, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ile ise yüzde 2,63 oldu.

Reuters ve AA enflasyon beklenti anketi

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık yüzde 2.2 artması, yıllık bazda 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına yüzde 48.3 seviyesine düşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38 tahmininin üstünde yüzde 43 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler yüzde 2 ile yüzde 2.8 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise yüzde 41 ve yüzde 45 aralığında seyrediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ekim Perşembe günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,09 oldu. Ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceği öngörülüyor.

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE aylık yüksek artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti. Mayıs ayında ise TÜFE aylık yüzde 3.37 artarak yıllık bazda yüzde 75.45 zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da yüzde 2'nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak yüzde 71.60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artış sebebiyle enflasyon aylık hızlanarak yüzde 3.23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 61.78'e geriledi.

Enflasyon Ağustos'ta eğitim kalemi öncülüğünde aylık yüzde 2.47 artaken, yıllık enflasyon yüzde 51.97'ye geriledi.

Kaynak: cnbce.com