Çin'in ikinci çeyrek büyümesi yüzde 4,7'yle beklentilerin altında kaldı

PAYLAŞ
  • Çin ekonomisi, ikinci çeyrekte %4,7 büyüyerek beklentilerin altında kaldı.
  • Sanayi üretimi Haziran ayında piyasa beklentilerinin üzerinde %5,8 arttı.
  • Çin’in 6 aylık dış ticaret hacmi 2,9 trilyon dolara ulaştı ve yabancı sermayeli şirket sayısı %14,2 arttı.
Çin'in ikinci çeyrek büyümesi yüzde 4,7'yle beklentilerin altında kaldı
Çin'in başkenti Pekin'deki bir inşaat alanı
Fotoğraf: Reuters
İlgili Hisse

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyrek döneminde keskin bir şekilde yavaşladı ve bu durum, önümüzdeki 5 yılda ekonominin gidişatını belirlemek üzere Pekin'de bir araya gelen ülke liderlerinin büyümeyi hızlandırmak için daha agresif davranmaları yönündeki baskıyı artırdı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,7 büyüdü. Sonuç, ilk çeyrekte kaydedilen %5,3 büyüme oranından ve ekonomistlerin beklediği %5,0 rakamından daha zayıf kaldı. Dönemsel bazda büyüme yarıdan fazla azaldı ve bir önceki dönem için revize edilen %1,5 yerine sadece %0,7 artışta kaldı.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, artan emlak krizi, durgun tüketici harcamaları ve dünyanın geri kalanıyla artan ticari gerilimler nedeniyle ivme kaybediyor. Çin Lideri Xi Jinping ve Komünist Partinin üst düzey yetkilileri, uzun vadeli ekonomik reformları tartışmak üzere bu hafta Pekin'de bir araya geliyor.

Analistler daha fazla yatırım ihtiyacı olduğunu düşünüyor

Birçok ekonomist, Çin ekonomisinin şu anda daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor. Açıklanan veriler, imalat yatırımları ve ihracatın ikinci çeyrekte büyümeyi desteklediğini, zayıf tüketici harcamalarını ve emlak sektöründeki sıkıntıları telafi ettiğini gösterdi. Veriler, yılın ilk altı ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak perakende satışlar aynı dönemde sadece %3,7 arttı ve gayrimenkul yatırımı %10,1, yeni konut satışları %26,9 daha düşük kaldı.

Haziran ayında ise sanayi üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde %5,8 arttı. Analistler, bir önceki dönem %5,6 artan sanayi üretiminin %4,8 artacağını tahmin ediyorlardı. Sanayi üretimi aylık bazda %0,42 yukarı geldi.

Çin’in 6 aylık dış ticareti 2,9 trilyon dolara çıktı

Çin Gümrükler Genel İdaresi (GACC) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ilk 6 ayında ülkedeki mal ticaretinin ihracat ve ithalat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 oranında artarak rekor seviye olan 21,17 trilyon yuana (yaklaşık 2,98 trilyon dolar) yükseldi. CGTN TÜRK'ün haberine göre, "Aynı dönemde, Çin’in ihracat hacmi yüzde 6,9 oranında artarak 12,13 trilyon yuana, ithalat hacmi ise yüzde 5,2 oranında artarak 9,04 trilyon yuana ulaştı. Ocak-haziran ayları arasında, Çin ile ASEAN ülkeleri arasındaki ticaret hacmi yüzde 10,5’lik artış göstererek 3,36 trilyon yuana yükseldi. ASEAN, Çin'in en büyük ticaret ortağı statüsünü korudu. Çin ve ABD arasındaki ticaret hacmi yüzde 2,9 oranında artarak 2,29 trilyon yuana ulaştı. Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki ticaret hacmi ise yüzde 7,2 oranında artarak 10,03 trilyon yuana yükseldi."

Kurulan yabancı şirket sayısı 26 bini geçti

Çin’de 2024 yılının ilk yarısında yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısının yıllık bazda yüzde 14,2 artışla 26 bin 870’e ulaştığı bildirildi. Çin Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ocak-haziran döneminde, imalat sektöründe fiilen kullanılan yabancı sermaye miktarı geçen yılın aynı dönemine göre 2,4 puan yükselerek 141 milyar 860 milyon yuana çıktı. İleri teknolojili imalat sektöründe fiilen kullanılan yabancı sermaye miktarının da geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,4 puan yükselişle 63 milyar 750 milyon yuana ulaştığı belirtildi. Almanya ve Singapur ise Çin’e yönelik yatırımlarının sırasıyla yüzde 18,1 ve yüzde 10,5 payla ilk sıralarda yer aldı.