Çin'in ihracatı 4 aydır artıyor: Yine beklentilerin altında kaldı

PAYLAŞ
  • Çin'in ihracatı Temmuz ayında %7 arttı, beklentilerin altında kaldı ve ithalat %7,2 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.
  • Otomotiv ihracatı %26 artış gösterirken Temmuz ayında Çin 553.000 araç ihraç etti, ev aletleri ve akıllı telefon ihracatı da büyüme gösterdi.
  • Çin ekonomisi yapısal zorluklarla karşı karşıya, yılın ilk yarısında %5 büyüdü ancak iç talep ve perakende satışlardaki yavaşlama endişe yaratıyor.
Çin'in ihracatı 4 aydır artıyor: Yine beklentilerin altında kaldı
İlgili Hisseler

Çin'in ihracatı Temmuz ayında piyasa beklentilerinin az altında büyüdü ve üst üste dördüncü ayda da artış gösterdi. Çin Gümrük İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen ay ihracat yıllık bazda yüzde 7,0 arttı. Analistlerin tahmini ise artışın yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. Temmuz ayındaki ihracat büyümesi, Haziran'daki yüzde 8,6'lık büyümeden de yavaş gerçekleşti.

Ancak analistler, bu artışın iç harcamaların güçlenmemesi nedeniyle ekonomiyi canlandırmaya yetmeyeceğini öngörüyor. İthalatta artış hızı yüzde 7,2 ile piyasa beklentisi olan yüzde 3,3'ün oldukça üzerinde gerçekleşti. İthalattaki bu hızlı artışla dış ticaret fazlası, piyasa beklentisi olan 98,4 milyar doların altında, 84,65 milyar dolar olarak belirlendi.

Çin'in Temmuz ayında ABD'den ithalatı yüzde 24, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nden (ASEAN) yüzde 11 ve Avrupa Birliği'nden yüzde 7 arttı. Bu artışlar, Çin'in ticaret ortaklarıyla olan ekonomik ilişkilerinin güçlendiğini göstermektedir. Ancak, yılın ilk yedi ayında ABD'den yapılan ithalat yüzde 1,4 düşerken, ihracat yüzde 2,4 arttı.

Araç ve elektronik ihracatı da dikkat çekici bir artış gösterdi. Çin'in Temmuz ayında yıllık bazda araç ihracatı yüzde 26 artarak 553.000 araca ulaştı. Ev aletleri ihracatı yüzde 17 artarken, akıllı telefon ihracatı da büyüme kaydetti. Buna karşın, nadir toprak elementleri ihracatı yüzde 19 düştü. Enerji ithalatında da önemli artışlar görüldü; ham petrol ithalatı yüzde 8, doğal gaz ithalatı ise yüzde 6 arttı.

Çin ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 5 büyüdü, ancak Haziran ayında perakende satışlardaki büyüme yüzde 2'ye yavaşladı. Bu durum, yılsonu GSYİH hedeflerine ulaşmada şüpheler yaratıyor. Çinli yetkililer, yılın ikinci yarısı için mevcut teşvik önlemlerini teyit ederken, ileri teknoloji ve diğer “yeni büyüme motorları” geliştirme gibi uzun vadeli hedeflere vurgu yaptı.

Çin'in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'ndan bir yetkili, ekonominin dış çevreden ve yapısal dönüşümden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik etme sürecinde yaşanan "acıların" gerekli olduğunu belirtti. Bu yapısal dönüşüm, Çin'in sürdürülebilir ve uzun vadeli ekonomik büyüme hedeflerine ulaşması için kritik bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: cnbce.com