3. çeyrek büyüme rakamları açıklandı
- TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 büyüme kaydetti. Çeyreklik bazda yüzde 0,2'lik daralma görüldü.
- 3. çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 9,2 ile inşaat olurken, sanayide yüzde 2,2 daralma gerçekleşti.
- Büyümeye en büyük katkı 2,2 puanla hanehalkı tüketiminden geldi.
Ekonominin temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3. çeyrek performansı belli oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 büyüdü.
AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, büyümenin yüzde 2,64 olmasını bekliyordu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralma kaydetti.
İkinci çeyrek büyümesine revize
Yılın 2. çeyreğine ilişkin daha önce yüzde 2,5 olarak açıklanan büyüme oranı yüzde 2,4'e revize edildi. 2024 birinci çeyrek için daha önce yüzde 5.3 olarak açılanan büyüme oranı sabit tutuldu.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 357 milyar 989 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Büyümeye en büyük katkı tüketimden
Üçüncü çeyrekte hanehalklarının nihai tüketimi büyümeye 2,2 puan katkı verirken, devletin nihai tüketim harcamaları 0,1 puan azalma, gayrisafi sabit sermaye (özel ve kamu yatırımları) oluşumu 0,2 puan azalma, mal-hizmet ihracatı 0,2 puan artış ve mal-hizmet ithalatı 2 puan azalma yönünde etki etti. Stoklar büyümeyi 2 puan aşağı çekerken, net dış talep büyümeyi 2,2 puan yukarı çekti.
En hızlı büyüyen sektör inşaat
Sektörlere bakıldığında inşaat yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2, tarım sektörü yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 2,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 2,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve hizmetler yüzde 1,4 büyüdü.
Sanayide yüzde 2,2 daralma
Diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,4, sanayi sektörü yüzde 2,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 0,3 daraldı.
Hanehalkı tüketimi yüzde 3,1 arttı
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,8 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı, yüzde 0,8 artarken ithalat yüzde 9,6 azaldı.
İşgücü ödemeleri, 3. çeyrekte yüzde 76,3 arttı. İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı yüzde 36,4 oldu. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 31,9'du.