Zuckerberg 'Satmıyoruz' demişti, mahkemede belgelendi: Meta’nın Llama modelinden gelir aldığı ortaya çıktı
- Meta’nın, açık kaynak olarak sunduğu Llama yapay zeka modelleri üzerinden gelir elde ettiği ortaya çıktı. 'Kadrey v. Meta Platforms Inc.' adlı telif hakkı davasında, ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sunulan 40 sayfalık ‘Davacıların Kısmi Hüküm Talebi Bildirimi ve Başvurusu’na göre, Meta, Llama modellerine ev sahipliği yapan işletmelerden gelir payı alıyor.
- Şirketin, bu modelleri kullanan bazı teknoloji firmalarıyla gelir paylaşımına gittiği yönündeki iddialar, ABD’de süren bir telif hakkı davası kapsamında mahkemeye sunulan belgelerde yer aldı.
- Belgelerde net bilgi yer almasa da Meta’nın daha önce Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Dell, Nvidia, Databricks, Snowflake ve Groq gibi firmaları iş ortakları arasında gösterdiği biliniyor.
- Ayrıca belgede sadece davacı yazarların değil, ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarının yazdığı eserlerin bile Meta tarafından izinsiz olarak kullanıldığına yer verilmiş.

Meta Platforms’un geliştirdiği Llama (Large Language Models - LLMs)yapay zeka modellerinden gelir elde ettiği ortaya çıktı. Şirketin, bu modelleri kullanan bazı teknoloji firmalarıyla gelir paylaşımına gittiği yönündeki iddialar, ABD’de süren bir telif hakkı davası kapsamında mahkemeye sunulan belgelerde yer aldı.
'Kadrey v. Meta Platforms Inc.' adlı telif hakkı davasında, ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sunulan 40 sayfalık ‘Davacıların Kısmi Hüküm Talebi Bildirimi ve Başvurusu’na göre, Meta, Llama modellerine ev sahipliği yapan işletmelerden gelir payı alıyor.
Meta'nın yapay zeka modellerini korsan e-kitaplarla eğittiği iddiasıyla açılan davada, mahkemeye sunulan belgede, hangi şirketlerin ödeme yaptığına dair net bilgi yer almasa da Meta’nın daha önce Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud, Dell, Nvidia, Databricks, Snowflake ve Groq gibi firmaları iş ortakları arasında gösterdiği biliniyor.
Ayrıca belgede sadece davacı yazarların değil, ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarının yazdığı eserlerin bile Meta tarafından izinsiz olarak kullanıldığına yer verilmiş.
Geliştiriciler Llama modellerini bağımsız olarak da kullanabiliyor. Ancak çoğu, ek hizmet ve araçlardan faydalanmak için bu büyük teknoloji firmalarının altyapılarını tercih ediyor. Bu da Meta’ya dolaylı bir gelir kapısı açıyor.
Zuckerberg gelir elde etmenin Meta’nın iş modeli olmadığını savunmuştu
Meta CEO’su Mark Zuckerberg, nisan ayında yaptığı bir açıklamada, bu ortak şirketlerin elde ettikleri gelirin bir kısmını Meta’yla paylaşmaları gerektiğini dile getirmişti. Ancak temmuz ayında yayınladığı bir blog yazısında, açık kaynak Llama modellerinden doğrudan gelir elde etmenin Meta’nın iş modeli olmadığını savunarak geri adım atmıştı.
Şimdi ortaya çıkan belgeler ise Meta’nın o dönemde tam tersi bir stratejiyi zaten uygulamaya koyduğunu gösteriyor. Bu durum, şirketin şeffaflığı ve açıklamaları konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Bu gelişme, Zuckerberg’in Llama modellerinin 1 milyar kez indirildiğini açıklamasından sadece birkaç gün sonra gündeme geldi. Zuckerberg, bu başarıyı Threads üzerinden duyurmuş ve her indirmenin açık kaynak yapay zekaya olan güveni gösterdiğini belirtmişti.
Meta, Llama modellerini sadece dış geliştiricilere sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Meta AI adlı yapay zeka asistanı başta olmak üzere kendi ürünlerinde de kullanıyor. Şirket, yakın gelecekte Meta AI teknolojisinin daha gelişmiş sürümlerine erişim sağlayacak ücretli abonelik sistemlerini test etmeye hazırlanıyor.
CNBC-e'nin incelediği mahkeme belgelerinde yer alan detaylar:
Meta, 2024’te 267 terabayt korsan kitap indirdi
Mahkeme belgelerine göre Meta, 2024 yılında LibGen, Z-Library ve Internet Archive gibi korsan içerik sunan platformlardan toplam 267,4 TB büyüklüğünde veri indirdi. Bu, ABD Kongre Kütüphanesi’nin basılı koleksiyonunun 20 katına eşdeğer.
Bu veriler, Meta'nın Llama modellerini eğitmek için kullanıldı.
Meta korsan dosyaları Torrent yoluyla indirdi ve dağıttı
Meta sadece korsan kitapları indirmekle kalmadı; BitTorrent protokolü üzerinden bu dosyaları başka kullanıcılara da dağıttı. Yani Meta, bu devasa korsan kitap havuzunun bir parçası ve taşıyıcısı haline geldi.
Üstelik bunu Meta’nın kurumsal ağından değil, Amazon Web Services üzerinden yaparak izini gizlemeye çalıştı.
Meta'nın korsan içerik kullanımı Zuckerberg’e bildirildi
Belgeler, Mark Zuckerberg dahil üst düzey yöneticilerin, LibGen gibi yasadışı veri kaynaklarının kullanılmasına onay verdiğini ortaya koyuyor. Meta, LibGen verilerinin 'kesinlikle korsan' olduğunu biliyordu ve bu 'riskin üstlenildiği' belgelenmiş.
Meta kitap lisansı almak yerine bilerek korsana yöneldi
Başlangıçta büyük yayıncılarla milyonlarca dolarlık lisans anlaşmaları yapmak isteyen Meta, bu çabaları Nisan 2023’te bir anda durdurdu. Sebep? LibGen ve benzeri kaynaklardan kitapların %90’ına ücretsiz ulaşılabildiğini fark ettiler.
“Eğer bir tek kitabı bile lisanslarsak, ‘adil kullanım’ savunmamız çöker” ifadesi, Meta çalışanlarının iç yazışmalarında açıkça geçiyor.
Meta mühendisleri, Llama modellerinin kalitesindeki sıçramayı doğrudan bu korsan veri kaynaklarına bağlıyor. Özellikle yaratıcılık ve uzun metin anlama gibi alanlarda ciddi gelişmeler kaydedildiği, iç raporlarda belirtilmiş.
Yüklenen kitaplar arasında Yargıç Ginsburg ve Breyer’ın eserleri de var
Belgeye göre, sadece davacı yazarların değil, ABD Yüksek Mahkemesi yargıçları Stephen Breyer’ın 'Making our Democracy Work' ve Bader Ginsburg’un 'My Own Words' kitapları da Meta tarafından izinsiz olarak kullanıldı.