Switch 2 ön siparişlerinde talep stokları aştı: Nintendo hisseleri Tokyo Borsası'nda yükselişte

PAYLAŞ
  • Nintendo’nun yeni nesil oyun konsolu Switch 2 için ABD'de başlatılan ön sipariş süreci, teknik aksaklıklar ve kullanıcı deneyimini zora sokan sistem hatalarıyla gündeme oturdu.
  • Japonya’daki ön sipariş çekilişine 2.2 milyon talep geldiğini açıklayan Nintendo, taleplerin mevcut üretim kapasitesinin çok üzerinde olduğunu belirtti.
  • Nintendo'nun açıklamasının ardından şirketin Tokyo Borsası’ndaki hisseleri bugün yüzde 5 artış gösterdi.
Switch 2 ön siparişlerinde talep stokları aştı: Nintendo hisseleri Tokyo Borsası'nda yükselişte

Nintendo’nun merakla beklenen yeni nesil konsolu Switch 2 için ön sipariş süreci, ABD'de, 24 Nisan gece yarısı itibarıyla başladı. Ön sipariş süreci, teknik aksaklıklar ve kullanıcı deneyimini zora sokan sistem hatalarıyla gündeme oturdu. Walmart, Target ve Best Buy gibi büyük perakendeciler, 24 Nisan gece yarısı itibarıyla 450 dolarlık konsolu satışa sundu. Ancak milyonlarca kullanıcının site çökmesi, belirsiz kuyruk sistemleri ve iptal edilen sipariş e-postalarıyla karşılaşması, süreci tam anlamıyla bir teknoloji fiyaskosuna dönüştürdü.

Öte yandan Nintendo, Japonya’daki ön sipariş çekilişine 2.2 milyon talep geldiğini açıkladı. Şirket, taleplerin mevcut üretim kapasitesinin çok üzerinde olduğunu ve 5 Haziran’daki lansman tarihine kadar yapılacak teslimatlar için belirlenen stok miktarının fazlasıyla aşıldığını belirtti.

Yoğun talep hisseleri yükseltti

Nintendo'nun açıklamasının ardından şirketin Tokyo Borsası’ndaki hisseleri bugün yüzde 5 artış gösterdi.

Reuters'a konuşan Japonya merkezli oyun danışmanlık şirketi Kantan Games'in kurucusu Serkan Toto, “Sayı beklentilerin çok ötesinde. Bu sadece Switch 2’nin piyasaya sürüldüğünde tükeneceğini değil, aynı zamanda cihazın aylarca zor bulunacağını da gösteriyor” dedi.

Nintendo’nun tedarik zinciri yeni bir sınavda

Switch 2, 2017 yılında piyasaya çıkan ve bugüne kadar dünya çapında 150 milyondan fazla satan ilk nesil Switch’in halefi olarak konumlandırılıyor. 2017’deki lansman ayında 2,7 milyon adet satış rakamına ulaşan cihazın yeni versiyonu için bu kez çok daha yüksek talep söz konusu.

Jefferies analisti Atul Goyal, konuyla ilgili bir müşteri notunda, “Nintendo üretimi artırıyor ancak ilk arz talebin çok gerisinde kalacak” ifadelerini kullandı. Goyal ayrıca, “Bir başka rekor kıran donanım döngüsü olacak şekilde şekilleniyor. Belki de eşi benzeri görülmemiş bir süper döngü” yorumunu yaptı.

Ticaret savaşı gölgesinde fiyat stratejisi

Nintendo, Switch 2'nin fiyatlandırmasını açıklamadan önce ABD'deki ön sipariş sürecini durdurmuştu. Bu hamlenin, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının ortasında gelen stratejik bir karar olduğu değerlendiriliyor. Şirket, konsolun fiyatını ABD pazarı için 449,99 dolar olarak belirledi.

ABD'de ön sipariş sürecinde neler yaşandı?

ABD merkezli oyun haber ve blog sitesi Kotaku'nun aktardığına göre Walmart, Switch 2 satışını başlatırken kullanıcıları belirsiz bir kuyruğa yönlendirdi. Sistem şu uyarıyı verdi: “Bu fırsat neredeyse tükenmek üzere. Bu ürün muhtemelen tükenecektir, ancak sırada kalabilirsiniz ve sıra size geldiğinde mevcut olup olmadığını size bildireceğiz.”

Ancak ne kullanıcıların sıradaki konumuna dair bir bilgi vardı ne de sipariş sırasının geldiği an nasıl bilgilendirilecekleri açıklanmıştı. Sipariş vermeye çalışan kişilerden bir 'bot' olmadıklarını kanıtlamaları istendi, bunun için imleçle bir sayacı doldurmaları gerekiyordu. Ancak sistem, kullanıcıları sonsuz bir sayfa yenileme döngüsüne sokarak işlemleri neredeyse imkansız hale getirdi.

Best Buy sessiz kaldı, Target çöktü

Walmart’taki belirsizlikten sonra gözler Best Buy’a çevrildi. Ancak şirket, söz verdiği gibi gece yarısı ön siparişleri aktif hale getirmedi. Switch 2 ürün sayfasında sadece 'çok yakında' ifadesi yer aldı. Stokların tükenip tükenmediği ya da teknik bir sorun yaşanıp yaşanmadığı konusunda kullanıcılar hiçbir bilgi alamadı.

Bu nedenle kullanıcıların büyük kısmı, sipariş işlemlerini daha hızlı ve sorunsuz gerçekleştirebildikleri düşüncesiyle Target’a yöneldi. Ancak burada da sistem, yoğun ilgiyi kaldıramadı. Kullanıcılara sepetlerinde hata olup olmadığını kontrol etmeleri söylense de, ortada herhangi bir hata mesajı görünmüyordu. Sipariş düğmesine basıldığında sayfa sadece yenileniyor; işlem tamamlanmıyordu.