SEC, Elon Musk’ın Neuralink'i hakkındaki soruşturmayı yeniden açtı

PAYLAŞ
  • SEC, Neuralink'in güvenliği konusunda Musk'a yönelik bir soruşturmayı yeniden başlattı; para cezası talebinde bulundu ancak miktar belirtilmedi.
  • Elon Musk, Neuralink dışında Tesla ve Twitter ile ilgili SEC soruşturmalarında da yer aldı; geçmişte 20 milyon dolarlık ceza ödemişti.
  • Trump’la yakın bağları sayesinde Musk’ın şirketlerinin gelecekteki düzenleyici yaptırımlardan etkilenmeyebileceği öngörülüyor.
SEC, Elon Musk’ın Neuralink'i hakkındaki soruşturmayı yeniden açtı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu hafta Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink’e yönelik bir soruşturmayı yeniden başlattı. Bu gelişme, Musk’ın Perşembe günü sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı bir mektupla ortaya çıktı.

Söz konusu mektup, Musk’ın avukatı Alex Spiro tarafından SEC’in görevden ayrılan başkanı Gary Gensler’a 12 Aralık’ta gönderildi. Mektupta komisyonun bir uzlaşma talebinde bulunduğu ve Musk’a para cezası ödeme talebini kabul etmesi ya da birden fazla suçlama ile karşı karşıya kalması için 48 saat süre tanındığı belirtiliyor. Mektupta talep edilen ceza miktarı yer almıyor.

Elon Musk ile SEC arasındaki gerginlik uzun süredir devam ederken, geçen yıl dört milletvekili Neuralink tarafından geliştirilen bir beyin implantının güvenliği konusunda yatırımcıların yanıltılıp yanıltılmadığını incelemesi için SEC’e çağrıda bulunmuştu. Ancak SEC’in Musk’a karşı olası bir eylemde ne kadar ilerleme kaydedebileceği net değil.

Tesla ve SpaceX’in başında bulunan milyarder girişimci, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın zaferine katkı sağlamak amacıyla çeyrek milyar dolardan fazla harcama yaptı. Bu hamle, Musk’ın şirketlerinin gelecekte düzenleyici tedbirler ve yaptırımlara karşı önemli ölçüde korunabileceği anlamına geliyor. Trump aynı zamanda Musk’ı, ABD hükümetini köklü bir şekilde yeniden düzenlemeyi planlayan bir görev gücüne atadı.

Spiro mektubunda, kendisinin ve Musk’ın SEC tarafından baskı altına alınmayacağını ifade ederek, tüm yasal haklarını saklı tuttuklarını vurguladı. SEC ve Neuralink, normal mesai saatleri dışında Reuters tarafından yapılan yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Musk’ın SEC ile yaşadığı zorlu süreçler arasında, Twitter’ın (şimdiki adıyla X) 44 milyar dolara devralınmasına ilişkin düzenleyici soruşturma da bulunuyor. Kasım ayında bir federal yargıç, Musk’ın bu konuyla ilgili mahkeme kararı gereği vermesi beklenen ifadeye katılmaması nedeniyle SEC’in yaptırım talebini reddetmişti.

Komisyon ayrıca 2018’de, Musk’ın Tesla’yı özel bir şirket yapma planını Twitter üzerinden duyurmasıyla ilgili olarak da milyardere dava açmıştı. Musk, bu davayı 20 milyon dolar para cezası ödeyerek, Tesla’nın bazı sosyal medya paylaşımlarını önceden avukatların incelemesine tabi tutarak ve Tesla başkanlığından ayrılarak sonuçlandırmıştı.

Kaynak: cnbce.com