Rakibiniz yapay zeka: Müzik sektörü gelirlerinin dörtte birini kaybedebilir
- Uluslararası Yazarlar ve Besteciler Toplulukları Konfederasyonu'nun araştırması, yapay zekânın yaratıcı sektörler üzerindeki etkisini ele aldı. Buna göre, dijital platformlarda yapay zeka ile oluşturulan müzik ve videoların yaygınlaşması, yaratıcı sektörlerde çalışanların gelirlerini olumsuz etkileyebilir.
- Araştırmaya göre, müzik sektöründeki çalışanların gelirlerinin 2028 yılına kadar yüzde 24 oranında azalması bekleniyor.
Uluslararası Yazarlar ve Besteciler Toplulukları Konfederasyonu (CISAC) tarafından yapılan bir araştırma, yapay zekânın yaratıcı sektörler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, müzik sektöründeki çalışanların gelirlerinin 2028 yılına kadar yüzde 24 oranında azalması bekleniyor. Görsel-işitsel sektör çalışanlarının gelirlerinde ise yüzde 21’lik bir düşüş öngörülüyor.
Bu gelir kayıplarının temel nedeni, yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin hızla artması ve geleneksel yaratıcıların eserlerinin yerini alması. Özellikle dijital platformlarda yapay zekâ ile oluşturulan müzik ve videoların yaygınlaşması, yaratıcı sektörlerde çalışanların gelirlerini olumsuz etkileyebilir.
CISAC Başkanı Björn Ulvaeus, yapay zekânın yaratıcı bireyler için yeni fırsatlar sunabileceğini ifade ederken, gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde bu teknolojilerin yaratıcıların geçim kaynaklarına ciddi zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.
'Yeni fırsatların kapısını aralayabilir ancak...'
Ulvaeus’a göre, yapay zekâ teknolojilerinin etik kullanımı ve yaratıcı sektör çalışanlarının haklarının korunması, sektörün sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip:
“Şarkı yazarlarından film yönetmenlerine, senaristlerden film bestecilerine kadar her türden yaratıcı için yapay zekâ, yeni ve heyecan verici fırsatların kapısını aralayabilir. Ancak üretken yapay zeka, geçim kaynaklarına büyük zarar verme gücüne de sahip. Bu iki senaryodan hangisinin gerçekleşeceği politika yapıcıların vereceği kararlara bağlı olacak. Doğru düzenlemeleri yapmak, insan yaratıcılığını ve kültürünü güvence altına alacak bir yapay zeka ortamı geliştirmek hayati önem taşıyor.”