Oxford araştırması: İnternete erişim refahı artırıyor

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Dünyada sosyal medyanın gençler için zararlı olduğuna dair görüş yaygınlaşıyor.
  • Oxford İnternet Enstitüsü internet erişiminin ve düzenli kullanımın refahı artırdığı sonucuna ulaştı.
Oxford araştırması: İnternete erişim refahı artırıyor

Dünya genelinde çevrimiçi yaşamın yarattığı zararlar nedeniyle birçok koruyucu yasa çıkartıldı. Öte yandan Oxford İnternet Enstitüsü’nün 168 ülkede yaptığı yeni çalışmaya göre internete erişim ve düzenli internet kullanımı kişilerin refahını artırıyor.

Daha önce aşırı sosyal medya kullanımıyla genç kadınların hissettiği depresyon arasında bağlantı olduğunu tespit eden Oxford araştırması yeni sonuçların bu tespitle çelişmediğini öne sürdü.

Araştırmanın sonucunda düzenleyici kurumlara internet için çıkartılacak yasaların veriye dayalı olması gerektiği tavsiye edildi.

Oxford araştırması: İnternete erişim refahı artırıyor - Resim : 1

Araştırmanın yürütücüsü profesör Andrew Przybylski, “Bu çalışmanın teknolojiyi çevreleyen güncel tartışmalara karşıt bir şekilde görüneceğini tahmin ediyorum. Eğer çevrimiçi dünyayı gençler için gerçekten güvenli yapacaksak elimize silahı alıp inançlarımıza göre sağa sola saldıramayız. Gerçekten veriye dayalı olarak fikrimizi değiştirecek kadar hassas olduğumuzdan emin olmalıyız.” dedi.

Oxford'lu araştırmacılar çalışmanın sadece sosyal medyayı değil internete erişim olarak daha geniş bir perspektife odaklandığını aktardı. Sosyal medya çevrimiçi güvenlik tartışmalarının en yoğun şekilde yapıldığı alan olarak öne çıkıyor.

Araştırma kapsamında 2006-2021 yılları incelendi. Dünya genelinde yaşları 15 ile 99 arasında değişen 168 ülkeden 2 milyon insanın verileri toplandı. Çalışma sonucunda internete erişimi olan ve interneti aktif bir şekilde kullanan insanların kendilerini daha tatmin olmuş ve refahı yüksek olarak nitelendirdiği tespitine ulaşıldı.

BBC’de yer alan bilgilere göre istatistik profesörü Kevin McConway çalışmayı oldukça yüzeysel olarak değerlendirse de tamamen faydasız olmadığını ifade etti. McConway, “Bazı insanlara göre internet hepimiz için zararlı düşüncesine şüphe getirmesi açısından iyi bir başlangıç” dedi.

Genç kadınlar

Çalışmayı yürüten bilim insanları refahın sekiz göstergesini incelerken 34 binden fazla istatistik modeli ve veri setine baktı. Bu analizlerin yüzde 85’inde internet erişimiyle refah arasındaki bağlandı gözle görülür biçimde pozitifti. Sadece yüzde 5 için bu negatif bir sonuç elde edildi ve bu çalışmalardaki katılımcıların çoğunlukla 15-24 arasındaki kadınlardan oluştuğu ifade edildi.

Araştırmacılar bu sonuçların internete erişimin kötü bir şey olduğunu göstermediğini savunuyor. Çalışmada yer alan ifadelere göre söz konusu sonuçlar, “Siber zorbalığa ilişkin artan raporlarla uyumlu ve genç kadınlar arasındaki depresif semptomlarla sosyal medya kullanımı arasındaki negatif bağlantının bir göstergesi.”

Çalışmanın eksikleri

Çalışmanın yürütücülerine göre Oxford İnternet Enstitüsü’nün çalışması kendi içerisinde bazı yetersizlere de sahip. Çalışma bir internet ve refah arasında bir sonuca ulaşsa da bir sebep-sonuç ilişkisini bilimsel çerçevede kuramıyor.

Örneğin gelir artışlarıyla refah arasındaki ilişkinin internet erişiminden kaynaklığı kesin sonuçlarla ortaya konulamadı. Yine de Prof. Andrew Przybylski’ye göre çalışma gençlere yönelik internet korumalarını artırmak isteyen yasa koyucular için önemli dersler içeriyor.

Öte yandan çalışmanın en büyük eksiklikleri arasında verilerin çoğunlukla İngilizce konuşan zengin ülkelerden geliyor olması.