Orta Doğu ‘oyun’da güçlenmek istiyor

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Dubai'nin oyun vizesi, Riyad'ın dev e-spor turnuvası, Abu Dabi'nin e-spor adası projesi...
  • Orta Doğu, oyun sektörü için cazibe merkezi olmak istiyor.
Orta Doğu ‘oyun’da güçlenmek istiyor

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en parlak yıldızı. Her ne kadar insan hakları konusunda eleştirilerin adresi olsa da şehir, itibarını güçlendirmek için farklı yollar deniyor. Dubai’nin yeni hedefi, şehri bir oyun cennetine dönüştürmek. Bunun için Dubai Oyun Vizesi devreye girdi.

Vize ile Dubai, yetenekli oyuncuları adeta bir mıknatıs gibi kendine çekmek istiyor.

Oyun geliştiricileri, oyuncular ve sektör profesyonelleri bu vize sayesinde Dubai’de yeni iş fırsatları arayabilecek.

Dubai’nin yeni oyun vizesi, Gaming 2033 için Dubai programının bir parçası.

Gaming 2033 nedir?

2023 yılında Dubai, oyun sektöründe istihdam sağlamak ve eğitim fırsatları oluşturmak için Gaming 2033 isimli bir program duyurdu. Program, 2033 yılına kadar ülkeyi 1 milyar dolarlık bir ‘oyun cenneti’ne dönüştürmeyi hedefliyor. Bu planlar kapsamında 30 bin kişiye de istihdam sağlanması planlanıyor.

Bu program ile Dubai’nin küresel oyun endüstrisinde ilk 10 şehir arasına girmesi isteniyor.

Dubai Oyun Vizesi için 25 yaş sınır

Oyun için alınacak vizeye dönecek olursak, bu vize oyun geliştiricilerini, e-spor oyuncularını ve oyun odaklı içerik üreticilerini kapsıyor. Başvuranların en az 25 yaşında olması gerekiyor. Tüm şartları sağlayan adaylar, özgeçmişleri ile başvuru yapabiliyor. Vizesi onaylanan adaylar, Yaratıcı ve Yetenekli Akredistasyon Sertifikası almaya hak kazanıyor. İşte bu da uzun dönem vizenin bileti.

Dubai, sahip olduğu altyapısıyla aynı zamanda vergi dostu olmasıyla yatırımcıların ve girişimcilerin ilgisini çekiyor. Vize programı, oyun dünyasında bir cazibe merkezi olabilmesi adına şehir için iyi bir anahtar olacak gibi duruyor.

Dubai’nin attığı bu adımı, komşuya karşı bir el güçlendirme adımı olarak da okumak mümkün. Abu Dabi de oyun dünyasını radarına aldı. Şehir, dünyanın ilk e-spor adasını inşa etmek için kolları sıvadı.

Abu Dabi’nin e-spor adası 280 milyon dolar

E-spor sektörünün lideri olmak için Orta Doğu, hummalı şekilde çalışıyor. Abu Dabi’de 280 milyon dolarlık yatırımla bir e-spor adası kurulacak. Adanın tamamlandıktan sonra 1 milyar dolara değere ulaşması bekleniyor.

Adada 200 odalı lüks bir otel, yüksek teknolojili mekanlar, eğitim merkezleri ve hatta içerik oluşturma alanları de yer alıyor.

Eğitim alanında, yüksek teknolojili oyun bilgisayarlarının yanında uyku ve boş zamanlar için izole dinlenme alanları da olacak. Oyuncular dengeli beslenme programına da erişebilecek.

Suudi Arabistan’da 60 milyon dolarlık turnuva

2024 yılında Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan 2024 Esports World Cup (EWC), e-spor tarihinin en büyük ödül havuzuna sahip olmasıyla da önemli bir konumda. Esports Dünya Kupası Vakfı tarafından düzenlenen turnuvanın detayları Nisan 2024’te açıklanmıştı.

CNN’in haberine göre, turnuva Riyad şehrinde düzenlenecek ve 8 hafta sürecek.

Toplamda 19 e-spor oyununun oynanacağı turnuvada Dota 2’den Apex Legends’a, Fortnite’tan Street Fighter 6’ya birçok oyun var.

Sektör genelinde yaşanan finansal zorluklar nedeniyle birçok e-spor turnuvasında ödüller küçülmüştü. EWC’de ise işler öyle değil. Oyuncu ödülleri gibi farklı kategoriler olacak ve toplamda 60 milyon dolar verilecek. Örneğin bireysel yarışma başına 50 bin dolarlık MVP ödülü var.

4 farklı e-spor arenasının olacağı etkinlik, 645 bin metrekareden büyük bir alana yayılacak. Turnuva boyunca 2,9 milyon kişinin ağırlanacağı tahmin ediliyor.