OpenAI yetkilileri Google davasında ifade verdi: 'Chrome satışa çıkarsa ilgileniriz'

PAYLAŞ
  • ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı yürüttüğü antitröst davasında, ChatGPT ürün yöneticisi Nick Turley duruşmada verdiği ifadede, Google'ın Chrome tarayıcısını satışa çıkarması halinde, OpenAI’ın satın almakla ilgilenebileceğini belirtti.
OpenAI yetkilileri Google davasında ifade verdi: 'Chrome satışa çıkarsa ilgileniriz'

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı antitröst davasında, ChatGPT ürün yöneticisi Nick Turley duruşmada verdiği ifadede, eğer Google Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalırsa, OpenAI’ın tarayıcıyı satın almayı düşünebileceğini söyledi.

OpenAI, Google’dan arama teknolojisi için işbirliği istedi, olumsuz yanıt aldı. Bakanlığın Google’ın arama motorundaki hakimiyetine karşı rekabeti yeniden sağlamak amacıyla alınabilecek önlemleri tartıştığı Washington’daki duruşmada konuşan Turley, ifadesinde, OpenAI’ın daha önce Google’a ChatGPT’de kullanmak üzere arama teknolojisi konusunda işbirliği teklif ettiğini ancak bu teklifin reddedildiğini söyledi.

Duruşmada sunulan e-postalara göre OpenAI, Google’a “Birden fazla ortağa ve özellikle Google’ın API’ına sahip olmanın, kullanıcılara daha iyi bir ürün sunmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz” mesajını iletti. Google ise bu talebi, çok sayıda rakibi ilgilendireceği gerekçesiyle geri çevirdi.

Turley ayrıca, OpenAI’ın halihazırda Microsoft’un Bing arama motorunu kullandığını belirtti. Şirketin, ChatGPT’nin kullanıcı sorgularının büyük kısmını kendi arama teknolojisiyle yanıtlayabilmesi için hala zamana ihtiyacı olduğunu da ifade etti.

Google’ın özel anlaşmaları da gündemde

Yargıç Amit Mehta, geçtiğimiz yıl Google’ın çevrimiçi arama ve reklamcılık alanında tekel oluşturduğuna karar vermişti. Bakanlık, bu tekelin korunmasında, Google’ın cihaz üreticileri ve mobil operatörlerle yaptığı özel anlaşmaların önemli rol oynadığını belirtiyor. Mahkemeye sunulan belgelere göre, Google yalnızca arama uygulaması değil; Chrome tarayıcısı ve yapay zeka uygulaması Gemini için de münhasır sözleşmeler yapmayı planlamış.

Ancak daha sonra ortaya çıkan başka belgeler, şirketin bu stratejiden vazgeçerek Samsung, Motorola, AT&T ve Verizon gibi firmalarla yaptığı bazı anlaşmaları esnettiğini gösterdi. Bu değişiklikler, cihaz üreticilerinin alternatif arama motorlarını yüklemesine olanak tanıyor.

'Rakip ürünlere engel yok'

Google yöneticisi Peter Fitzgerald, duruşmada yaptığı açıklamada, geçen hafta gönderilen mektuplarda şirketin anlaşmalarının, cihazlara diğer yapay zeka uygulamalarının yüklenmesini engellemediğini vurguladıklarını söyledi.

Google karara itiraz etmeye hazırlanıyor

Google, arama motorundaki tekel konumuna ilişkin verilen kararı temyize götürmeyi planlıyor.

Kaynak: Reuters