OpenAI, GPT-4o hamlesini yaptı

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • OpenAI, yeni dil modeli GPT-4o için bir tanıtım etkinliği düzenledi.
  • Etkinlikte, GPT-4o, sahip olduğu yetenekler sebebiyle 'Her' filmindeki yapay zeka Samantha'ya benzetildi.
OpenAI, GPT-4o hamlesini yaptı

ChatGPT’nin arkasındaki şirket OpenAI, 13 Mayıs günü bir tanıtım etkinliği düzenledi. Düzenlenen etkinlikte şirket, hem yeni bir yapay zeka modelini hem de ChatGPT’nin masaüstü sürümünü tanıttı. Etkinliğin en dikkat çeken ürünü hiç kuşkusuz yeni yapay zeka modeli GPT-4o oldu.

GPT-4o neler yapıyor?

ChatGPT’yi hem ücretli hem de ücretsiz kullananların deneyimleyebileceği GPT-4o, yapay zeka teknolojisini, özellikle son kullanıcı için, yeni bir boyuta taşıyor.

OpenAI Teknoloji Şefi Mira Murati’nin canlı yayında yaptığı sunuma göre güncelleme, GPT-4o'yu OpenAI'ın kısıtlı kullanım da olsa ücretsiz kullanıcıları da dahil olmak üzere herkese getiriyor.

GPT-4o ismindeki ‘o’ ‘omni’ kelimesini ifade ediyor.

Mevcut sürümde zaten sesli sohbet özelliği varken GPT-4o ile metin, video ve ses konularında yetenekleri daha da gelişmiş hale geldi. Ayrıca mevcut sürümden çok daha hızlı.

Yeni model ile ChatGPT, 50 farklı dili tanıyabiliyor.

Kullanıcılar yakın zamanda ChatGPT ile görüntülü sohbet de edebilecek.

Murati yaptığı açıklamada, “Konu kullanım kolaylığı olduğunda ilk kez gerçekten ileriye doğru büyük bir adım atıyoruz” sözlerine yer verdi. Murati aynı zamanda GPT-4o’nun GPT-4 Turbo’dan iki kat daha hızlı ve yarı maliyetli olduğunu da belirtti.

Düzenlenen etkinlikte yeni modelin yetenekleri sergilendi.

Örneğin, halka açık bir konuşma öncesinde birinin sakinleşmesine yardımcı olması istendi.

OpenAI araştırmacısı Mark Chen’in söylediğine göre yeni model, kullanıcıların duygularını anlayabiliyor. Ayrıca kullanıcıların onu sözle rahatsız etmesini de kaldırabiliyor.

Denemelerden biri de görüntülü oldu.

Ekip, kişinin hissettiği duygular hakkında GPT-4o’nun, yüz ifadesini analiz ederek, yorum yapmasını istedi.

Chen etkinlik sırasında GPT-4o’dan ses tonunu daha dramatik şekilde değiştirmesini ya da robotik bir ses tonuna geçmesini de istedi.

Şirket, Ses Modu'nun ilk olarak ChatGPT Plus kullanıcıları için teste açıldığını duyurdu.

Yeni model, kullanıcıların sesli uyarılarına en erken 232 milisaniyede, ortalama ise 320 milisaniyede yanıt verebiliyor.

Ses Modu sayesinde yeni model, çevirmen olarak çalışabiliyor. Yine etkinlikte Chen, aracın, İngilizce ve İtalyanca arasındaki çeviri yeteneğini gösterdi.

Matematik problemi de çözüyor

Dil konusunda yetenekli modelin tek hüneri bu değil. Yeni model, bir matematik denklemi çözebiliyor. Aynı zamanda kod yazabiliyor.

Hatta bu yenekleriyle artık ChatGPT, Microsoft’un kendi GitHub Copilot’una karşı daha güçlü bir rakip.

OpenAI rekor kırdı

ChatGPT, Kasım 2022′deki lansmanının ardından tarihteki en hızlı büyüyen tüketici uygulaması olarak rekorlar kırdı. Platform, haftalık yaklaşık 100 milyon aktif kullanıcıya sahip.

OpenAI, Fortune 500 şirketlerinin yüzde 92′sinden fazlasının platformu kullandığını söylüyor.

Murati, Pazartesi günkü etkinlik sırasında OpenAI’nin teknolojideki gizemin bir kısmını ortadan kaldırmak istediğini söyledi:

″Önümüzdeki birkaç hafta içinde bu yetenekleri herkesin kullanımına sunacağız.”

Murati, canlı yayınlanan etkinliği, OpenAI teknolojisine güç sağlamak için gerekli grafik işlem birimlerini (GPU’lar) sağladıkları için Nvidia CEO’su Jensen Huang ve şirketine teşekkür ederek sonlandırdı.

2015 yılında kurulan OpenAI, Microsoft tarafından da destekleniyor. 80 milyar dolardan fazla değerlemeye ulaşan şirket, tüm bu aldığı yatırımları yeni modeller oluşturmak ve modelleri eğitmek için işlemcilere ve altyapıya harcıyor.

Üretken yapay zeka güçlü adımlarla geliyor

Yapay zeka yarışı başladığında Microsoft’tan Google’a birçok şirket, yeni chatbot’larını tanıttı. Rekabette geri kalmayan şirketler için şimdi yeni bir dönem var: Üretken yapay zeka.

Mayıs 2024’te OpenAI’ın rakibi Anthropic, iPhone’lar için ücretsiz aracını duyurdu. Anthropic de Amazon tarafından destekleniyor.

PitchBook’a göre 2023 yılında yaklaşık 700 üretken yapay zeka işine 29,1 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu da geçen yıla göre yüzde 260’lık artış demek.

Pazarın gelirinin önümüzdeki 10 yıl içinde 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.