OpenAI CTO'su Mira Murati yapay zeka araçları hakkında konuştu
- OpenAI CTO'su yapay zeka araçlarının 'zekamızı geliştirebileceğini' ancak bazı yaratıcı işlerin ortadan kalkmasına neden olabileceğini söylüyor.
OpenAI'ın baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, yapay zekanın insanların yaratıcılığını artırmaya yardımcı olabileceğini, ancak bazı yaratıcı işleri de ortadan kaldırabileceğini söylüyor.
CNBC Make It’te yer alan habere göre, Dartmouth Mühendislik Okulu, geçtiğimiz günlerde, Murati ile OpenAI'ın ChatGPT gibi araçlarının farklı endüstriler üzerindeki potansiyel etkileri hakkında bir söyleşi düzenledi. Söyleşi sırasında ayrıca bir Dartmouth mezunu olan Murati’ye bu araçların senaryo yazma ve film yapma kapasitesine sahip olup olmadığı soruldu.
Soruyu, "Bir araç olarak bunu kesinlikle yapabilir, onunla işbirliği yapacağımızı ve yaratıcılığımızı geliştireceğini umuyorum" diye yanıtlayan Murati, OpenAI araçları sayesinde insanların kendilerini daha yaratıcı hissedebileceğini de sözlerine ekledi.
Murati, yapay zeka araçlarının yaratıcı endüstriler üzerinde yıkıcı bir etkisi olabileceğini de söyledi:
"Bazı yaratıcı işler belki ortadan kalkacak. Ancak zaten ortaya çıkan içerik kaliteli değilse belki de en başta orada olmamaları gerekirdi."
Yapay zeka insanların yerini alacak mı?
Yapay zeka insanların yerini alacak mı sorusunu cevaplamak pek de kolay değil.
Bu sorunun cevabının karmaşık olmasının da birkaç farklı sebebi var. Öncelikle yapay zeka ile insanların öğrenme yöntemleri farklı. Büyük dil modelleri, görüntü oluşturucular ve diğer üretken yapay zeka araçları, eğitildikleri veri kümelerindeki kalıpları belirlemek için güçlü algoritmalar kullanıyor. Sonrasında bu bilgilerle yeni görüntü, metin veya ses çıktıları oluşturabiliyor.
Lemurian Labs'in baş teknoloji sorumlusu Theo Omtzigt, yapay zekanın aksine, insanların nasıl öğrendikleri, bilgiyi nasıl korudukları ve yaratıcılıklarını nasıl geliştirdikleri konusunda hala net bir anlayışa sahip olmadıklarını söylüyor.
Omtzigt, Aralık ayında Make It'e verdiği röportajda, "Bilinci ya da yaratıcılığı neyin yarattığına dair matematiksel bir anlayışa ya da bilimsel bir anlayışa sahip değilsek, bunu yapay bir sisteme aşılayacak bir mekanizmaya da sahip olamayız" dedi.
Yapay zeka riskli olabilir
McKinsey Global Institute tarafından Mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre, 2030 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 12 milyon çalışan üretken yapay zeka yüzünden işsiz kalabilir.
Raporda, etkileneceği tahmin edilen ana iş kategorileri arasında ofis çalışanları, müşteri temsilcileri ve üretimde çalışanlar yer alıyor.
Öte yandan müzik endüstrisinin bazı üyeleri şimdiden yapay zekanın potansiyel etkisinin önüne geçmeye çalışıyor.
Nisan ayında, aralarında Billie Eilish ve Nicki Minaj'ın da bulunduğu 200'den fazla sanatçı, sektörlerinde "yapay zekanın suistimaline" karşı koruma çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı.
Mektupta şu ifadeler yer alıyor:
"En büyük ve en güçlü şirketlerden bazıları, izinsiz olarak, çalışmalarımızı yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıyor. Kontrol edilmediği takdirde yapay zeka, yaptığımız işin değerini düşürecek ve adil bir şekilde ücretlendirilmemizi engelleyecek dibe doğru bir düşüş başlatacaktır."
Bir yapay zeka uzmanı olan Dr. Joy Buolamwini, Murati’ye, sanatçıların eserlerinin izinsiz olarak yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılması durumunu sordu. Murati ise OpenAI ürünlerinde kullanıcıların verilerini nasıl kullanacağını kontrol edebildiğini ve isterlerse kendi verilerini silebilme seçenekleri olduğunu belirtti.