NATO’dan denizaltı kablolarını sabotajdan koruma adımı: Hibrit internet ağı kuruyor

PAYLAŞ
  • NATO, denizaltı internet kablolarına yönelik artan tehditlere karşı hibrit bir iletişim ağı kurmak için HEIST projesini başlattı. Bu proje, denizaltı kablolarını ve uzay tabanlı teknolojileri entegre ederek, küresel internet güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
NATO’dan denizaltı kablolarını sabotajdan koruma adımı: Hibrit internet ağı kuruyor

Son yıllarda denizaltı internet kablolarına yönelik artan tehditler, NATO’yu kritik iletişim hatlarını güvence altına almak için yeni çözümler geliştirmeye yöneltti. NATO, hem denizaltı kablolarını hem de uzay tabanlı teknolojileri bir arada kullanacak hibrit bir iletişim ağı oluşturmayı amaçlayan HEIST (Hybrid Space/Submarine Architecture Ensuring Information Security of Telecommunications-Bilgi Güvenliğini Sağlayan Hibrit Uzay/Denizaltı Mimarisi) projesini başlattı.

Baltık Denizi’nde kabloların kopması harekete geçirdi

Baltık Denizi’nde Kasım 2024’te Finlandiya ile Almanya ve İsveç ile Litvanya arasında bağlantı kuran denizaltı telekomünikasyon kablolarının kopması, altyapının güvenliği konusunda alarma geçirdi. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’yı işaret ederek, olayların Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle Avrupa’ya yönelik bir ‘hibrit saldırı’ olabileceği yönünde yorumlar yaptı. Rusya ise suçlamaları ‘saçma’ bularak reddetti.

İnternetin yüzde 95’ini yöneten ve günlük 10 trilyon dolardan fazla finansal işlem yapılmasını sağlayan bu kablolar, uluslararası iletişim ve ticaret açısından kritik öneme sahip. Ancak bu hassas altyapının doğal afetler veya kasıtlı saldırılarla karşı karşıya kalma riski, NATO ve müttefiklerini harekete geçirdi.

SpaceX de HEIST projesinde: Uydu ve denizaltı kabloları birlikte çalışacak

Business Insider’ın aktardığına göre, NATO’nun 400 bin dolarını verdiği, yaklaşık 2 milyon dolarlık bütçeyle başlattığı HEIST projesi, denizaltı kablolarını sensörlerle donatarak olası sabotajları önceden tespit etmeyi ve uydu tabanlı iletişim sistemlerini yedek olarak kullanmayı amaçlıyor.

• Uydu Alternatifi: Verilerin bir kısmı uydular üzerinden iletilerek, denizaltı kablolarına olan bağımlılık azaltılacak.

• Sensörlü Kablolar: Denizaltı kablolarına yerleştirilecek sensörler, sabotaj ve kazaları anında tespit edebilecek.

• Otomatik Yönlendirme: Kesinti durumunda veri akışı uydular üzerinden otomatik olarak yeniden yönlendirilecek.

SpaceX ve Viasat gibi uydu internet sağlayıcılarının desteğiyle, HEIST projesi Ocak 2025’te ilk testlerine başlayacak. 2026 yılı sonunda tam işlevsellik kazanması beklenen proje, Cornell Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi, Bifröst Üniversitesi, İsveç Savunma Üniversitesi, Blekinge Teknoloji Enstitüsü, ETH Zürich, İsveç Kraliyet Donanması, İzlanda hükümeti ve birçok özel şirketin katılımıyla, uluslararası ve disiplinler arası bir ekip tarafından yürütülüyor.

NATO'nun yedek planı

NATO’nun ‘yedek planı’ HEIST projesi, dijital altyapılarını geleceğe hazırlama ve iletişim güvenliğini artırma yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.