İddia: Trump yönetimi Biden’ın çip kısıtlamalarını kaldıracak

PAYLAŞ
  • Trump yönetimi, Biden döneminde yürürlüğe giren, yapay zeka çiplerine erişim kısıtlamalarında değişiklikler yapmayı planlıyor.
  • Hedef, ABD'nin belirlediği ülkelere göre çip almaya almaya olanak tanıyan kısıtlamaları kaldırıp, devletler arası anlaşmalarla yeni bir lisanslama sistemi oluşturmak.
  • Reuters'ın kaynaklara dayandırdığı habere göre bu değişiklik, ABD'nin çiplerini ticaret görüşmelerinde koz olarak kullanmak adına yapılacak.
İddia: Trump yönetimi Biden’ın çip kısıtlamalarını kaldıracak

Trump yönetimi, Joe Biden döneminde yürürlüğe giren ve yapay zeka çiplerine küresel erişimi kısıtlayan bir kuralı değiştirmeyi planlıyor. Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, bu değişiklikler arasında dünyayı kademelere ayırarak ülkelerin hangi seviyede gelişmiş çip alabileceğini belirleyen sistemin kaldırılması yer alıyor.

Üç kaynak, planların henüz tartışma aşamasında olduğunu ve değişikliklerin kesinleşmediğini belirtiyor. Eğer kademe sistemi kaldırılırsa, ABD yapımı çiplerin ticaret görüşmelerinde daha güçlü bir koz olarak kullanılabileceği ifade ediliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından ocak ayında yayınlanan 'Yapay Zeka Yayılımı Çerçevesi', çip ihracatını kısıtlayarak en gelişmiş teknolojinin Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin eline geçmesini engellemeyi amaçlıyor.

Sistem şu şekilde işliyor:

  • Kademe 1: ABD'nin yakın müttefikleri (17 ülke ve Tayvan) sınırsız erişime sahip.
  • Kademe 2: 120 ülke, belirli sınırlamalarla çip alabiliyor.
  • Kademe 3: Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler ise tamamen men ediliyor.

Kaynaklar, Trump yönetiminin kademe sistemini terk ederek hükümetler arası anlaşmalarla küresel bir lisanslama sistemi kurmayı değerlendirdiğini söylüyor. Trump'ın ilk dönemindeki Ticaret Bakanı Wilbur Ross, kademelerin kaldırılması yönünde görüşler olduğunu ve konunun hala üzerinde çalışıldığını doğruladı.

Müzakerelerde avantaj sağlayabilir

Başka bir kaynak ise, bu yeni yapının, Trump’ın her ülkeyle ayrı ayrı anlaşma yapma stratejisine uygun olduğunu ve ABD’nin kendi tasarladığı çiplere erişimi diğer müzakerelerde bir avantaj olarak kullanabileceğini belirtti.

Değişiklikler arasında lisanslama istisnaları için daha sıkı bir sınır getirilmesi de var. Şu anki kuralda, Nvidia’nın H100 çiplerinden yaklaşık 1.700 adede eşdeğer siparişler ülke kotalarına dahil edilmiyor, sadece hükümete bildiriliyor. Trump yönetiminin bu sınırı 500 H100 çipine düşürmeyi düşündüğü belirtiliyor.

Daha karmaşık hale gelebilir

Ticaret Bakanlığı ve Beyaz Saray, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Trump yönetimi yetkilileri, kuralı 'daha güçlü ama daha basit' hale getirmek istediklerini söylerken, bazı uzmanlar kademelerin kaldırılmasının kuralı daha karmaşık hale getirebileceğini düşünüyor.

Oracle’ın başkan yardımcısı Ken Glueck, mevcut kademe sistemini mantıksız bulduğunu ve Trump yönetiminin kuralı önemli ölçüde değiştirmesini beklediğini ifade etti. Oracle ve Nvidia, kuralın ocak ayında yayımlanmasının ardından eleştirilerini dile getirmişti. Endüstri, çip erişimindeki kısıtlamaların ülkeleri Çin’den teknoloji almaya yöneltebileceğini savunuyor. Bazı ABD’li kanun yapıcılar da bu görüşü paylaşarak kuralın iptalini talep ediyor.

Kaynak: Reuters