Google TBMM'de dijital telif sunumu yaptı: Ülkelerin mevzuatlarına uyuyoruz

PAYLAŞ
  • Google Reklamcılık adına gelen yöneticilere Kanada, Avustralya ve Japonya'da basın kuruluşlarına telif ödenirken Türkiye'de neden ödenmediği sorusu yöneltildi. Google yöneticileri, "Ülkelerin mevzuatlarına uyuyoruz." yanıtını verdi.
Google TBMM'de dijital telif sunumu yaptı: Ülkelerin mevzuatlarına uyuyoruz
Google Reklamcılık yöneticileri sunum yaparken
Fotoğraf: AA

Google yöneticileri "dijital telif" gündemiyle toplanan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun toplantısında sunum yaptı.

Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Müdürü Duygu Yücesoy, Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Başkanı Tolga Sobacı, Google Macaristan Telif Hakları Uzmanı Adrienn Timar ve tarafın avukatı olarak Gönenç Gürkaynak katıldı.

Duygu Yücesoy, “2023 rakamına göre Türkiye’de haber web sitelerine yılda 10 milyar tıklanma sağlanıyor. Haberciler için bu 2 milyon dolardan fazla bir ekonomik değer yaratıyor” dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Google’ın Türkiye’den kazandığı paranın miktarını sordu.

Tolga Sobacı, Google’ın Türkiye’de ödemekle yükümlü olduğu vergileri ödediğini söyledi. Sobacı, Google’ın Türkiye’deki kazancına ilişkin soruyu mahrem veri olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi. Sobacı, Google LLC’nin Türkiye’de yerleşik bir şirket olmadığını belirtti. Sobacı Google Reklamcılık’ın Google ürün ve hizmetleri üzerinde herhangi bir tasarruf yetkisi olmadığının altını çizdi.

Google yöneticileri Avustralya Kanada ve Avrupa Birliği’nde dijital yayıncılara yapılan telif ödemesinin neden Türkiye’de bulunmadığı sorusunu Google Reklamcılık yetkilileri söz konusu ülkelerdeki mevzuatlara uydukları şeklinde yanıtladı.

Google’ın Macaristan’dan getirdiği şirketin Telif Hakları Uzmanı Adrienn Timar, “Daha detaylı bilgi vermek gerekirse Kanada'da ve Avustralya'da spesifik bir rekabet çerçevesi belirlendi ve bu çerçeveyle ilgili olarak düzenlemeler bu piyasayı yönlendiriyor. Ancak Avrupa Birliği'ne baktığımızda onların farklı bir uyum çerçevesi belirlediğini görüyoruz ve orada basınla ilgili yayıncıların daha fazla kontrole sahip olduğunu ve bu çerçevede de piyasanın onların kontrolü altında daha farklı biçimde düzenlendiğini görüyoruz. Küresel anlamda baktığımızda, telif haklarıyla ilgili genel bir çerçevenin, kanunun olduğunu görüyoruz ve bu, ülkelerin sınırları içerisinde uygulanan bir kural. Ancak Avrupa Birliği'ne baktığımızda, orada bir yönergenin, bir düzenlemenin olduğunu ama bu düzenlemenin ülkenin mevzuatına dahil edilmesi gerektiğini görüyoruz. Üye devletler bu anlamda farklı biçimde bunu kendi mevzuatlarına aktarabildikleri gibi uygulamalarında da birbirinden farklılıklar ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

Google’ın avukatı Gönenç Gürkaynak da, “Google, kendi yükümlülüklerini farklı ülkelerin sorumluluklarına göre yerine getiriyor. Bu ülkelerden bir bölümü, bu ekosistemin (dijital yayıncılık) ihtiyacının parasal ödeme olduğu kanaatinde ve buna göre mevzuat geçirmiş vaziyette. Google da buna göre adım atıyor” şeklinde konuştu.

Komisyonda ilginç diyalog

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Benim bu konuşmalardan anladığım şu: Google diyor ki: “Siz kendi mevzuatınızı düzenleyin, hukuksal altyapınızı tamamlayın, sonra biz bu meseleyi bir masa etrafında oturup konuşabiliriz” şeklinde konuştu.

Google tarafını temsilen serbest avukat Gönenç Gürkaynak, “Beni korkuttunuz “Siz kendi mevzuatınızı düzenleyin, sonra biz gereğini yaparız.” diye özetleyince... Dolayısıyla, “Sonra biz gereğini yaparız.” kısmı beni korkutmadı ama “Siz kendi mevzuatınızı düzenleyin.” diyorsunuz ve bunun içinde bir yalnız bırakma varsa bizim niyetimiz o değil” dedi.

"Telif ödenmemesi hayatın olağan akışına ters bir durum"

Hüseyin Yayman kapanış konuşmasını yaparken şu ifadelere yer verdi: Burada temel mesele emek hırsızlığının önüne geçirilmesi. Bizim yaz döneminde muhakkak bunu tüm uzmanlarla konuşmak suretiyle, başka dünya örneklerini, Avrupa örneklerini incelemek suretiyle., zaten bizim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’muzun 1952 tarihli olduğunu düşündüğümüzde, bir yeniden yapılandırılması, güncellenmesi gerekiyor, biz bunu burada muhakkak çalışacağız… Bir haberin hiçbir telif ödenmeden, hiçbir referans verilmeden yayınlanması ve bunun Google üzerinden yapılması gerçekten hayatın olağan akışına ters bir durum oluşturuyor.