Google - Kairos anlaşması teknoloji - nükleer birlikteliğinin yeni adımı oldu

PAYLAŞ
  • Google, toplamda 500 megavat elektrik almak üzere 6-7 küçük modüler reaktör satın almayı planlıyor.
  • Teknoloji şirketleri, yapay zekanın artan enerji talebini karşılamak için nükleer enerjiye yöneliyor.
  • SMR'ler, inşaat maliyetlerini azaltmak amacıyla fabrikada üretilen bileşenlerle daha küçük boyutlu nükleer reaktörler olarak tasarlandı.
Google - Kairos anlaşması teknoloji - nükleer birlikteliğinin yeni adımı oldu

Google, yapay zeka için küçük modüler reaktörlerden elektrik satın alacak.

Google, yapay zeka faaliyetleri için elektrik talebini karşılamak amacıyla dünyanın ilk kurumsal anlaşmasını imzaladı. Şirket, birden fazla küçük modüler reaktörden (SMR) güç satın almak üzere Kairos Power ile anlaştığını duyurdu.

2030'a kadar ilk küçük modüler reaktör devreye alınacak

Google’ın Kairos Power ile yaptığı anlaşma, Kairos’un ilk küçük modüler reaktörünü 2030 yılına kadar faaliyete geçirmeyi ve 2035 yılına kadar ek reaktörlerin devreye alınmasını hedefliyor. Şirketler, anlaşmanın finansal detaylarını veya ABD'de reaktörlerin nerede inşa edileceğini açıklamadı.

Google, toplamda altı ila yedi reaktörden 500 megavat elektrik satın almayı kabul etti. Bu miktar, günümüzde kullanılan nükleer reaktörlerin ürettiği kapasitenin daha küçük bir kısmını oluşturuyor.

Google Enerji ve İklim Kıdemli Direktörü Michael Terrell, “Nükleer enerjinin, talebimizi daha temiz ve sürekli bir şekilde karşılamada önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz” diye belirtti.

Teknoloji devlerinin nükleer enerjiye ilgisi artıyor

Yapay zeka faaliyetlerinin artmasıyla birlikte teknoloji şirketleri de nükleer enerji şirketleriyle anlaşmalar imzalamaya başladı. Mart ayında Amazon, Talen Energy’den nükleer enerjili bir veri merkezi satın aldı. Geçen ay ise Microsoft, Constellation Energy ile Pennsylvania’daki Three Mile Island santralinin bir ünitesini yeniden canlandırmak için bir enerji anlaşması yaptı.

Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, ABD’deki veri merkezlerinin enerji kullanımı 2023 ve 2030 arasında üç katına çıkacak. Bu artan talebi karşılamak için yaklaşık 47 gigavat yeni üretim kapasitesine ihtiyaç duyulacak. Bu kapasitenin büyük bir kısmının doğal gaz, rüzgar ve güneş enerjisiyle karşılanacağı öngörülüyor.

SMR'ler inşaat maliyetlerini düşürebilir

Küçük modüler reaktörler, günümüzün nükleer reaktörlerinden daha küçük ve bileşenleri fabrikada üretilerek inşaat sahasında kurulum yapılıyor. Bu, inşaat maliyetlerini azaltmayı hedefleyen bir teknoloji. Ancak eleştirmenler, bu reaktörlerin daha büyük tesislerin ölçek ekonomisine ulaşamaması nedeniyle pahalı olabileceğini savunuyor. Ayrıca, SMR'lerin uzun ömürlü nükleer atık üreteceği ve bu atıkların hala bir nihai depolama alanına sahip olmadığı da dile getiriliyor.

Google’dan uzun vadeli yatırım

Google, her seferinde bir reaktör satın almak yerine, Kairos ile bir sipariş defteri çerçevesi oluşturduğunu ve bu anlaşmayla piyasaya talep sinyali gönderdiğini belirtti. Şirket, bu yaklaşımla SMR'lerin geliştirilmesini hızlandırmayı ve uzun vadeli bir yatırım yapmayı amaçlıyor. Kairos’un CEO’su ve kurucu ortağı Mike Laufer, “Bu yenilikçi yaklaşımın, projelerimizin maliyet ve zaman çizelgesine uygun olarak teslim edilme olasılığını artıracağından eminiz” diye konuştu.

NRC yeni reaktörleri değerlendirmeye hazır

Kairos, ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu'ndan (NRC) tam inşaat ve tasarım izinlerini almak zorunda. Ayrıca, yerel kurumlardan da gerekli izinleri alması gerekiyor; bu süreç yıllar alabilir. Geçtiğimiz yılın sonlarında Kairos, NRC’den Tennessee'de bir gösterim reaktörü inşa etmek için inşaat izni almayı başardı.

ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu’nun (NRC) sözcüsü Scott Burnell, NRC’nin yeni reaktörler için yapılan başvuruları verimli ve uygun bir şekilde incelemeye hazır olduğunu belirtti. Küçük modüler reaktörler (SMR'ler), bileşenlerinin fabrikada üretilip inşaat sahasına gönderilmesiyle inşaat maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

Google'ın Kairos ile yaptığı bu anlaşma, teknoloji şirketlerinin artan enerji talebini karşılamak için nükleer enerjiye yönelmesinin son örneği olarak öne çıkıyor. Yapay zeka uygulamaları için gerekli enerji talebi arttıkça, Google ve diğer teknoloji devleri uzun vadede güvenilir ve temiz enerji kaynaklarına yöneliyor.

Kaynak: cnbce.com