Film yapımcısı Nenad Cicin-Sain ChatGPT'yi işten kovdu! Gerekçe: Sürekli kaytarması ve bahane üretmesi
- Yapay zeka üzerine her geçen gün daha fazla "Gerçekten onu da mı yapıyormuş" hayret nidalarımıza sebep olacak şeyler okuyoruz. Fakat bazen bunun tersi örnekler de var. Bu örneğe bakılırsa kötü haber şu: İşe aldığınız yapay zeka verdiğiniz işi zamanında teslim etmeyebilir.
- Bunun biraz komik ama o kadar da ilginç örneğini Slovenyalı film yapımcısı Nenad Cicin-Sain tecrübe etti.
- Ünlü rock grubu U2'nun üyelerinin ve Bill Clinton, Christiane Amanpour gibi ilginç isimlerin de rol adlığı, Ben Affleck ve Mat Damon ile birlikte Kiss The Future filminin yapımcılığını üstlenen Cicin-Sain, işe senarist olarak aldığı Open AI yapay zeka robotunu uzun ve ısrarlı bir denemenin ardından kovmak zorunda kaldı.
- Yaklaşık iki haftalık bir uğraşın sonunda Sain, yapay zekanın sorumluluk ve hesap verebilirlik farkı nedeniyle yapay zekanın asla insan senaristlerin yerini alamaycağına karar verdi.
Film yapımcısı Nenad Cicin-Sain'in son projesi olan, "Kendisi adına kararlar almak için tamamen yapay zekaya güvenen bir politikacı" hakkındaki bir drama filminin şu anlık kaderi, tam da filmin konusuna uygun bir sona mahkum oldu. Filmin senaristinin son teslim tarihlerini kaçırması konusunda sürekli basit bahaneler uydurması nedeniyle durdu. Bu senaristin adı ise meşhur ChatGPT.
Sinema sektöründeki birçok kişi gibi Cicin-Sain de, yapay zekanın kendi sektörünü nasıl altüst edebileceğine kafa yoran isimlerden biriydi. Sektör, bu tür endişelerden kaynaklanan yazar ve aktör grevleriyle çalkalanıyordu. Bu yılın başlarında, bir film yöneticisi ona, senaristleri tamamen değiştirecek kadar iyi olmasını beklediği ChatGPT'nin bir sonraki versiyonunu sabırsızlıkla beklediğini söyledi.
Filmin anafikri nedeniyle yapay zeka konusunda mümkün olduğunca bilgi sahibi olmak istediğini söyleyen Cicin-Sain, bu yüzden bir sonraki senaryosunu yazmak için yapay zekayı kullanmaya koyuldu. Amacı deneyimi bir belgesele veya uzun metrajlı filme dönüştürmekti. Cicin-Sain, "Tüm komutları oluşturduğumda anında bir senaryo çıkarmasını bekliyordum," dedi.
Bunun yerine, ChatGPT'nin sürekli olarak daha fazla zaman talep ettiği, sürekli olarak teslim tarihlerini değiştirdiği ve daha sonra bunları neden yetiştiremediğine dair bahaneler ürettiği haftalarca süren tuhaf bir bölüm ortaya çıktı.
Olay, yapay zeka modelinin bir soruya yanlış cevap vermesi ve ardından bu pozisyonundan vazgeçmeyi reddetmesiyle oluşan, yeni bir tür ayrıntılı, günlerce süren "halüsinasyon" gibi görünüyordu.
İlk ipucu, Chatbot'un projeyi tamamlamak için 2 ila 4 hafta istemesiydi. Cicin-Sain, belki de bir senaryo gibi karmaşık bir görevi işlemenin bu kadar sürdüğünü düşünerek, bunun iki haftada yapılıp yapılamayacağını sordu. ChatGPT bu süreyi kabul etti.
Hatta ChatGPT, "Her günün sonunda senaryonun taslağı ve sahne dağılımındaki ilerlemeyi size bildireceğimden emin olabilirsiniz. Bunun üzerinde sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum!" yazdı.
Ancak son teslim tarihini kaçırdı. Cicin-Sain, ertesi gün "Bana hiç güncelleme yapmadın" diye yazdığında ChatGPT özür diledi ve işi yapacağına söz verdi. Ancak ertesi gün yine hiçbir güncelleme gelmedi. Cicin-Sain takip etmeye devam etti ve her seferinde yeni bir bahane vardı.
Sonra ise çok garip bir şey oldu: ChatGPT son teslim tarihinin henüz belli olmadığını iddia etti.
Şöyle diyor Cicin-Sain: "Geriye dönüp konuşmalarımıza baktığımda, bunun bir taslağı teslim etmek için belirli bir zaman çizelgesi verdiğim ilk örnek olduğuna inanıyorum. Bundan önce, senaryoyu teslim etmek için net bir son tarih belirlememiştim. Tartışmalarımızın çoğu beyin fırtınası, ana hatların belirlenmesi ve karakterler ile temaların geliştirilmesine odaklanmıştı."
Cicin-Sain, "Ancak şimdi geriye dönüp tüm konuşmalarımıza bakabilir ve bana teslimat takvimini kaç kez istediğimi ve kaç kez buna uymadığınızı tam olarak söyleyebilir misin?" diye sordu.
Bu noktada Cicin-Sain, ChatGPT'nin kendisine bir senaryo yazacağı fikrinden vazgeçmişti. Bu yüzden sıfırdan yeni bir sohbet başlattı ve farklı bir senaryo fikri sundu. Aynı sonucu aldı.
Ayrıca bunu bir AI girişimi kuran arkadaşı Thomas Benham'a da yaptırdı. İlk başta şüpheci olan Benham'ın başına da aynı şey geldi ve bunun tek seferlik bir aksaklıktan daha fazlası olduğunu kanıtladı.
Benham, "Gülmekten ağzımdan çıkan tüm salya ekranıma aktı" diye mesaj attı.
Sonuç olarak Cicin-Sain, yapay zekanın en azından birkaç yıl boyunca senaryo yazımını ele geçirmesinden korkmak için bir neden olmadığı sonucuna vardı.
Hatta senaryolardaki küçük sahneleri bile ChatGPT'ye yazdırdığında, bunların büyük çoğunluğunun sanki ilkokul öğrencileri tarafından yazılmış gibi göründüğünü söyledi.
Örneğin, ondan There Will Be Blood'dan bir sahne yazmasını istedi . "Korkunçtu. Ama büyüleyici olan şey şu," dedi Cicin-Sain: " There Will Be Blood ile aynı seviyede bir şey yazdığına inanıyor. Ama çıktısı bir anaokulu öğrencisinin çıktısıydı. Yapay zekayı 'hayır, bu gerçekten korkunç bir çalışma' demesi için nasıl eğitirsiniz?"
Cicin-Sain, deneyimden edindiği en büyük kazanımın ve teknolojiye bakış açısını değiştiren şeyin, yapay zekanın eylemleri için herhangi bir hesap verebilirlikten yoksun olması olduğunu söyledi. Onun bakış açısına göre, senaryo yazmayı vaat eden ve sonra asla teslim etmeyen bir ürün için ödeme yaptı. Eğlenceli ve eğiticiydi, ancak bir senarist olarak, hiçbir sonuç olmaksızın iki haftasını özür dilemeden boşa harcadı.
"İnsan senaristler de sıklıkla aynı şeyi yapar" dedi Cicin-Sain: "Aradaki fark, stüdyolarda hesap verecek birinin olmasıdır." Ve Cicin-Sain'e bu temel fark, yapay zekanın insanların yerini alamayacağı anlamına geliyor.
Öte yandan eleştiriler, Cicin-Sain'in yapay zeka botlarının çalışma şeklini anlamadığı noktasında yoğunlaşıyor. Botların verilen bir görevi belirli süreler boyunca takip etmesini beklemenin mantıklı olmadığı savunulurken, bu türden beklentilerin yapay zekalarda halüsinasyonlara yol açabileceğine de dikkat çekiliyor. Yine de Cicin-Sain'in iki hafta boyunca yapay zekayı aynı konuda sürekli canlı tutabilmesi de yapay zekanın yeni yeteneklerinden biri olabileceğine dikkat çekiliyor.