Elon Musk ve Larry Page'in kavgası yapay zeka yarışının fitilini nasıl ateşledi?

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • İki yakın arkadaş Elon Musk ve Larry Page, 2015 yılının Haziran ayında yapay zekanın geleceği üzerine hararetli bir tartışma yaşadı.
  • Page, yapay zekanın tehlikelerine dikkat çeken Musk'ı türcülükle suçladı.
  • Yapay zeka yarışını kazanmak isteyen Elon Musk, Sam Altman'ı fonlayarak OpenAI'ın kurulmasına aracılık etti.
Elon Musk ve Larry Page'in kavgası yapay zeka yarışının fitilini nasıl ateşledi?
iStock

Milyarder girişimci Elon Musk’ın 44’üncü yaş günü için o dönemki eşi Talulah Riley üç gün sürecek bir parti düzenliyordu. California’nın Napa Vadisi’ndeki bağ evinde verilen partiye sadece aile üyeleri ve yakın arkadaşlar davetliydi.

New York Times’ın Ego, Korku ve Para başlıklı özel haberine göre o dönem halen Google’ın CEO’luk görevini yürüten Larry Page de partinin davetlileri arasında yer alıyordu. Google’ın kurucusu olan Page ile Elon Musk’ın arkadaşlıkları 20 yıldan uzun bir süredir devam ediyordu.

Partinin ilk akşamında sonraki yıllarda yapay zeka endüstrisini derinden etkileyecek bir sohbet başladı. Yemekten sonra Google CEO’su Larry Page ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın havuzun yanındaki ateşin başında gerçekleştirdikleri sohbetin ana teması yapay zekaydı. İki yakın arkadaş arasında başlayan sohbet ilerleyen dakikalarda yapay zekanın insanlığı yücelteceği mi yoksa yok edeceği mi yönünde hararetli bir tartışmaya dönüştü. Saatler ilerledikçe ikilinin tartışması daha da gerginleşti iki milyarderin sohbetini 30 kişilik daveti ekibi takip etmeye başladı. Yıllar önce geçirdiği bir hastalık nedeniyle sesi kısılan Larry Page fısıldayarak dijital ütopyasını anlatıyordu.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

CNBC-e (@cnbce)'in paylaştığı bir gönderi

Musk ve Page'in zıt yapay zeka vizyonları

Page’in hayaline göre insanlar ve yapay zeka geleceğin bir noktasında birleşeceklerdi. Birden fazla zeka kaynaklar için mücadele edecek ve en iyi olan kazanacaktı.

Yıllardır yapay zeka teknolojisinin tehlikelerine dikkat çeken Elon Musk o tarihlerde de aynı düşünüyordu. Page’in hayalini yorumlayan Musk’ın düşüncesine göre olaylar Google CEO’sunun öngördüğü gibi gerçekleşirse insanlık mahvolacaktı, makineler insanlığı yok edecekti.

Musk’ın eleştirisiyle hayal kırıklığına uğrayan Larry Page, kendi ütopyasının takip edilmesi gerektiğini savundu.

Tartışma ilerlediği bir noktada Page, Elon Musk’ı insanları dijital yaşam formlarına tercih eden bir 'türcü' olmakla suçladı. Musk yıllar sonra yaptığı bir açıklamada bu hakareti bardağı taşıran son damla olarak nitelendirdi.

Gecenin üzerine çöken gerginlik partiye katılan kalabalığı şaşkına çevirdi. Yine de o gece orada bulunanlardan hiçbiri sonraki yıllarda ortaya çıkacak bir yapay zeka savaşının fitilinin ateşlenmesine şahit olduklarını düşünmüyordu. Kalabalığa göre Page ve Musk arasındaki tartışma Silikon Vadisi partilerinde sıklıkla görülen gerilimlerin bir başka örneğiydi ama aradan geçen 9 yılda o gece başlayan kavga ve yol ayrılığı bugün halen son yıllara damgasını vuran yapay zeka teknolojilerinin gelişimini temelden etkiliyor.

Öte yandan o gecenin ana sorusu olan yapay zeka insanlığa hizmet mi edecek yoksa onu yok mu edecek tartışması bugün de geçerliliğini koruyor.

Dünyanın teknoloji merkezlerinden Silikon Vadisi’ndeki patronlar, üst düzey yöneticiler, akademisyenler ve yasa düzenleyiciler yapay zeka teknolojisinin serbest bırakılması ya da kontrol edilmesi yönünde süren tartışmaların parçası halinde.

Güç savaşında öne çıkan isimler

Bu kavga servetini teknoloji sayesinde elde eden Elon Musk, Larry Page, Mark Zuckerberg gibi dünyanın en zengin erkeklerinin karşı karşıya gelmesine neden oldu. Bu ana üçlünün yanı sıra tartışmalara Facebook’un ilk yatırımcılarından milyarder Peter Thiel, Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’nin kurucusu ve CEO’su Sam Altman gibi teknoloji dünyasının önde gelenleri de dahil oldu.

Elon Musk ve Larry Page'in kavgası yapay zeka yarışının fitilini nasıl ateşledi? - Resim : 1

Kavganın doğurduğu şirket: OpenAI

Musk ve Larry Page havuz başındaki kavganın ardından konuşmayı bıraktı. Hemen harekete geçmek isteyen Elon Musk, birkaç hafta içerisinde o dönem bir kuluçka merkezi yöneten Sam Altman’la ve birkaç uzmanla California’daki Rosewood otelin özel bir odasında yemek yiyordu. Rosewood otel Silikon Vadisi’nin en büyük yatırım anlaşmalarının yapıldığı yerlerden biri olarak biliniyor. Bu özel yemekten de bugün adını çok duyduğumuz OpenAI adındaki start-up şirketinin kuruluş anlaşması çıktı. Dünyayı Larry Page’in vizyonundan korumak isteyen Musk ve destekçileri OpenAI için yüz milyonlarca dolar kaynak ayırmayı kabul etti. Sam Altman OpenAI projesinin başına geçecekti.

OpenAI bir sonraki yıl resmen kuruldu. Musk’ın hayali kar odaklı olmayan bir koruyucu yapay zeka şirketi yaratmaktı. Ortada kar olmayınca OpenAI istendiği kadar hızlı gelişmedi. Sonraki süreçte Musk kurucusu olduğu OpenAI’dan ayrıldı ve şirket Microsoft’un denetimi altına girdi. 2020 yılında ise ChatGPT adındaki yapay zeka modeli kullanıcılara tanıtıldı.