Elon Musk, Tesla'nın yeni robotaksisini tanıttı: Direksiyon ve pedal yok

PAYLAŞ
  • Tesla, 2026'da üretime başlayacak olan direksiyonsuz ve pedalsız "Cybercab" modelini tanıttı. Fiyatı 30.000 dolardan düşük olacak.
  • Robotaksi araçları, mil başına 20 sent maliyete sahip olacak ve endüktif şarj ile çalışacak, fişe ihtiyaç duymayacak.
  • Tesla, yalnızca kameralar ve yapay zeka kullanarak robotaksi maliyetlerini düşük tutmayı hedefliyor, diğer firmalardan farklı olarak pahalı donanımlar kullanmıyor.
  • Etkinlikte ayrıca daha fazla insanı taşımak için geliştirilen Robovan ve Tesla'nın insansı robotları Optimus da tanıtıldı.
Elon Musk, Tesla'nın yeni robotaksisini tanıttı: Direksiyon ve pedal yok

Tesla CEO'su Elon Musk, perşembe günü düzenlenen büyük etkinlikte, uzun süredir beklenen iki kapılı, martı kanat kapılara sahip ve direksiyon simidi ile pedalları olmayan robotaksiyi tanıttı. Musk’ın bu hamlesi, Tesla’nın uzun vadeli büyümesi için otonom araçlara yönelik verdiği sözleri hayata geçirme yönündeki adımlardan biri olarak görülüyor.

'Cybercab' sahnede

Musk, sahneye "Cybercab" adı verilen otonom araçla geldi ve üretimin 2026 yılında başlayacağını, araçların 30.000 dolardan daha düşük bir fiyatla satışa sunulacağını duyurdu. Musk, "Otonom gelecek burada. Bu gece burada 50 tamamen otonom araç var. Model Y’leri ve Cybercab’i göreceksiniz. Hepsi sürücüsüz." dedi. Elon Musk'ın verdiği zamanlamalar genellikle tutmuyor. Musk daha önce 2017 yılında robotaksilerin 2017 sonunda yıllarda olacağını söylemişti. Ardından 2019 yılında yaptığı bir açıklamada, insansız araçların bir sonraki sene (2020) trafiğe çıkacağını iddia etmişti.

Bu yeni araçların mil başına 20 sent işletme maliyetine sahip olacağı, endüktif şarj cihazları kullanacağı ve herhangi bir fişe ihtiyaç duymayacağı belirtildi. Diğer robotaksi üreticilerinin aksine, Tesla yalnızca kameralar ve yapay zekadan yararlanarak, daha düşük maliyetle otonom sürüş sağlıyor.

Robovan ve insansı robot da tanıtıldı

Etkinlikte yalnızca robotaksi tanıtılmadı. Musk, 20 kişiye kadar yolcu taşıyabilen, daha büyük ve otonom bir araç olan "Robovan"ı da sergiledi. Ayrıca Tesla’nın insansı robotu olan Optimus da tanıtılan bir diğer yenilik oldu.

Sosyal medyada büyük ilgi gördü

Elon Musk, Tesla'nın yeni robotaksisini tanıttı: Direksiyon ve pedal yok - Resim : 1

Haftalardır sosyal medyada etkinlikle ilgili büyük bir heyecan mevcuttu. Davetlerin ekran görüntüleri ve etkinlikte nelerin açıklanacağına dair spekülasyonlar geniş yer buldu. Ancak bazı yatırımcılar ve analistler, teknolojiyle ilgili zorlukların altını çizerek beklentilerin sınırlı tutulması gerektiğini belirtti.

Musk, Tesla sahiplerinin araçlarını robotaksi olarak listeleyebileceği bir uygulama üzerinden, Tesla taksilerinin yolcu taşıyabileceğini söyledi. Etkinliğin adı "Biz, Robot" olarak seçildi ve bu başlığın Amerikalı bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un "Ben, Robot" adlı hikayelerine bir gönderme olduğu düşünüldü. Aynı zamanda, Musk’ın Tesla'nın bir yapay zeka robotik şirketi olarak görülmesi gerektiği yönündeki görüşünü de yansıttı.

Hayal kırıklığı ve gerçekleşmeyen vaatler

Etkinliğe katılan yatırımcılar ve Tesla hayranları genel olarak memnun kalmış olsa da bazı katılımcılar, daha net bir zaman çizelgesi beklediklerini ifade etti. Triple D Trading’den hisse senedi tüccarı Dennis Dick, "Her şey harika görünüyor ama zaman çizelgeleri açısından fazla bilgi verilmedi. Hissedar olarak biraz hayal kırıklığına uğradım." dedi.

Musk, 2019 yılında Tesla’nın ertesi yıl faaliyette olan robotaksilere sahip olacağına dair "çok emin" olduğunu söylemişti. Ancak, vaatlerin gerçekleşmemesi üzerine bu yıl küçük, daha ucuz bir araç üretme planlarını iptal ederek dikkatini otonom araçlara yöneltti. Tesla, bu yıl ilk kez teslimatlarında düşüş riskiyle karşı karşıya kaldı. Satışları artırmak amacıyla yapılan fiyat indirimleri ise kâr marjlarını daralttı.

Robotaksi pazarında teknoloji ve düzenlemelerle ilgili sorunlar diğer şirketler için de büyük maliyetler oluşturdu. General Motors’un Cruise ve Amazon’un Zoox gibi firmalar çabalarını sürdürse de, bazı şirketler bu pazardan çekilmek zorunda kaldı.

Musk’ın, diğer firmaların kullandığı lidar gibi pahalı donanımlara ihtiyaç duymadan, sadece kameralar ve yapay zekaya güvenerek maliyetleri düşük tutma stratejisi ise hâlâ tartışmalara yol açıyor. Tesla’nın tam otonom sürüş sistemi (FSD), iki ölümcül kaza ile ilişkilendirilmiş durumda ve düzenleyici kurumlar tarafından inceleme altında.