DeepSeek'e rağmen..: ChatGPT haftalık 400 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

PAYLAŞ
  • OpenAI'ın sohbet robotu ChatGPT'nin haftalık aktif kullanıcı sayısı 400 milyonu aştı.
  • OpenAI COO'su Lightcap, Elon Musk'ın 97.4 dolarlık teklifiyle ilgili, CNBC'ye yaptığı açıklamada, “Musk'ınki alışılmışın dışında bir rekabet yöntemi” dedi.
DeepSeek'e rağmen..: ChatGPT haftalık 400 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Çin merkezli DeepSeek gibi girişimlerin etkisinin arttığı bir dönemde, OpenAI'ın kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşandı.

ABD merkezli yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, sohbet robotu ChatGPT'nin haftalık aktif kullanıcı sayısının Aralık 2024'te 300 milyon iken, kısa sürede yüzde 33 artarak 400 milyona ulaştığını açıkladı. OpenAI COO'su (Chief Operating Officer-Operasyon Direktörü) Brad Lightcap, CNBC'ye yaptığı açıklamada, bu artışın rekabetin arttığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Rakamlar ilk defa paylaşıldı ancak Plus ve Pro kullanıcı sayıları açıklanmadı

Lightcap, bu rakamın daha önce kamuoyu ile paylaşılmadığını ekledi. OpenAI, ChatGPT Plus ve ChatGPT Pro gibi ücretli abonelik hizmetlerindeki aktif kullanıcı sayısını ise açıklamadı.

Brad Lightcap, aynı zamanda, mantıksal çıkarım ve yapılandırılmış problem çözme yeteneklerini geliştirmek üzere tasarlanan O3 Mini modelinin lansmanından bu yana OpenAI'ın akıl yürütme modeli API'nın kullanımının beş kat arttığını da ekledi.

GPT-4.5 ve GPT-5 yolda

OpenAI, yakında GPT-4.5 ve GPT-5 modellerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Brad Lightcap, bu yeni modellerin hem sohbet hem de API platformlarına entegre edileceğini duyurdu.

GPT-5 ile birlikte, OpenAI'ın GPT ve O serisi modellerini tek bir çatı altında birleştirerek daha güçlü bir sistem sunmayı planladığı belirtiliyor. Ayrıca, GPT-5'in ücretsiz kullanıcılara sınırsız olarak sunulacağı ifade edildi.

Morgan Stanley, Uber, T-Mobile iş akışlarına dahil etmişti

OpenAI’ın kurumsal kullanıcı sayısında da önemli bir artış yaşandığı bildirildi. Şirketin şu anda 2 milyon ödeme yapan kurumsal müşterisi olduğu ve bu sayının Eylül 2024’e göre iki katına çıktığı açıklandı.

Morgan Stanley, Uber ve T-Mobile gibi büyük şirketler, rapor oluşturma, müşteri hizmetlerini otomatikleştirme ve karar alma süreçlerini optimize etme amacıyla OpenAI'ın modellerini iş akışlarına entegre ettiği biliniyor.

DeepSeek büyük şirketlerin hisselerinde düşüşe neden olmuştu

OpenAI'ın büyümesi, yapay zeka sektöründeki rekabetin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Ocak ayında teknoloji piyasalarını sarsan Çinli rakip DeepSeek’in pazara girişi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde önemli düşüşlere neden oldu. Nvidia, DeepSeek’in duyurulduğu gün yüzde 17 değer kaybederek piyasa değerinden yaklaşık 600 milyar dolar kaybetti.

Aynı hafta OpenAI, DeepSeek’i, modellerini uygunsuz bir şekilde toplamakla suçladı. Ancak Lightcap, OpenAI’ın açık kaynak, ürün yol haritası ve harcama planlarını değiştirmediğini belirtti. DeepSeek’in piyasaya çıkışını, yapay zekanın kamu bilincine ne kadar girdiğinin bir kanıtı olarak değerlendirdi.

Birçok cephede savaş veren OpenAI: Musk'ınki alışılmışın dışında bir rekabet yöntemi

OpenAI, yasal cephede de yoğun bir süreçten geçiyor. Şirketin kurucularından Elon Musk, OpenAI’yı kâr amacı güden bir şirkete dönüştürmeye çalışırken sözleşme ihlali yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Microsoft’un şirkete milyarlarca dolar yatırım yaptığı ve SoftBank’in OpenAI’ya 40 milyar dolarlık yatırım planı üzerinde çalıştığı bildirildi.

Öte yandan OpenAI, kısa süre önce Elon Musk liderliğindeki bir grup girişimcinin 97.4 milyar dolarlık teklifini reddetmişti.

Lightcap, OpenAI’ın mevcut büyüme rakamlarının şirketin güçlü konumunu gösterdiğini belirterek, “Musk bir rakip. Rekabet ediyor. Bu alışılmışın dışında bir rekabet yöntemi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbc.com