Avrupa uzaya veri merkezlerini göndermek istiyor

PAYLAŞ
  • AB’nin 2,1 milyon dolarlık ASCEND araştırmasına göre, veri merkezlerini yörüngeye yerleştirmenin teknik, ekonomik ve çevresel açıdan mümkün.
  • ASCEND’in uzay tabanlı veri depolama tesisleri, güneşten ve yaklaşık 1.400 kilometre yükseklikteki yörüngeden yakalanan enerjiden faydalanacak.
Avrupa uzaya veri merkezlerini göndermek istiyor
Fotoğraf: Reuters

Yapay zekanın yükselişi, özellikle teknoloji sektöründe veri merkezlerine olan talebi de hızla artırıyor. Avrupa bu talebe çare bulmak için şu sıralar yönünü uzaya çevirdi.

CNBC'de yer alan habere göre Avrupa, aşırı enerji tüketen tesislere olan talebi azaltmak için uzayda dijital depolama seçeneklerini araştırmaya başlıyor.

Avrupa Birliği'nin 2,1 milyon dolarlık ASCEND araştırması, veri merkezlerini yörüngeye yerleştirmenin teknik, ekonomik ve çevresel açıdan mümkün olduğu sonucuna ulaştı.

Projenin yöneticisi Damien Dumestier’e göre, burada amaç, veri merkezlerinin enerji talebinin bir kısmını keserek sonsuz enerjiden, yani güneş enerjisinden yararlanmak.

Veri merkezlerinin dijitalleşmeye ayak uydurması son derece önemli. Tabii sunuculara güç sağlamak ve soğutmak için de önemli miktarda elektrik ve suya ihtiyaç duyulduğunu unutmamak gerekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, veri merkezlerinden gelen toplam küresel elektrik tüketimi 2026′da 1.000 terawatt saatin üzerine çıkabilir. Bu da kabaca Japonya’nın elektrik tüketimine eşdeğer.

"Veri tsunami dalgası"

Danimarka Veri Merkezi Endüstrisi Birliği strateji ve operasyon başkanı Merima Dzanic, sektörün bir “veri tsunami dalgası” ile vurulmak üzere olduğunu söyledi:

“Yapay zeka veri merkezleri, geleneksel bir veri merkezine göre üç kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor ve bu sadece enerji tarafında değil, aynı zamanda tüketim tarafında da bir sorun.”

Dzanic, veri merkezlerini nasıl inşa ettiğimiz, tasarladığımız ve işlettiğimiz konusunda tamamen farklı bir yaklaşımın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Çalışmanın uzaya fırlatmayı araştırdığı tesisler, yaklaşık 1.400 kilometre (869,9 mil) yükseklikte, yani Uluslararası Uzay İstasyonunun yaklaşık üç katı yükseklikte yörüngede olacak.

Dumestier, ASCEND’in, bulut hizmetinin ticarileştirilmesi için başlangıç ​​noktasına ulaşmak amacıyla 2036 yılında toplam kapasitesi 10 megawatt olan 13 uzay veri merkezi yapı taşını konuşlandırmayı hedeflediğini açıkladı.

Dumestier’e göre, dijital sektörün enerji tüketimi üzerinde önemli bir etki yaratmak için hedef, 2050 yılına kadar 1 gigawatt’a ulaşmak amacıyla 1.300 yapı taşını dağıtmak.

Uzay tabanlı veri merkezlerinin etkileri inceleniyor

ASCEND’in hedefi, Avrupa’nın 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesine yardımcı olmak için uzay tabanlı veri merkezlerinin potansiyel ve karşılaştırmalı çevresel etkilerini araştırmaktı.

Çalışma, CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak için 10 kat daha az emisyona sahip yeni bir fırlatıcı türünün geliştirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı.