Araştırmacılar çelik üretiminde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı: Fosilsiz üretim için büyük ölçekli uygulama mümkün
- İsveç’te geliştirilen HYBRIT isimli çelik üretim tekniği, fosilsiz hidrojen kullanarak hava kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.
- Başarılı bir deneme sürecinden geçen yöntem, çelik üretiminden kaynaklanan küresel kirliliği yüzde 7 oranında azaltma potansiyeline sahip.
İsveç’te yaklaşık on yıldır üzerinde çalışılan yenilikçi bir eritme süreci, çelik üretiminden kaynaklanan hava kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor. HYBRIT adı verilen bu teknik, başarılı bir deneme süreci ile kendini kanıtladı. Bu devrim niteliğindeki yöntemin geniş çapta uygulanması, dünya genelindeki çelik üretiminden kaynaklanan küresel ısınmayı yüzde 7'sini azaltabilir.
Interesting Engineering tarafından aktarılan bilgilere göre, Vattenfall enerji şirketi, çelik üreticisi SSAB ve bir madencilik firması tarafından geliştirilen bu teknik, kömür ve doğal gaz yerine fosilsiz hidrojen ve hava kirliliği yaratmadan işlenmiş demir cevheri peletlerini kullanarak, çelik üretimindeki geleneksel yüksek fırın prosedürünü değiştiriyor.
Fosilsiz hidrojen ile çelik üretimi
HYBRIT, hidrojen üretiminde fosil yakıtlar yerine daha temiz bir yöntem olan elektrolizi kullanıyor. Dünya Ekonomik Forumu'na göre bu yöntem, suyu yenilenebilir enerji kullanarak hidrojen ve oksijene ayırıyor ve yeşil hidrojen üretiyor. SSAB, bu yeni yöntemin çelik üretirken zararsız su buharı çıkardığını ve ısıyı hapseden hava kirliliğini önemli ölçüde azalttığını belirtiyor. Bilim insanları, bu kirli havanın çevre ve sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekiyor.
Vattenfall sanayi dekarbonizasyonu başkanı Mikael Nordlander, "Sonuçta mesele, şirketlerin hayatta kalmasını sağlarken gezegenin hayatta kalmasını da garanti altına almak," diyerek bu tür yeniliklerin stratejik önemine vurgu yaptı.
Küresel çelik üretiminde yeni dönem
Dünyanın dört bir yanında daha temiz çelik üretim teknikleri geliştiriliyor. Örneğin, Bill Gates'in Colorado’da yer aldığı bir proje yenilenebilir enerji ile çelik üretimini hedefliyor. HYBRIT’in geliştiricileri ise tekniklerini İsveçli yetkililere sunarak, ülkenin karbondioksit üretimini yüzde 10 oranında azaltabileceğini savunuyor. Ayrıca bu yöntemin ürettiği demirin geleneksel yöntemlere göre "daha iyi özelliklere" sahip olduğu belirtiliyor.
HYBRIT Geliştirme Genel Müdürü Ulf Spolander, "HYBRIT'in teknik gelişiminin odak noktası, fosilsiz bir sürecin tam ölçekli üretimde uygulanması için uzmanlık geliştirmek olmuştur," diyerek, projenin sanayileşme sürecine geçmeye hazır olduğunu belirtti.
İsveç'te başarılı pilot aşamanın ardından bir gösterim tesisi kurulması planlanıyor. Avrupa Birliği’nden sağlanan fonlarla bu yeniliğin sanayi ölçeğinde uygulanması için çalışmalar hız kazanacak.