Age of Empires efsanesi 25 yıldır devam ediyor
- 1997 yılında piyasaya sürülen Age of Empires, dünyanın en ilgi gören oyunlarından biri oldu.
- Age of Empires efsanesi günümüzde mobilde de devam ediyor.
Henüz çevirmeli ağ ile internete bağlandığımız ve internet kullanımının çok da yaygın ya da ucuz olmadığı dönemde, hayatımızda bazı bilgisayar oyunları vardı. Onlardan bazıları tarihin tozlu sayfalarında kalırken, bazıları yıllar içinde neredeyse evrim geçirdi. O oyunlardan biri de medeniyetler kurup büyüttüğümüz Age of Empires. Bir efsane olan Age of Empires, mobil versiyonu ile akıllı telefonlara da girdi. Peki bu yolculuk nasıl başladı? İlk Age of Empires ne zaman yayınlandı? Geçen yıllarda neler yaşandı?
Küresel oyun endüstrisi günümüzde milyar dolarlık bir azar. 2022 verilerine göre bu pazardan elde edilen gelir, neredeyse 347 milyar dolar. Bu gelir içinde mobil oyun pazarının değeri ise yaklaşık 248 milyar dolar seviyesinde. Dolayısıyla Age of Empires efsanesinin mobil dünyada da varlık sürmesi, eski nesilleri heyecanlandırdığı kadar, yeni nesillerin de bu oyunu benimsemesi adına önemli bir adım.
Age of Empires ne zaman yayınlandı?
10 bin yılı kapsayan gerçek zamanlı strateji oyunu Age of Empires, Ensemble Studios tarafından geliştirildi ve Microsoft tarafından Ekim 1997’de yayınlandı. O yıllarda Windows 95 işletim sistemine sahip bilgisayarlara kurulabilen oyun, o yıllarda 55 dolarlık fiyat etiketine sahipti. 1998 yılında Microsoft yaptığı açıklamada Age of Empires’ın dünya çapında en çok satan bilgisayar oyunları listesine girdiğini açıkladı. O dönem yapılan açıklamaya göre oyun ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’da en çok satanlar listesine girmişti. 55 ülkede toplamda 850 bin adet satan Age of Empires’ın deneme sürümü ise o dönem 325 binden fazla kez indirilmişti.
Age of Empires ilk çıktığında çok sevildi. Taş Devri kabilelerinin evriminden başlayan oyun, geniş bir oyuncu kitlesine ulaştı. Geçen yıllar içinde bu popülerliğini neredeyse hiç kaybetmedi.
Oyunun genel akışı 4 çağda ilerliyor:
Taş Devri,
Alet Devri,
Tunç Çağı ve
Demir Çağı.
Oyun içinde her biri farklı teknolojilere sahip 12 medeniyet var. Bu uygarlıkların kendine özgü teknolojilerinin olması, hiçbir uygarlığın tüm teknolojilere erişemeyeceği anlamına geliyor.
1997 yılındaki ilk oyundan sonra 1998’de Age of Empires: The Rise of Rome isimli eklenti paketi yayınlandı. İsminden de anlaşılacağı gibi bu paket, Roma İmparatorluğu’nun yükselişini temel alıyordu. Oyunun demo versiyonu 1 milyon indirmeye çok kısa sürede ulaştı. 2001 yılına kadar bu eklenti 1.2 milyon kopya sattı.
1999 yılına gelindiğinde Age of Empires II: The Age of Kings piyasaya sürüldü. Oyun 1999’da ilk olarak Windows bilgisayarlarda oynanıyorken, 2001 yılında Macintosh’ta da oynanır hale geldi.
Bu oyun ile çağların adı da değişti:
Karanlık Çağ,
Feodal Çağ,
Kale Çağı ve
İmparatorluk Çağı
Serinin ikinci oyunu olan The Age of Kings, Orta Çağ’da geçiyordu ve oyunda, oynanabilir 12 medeniyet bulunuyordu.
Oyun temelde ilk oyun ile benzer oyun motoruna ve kodlara sahipken geliştirilmesi biraz uzun sürdü. Aslında 1998 yılındaki eklenti de bu sürecin uzamasından ve oyuna dair beklentilerin yüksek olmasından dolayı piyasaya sürüldü. Yeni oyun, oyuncular tarafından sevildi. Oyuna birçok yeni özellik gelmişti. Hatta o dönem yapılan oyun incelemelerinde oyunun ‘Evrensel beğeni’ kazandığı söyleniyordu. Oyun piyasaya sürüldükten sadece 3 ay sonra, 2 milyon satışa ulaştı. 7 ülkede en çok satan oyun oldu. Hatta birçok ödül aldı. Age of Empires II, günümüzde hala serinin klasiği olarak kabul ediliyor. Bu oyun, kendi türünde, sonradan çıkacak birçok oyuna da ilham kaynağı oldu. 2000 yılında Age of Empires II: The Conquerors isimli eklenti paketi de yayınlandı. Böylece efsane oyuna Aztekler, Koreliler, İspanyollar, Hunlar ve Mayalar olmak üzere 5 farklı medeniyet daha eklendi. Tabii bu eklenti yeni özellikleri, 26 yeni teknolojiyi, yeni oyun modlarını ve yeni haritaları da beraberinde getirdi.
Age of Mythology dönemi
Ekim 2002’de Microsoft, Kuzey Amerika’da Age of Empires’ın bir yan ürünü olan Age of Mythology’yi piyasaya sürdü. Oyun, Kasım 2002’de de Avrupa’da yayımlandı. Oyunda ağırlıklı olarak Yunan, Mısır ve İskandinav mitolojisindeki efsanelere yer veriliyordu. Tabii oynanış olarak Age of Empires’tan çok da farklı değildi. Bu oyunda ticari bir başarı yakaladı ve 1 milyonu aşan satışlara ulaştı. Hemen ardından Age of Mythology: The Titans isimli eklenti paketi de yayınlandı. 2003 yılında yayınlanan eklentide Atlantisler de oyuna eklendi.
Age of Mythology her ne kadar ana oyunun bir yan ürünü gibi dursa da eklentileri sadece The Titans ile sınırlı kalmadı. 2014 yılında Microsoft bir Extended Edition yayınlandı. 2016’da ise onu, Tale of the Dragon takip etti.
Extended Edition aslında ana oyun ile The Titans eklentisinin bir birleşimiydi. Aynı zamanda oyuna bu eklenti ile Twitch desteği de geldi. Bu arada eklenti, diğer oyunlardan alışkın olduğumuz gibi Ensemble Studios tarafından değil, SkyBox Labs tarafından geliştirilmişti.
Tale of Dragon ise SkyBox Labs ve Forgotten Empires tarafından geliştirildi. Bu eklentiyle oyuna Çin eklendi. Ayrıca Fuxi, Nüwa ve Shennong gibi yeni tanrılar da yine bu eklenti ile oyuna katıldı.
Age of Mythology için son eklenti, 2022 yılında duyuruldu. Retold isimli eklenti, 2024 yılı itibariyle hala geliştirilme aşamasında.
Age of Empires çılgınlığı devam ediyor
2000’li yılların ortalarında mobil oyunlara ilgi artmaya başlamıştı. 2005 yılında Age of Empires II’nin de mobil versiyonu çıktı. Dönemin mobil cihazları için geliştirilen oyun tabii ki basit oynanışa ve grafiklere sahipti. O dönem, Nokia 7250, Nokia 3200, Siemens C65, Siemens SL55, Sony Ericsson K500, Sony Ericsson T610 gibi cep telefonlarına bu oyunu indirmek mümkündü. Mobil versiyonun Deluxe Edition isimli versiyonu da yine 2005 yılında telefonlardaki yerini aldı.
Aynı yıl, yani 2005’te Kuzey Amerika’da, Ensemble Studios tarafından geliştirilen ve yine Microsoft Game Studios tarafından yayınlanan Age of Empires III piyasaya çıktı. Oyunun Mac versiyonu 2006 yılında yayınlandı. Bu oyunun Glu Mobile tarafından geliştirilen bir N-Gage versiyonu da bulunuyor. Oyun, Age of Empires II: The Age of Kings’in devamı niteliğindeydi.
M.S. 1492 ve 1879 yılları arasındaki Avrupa’nın Amerika kıtasındaki kolonizasyonunu anlatan oyunda toplam 14 medeniyet bulunuyordu. Bu oyun ile birlikte gelen ‘Ana Şehir’ özelliği, o dönem oldukça sevildi. Sonrasında Age of Empires III için 2006 yılında ve 2007 yılında iki ayrı eklenti yayınlandı.
2006 yılında yayınlanan eklenti (The WarChiefs) ile oyuna 3 Kızılderili medeniyeti eklendi. 2007 yılındaki eklentiyle (The Asian Dynasties) de 3 Asya medeniyeti oyuna dahil oldu.
2007 yılında oyun, en çok satan 7. bilgisayar oyunu oldu. Sadece o yıl 313 bin adetlik satışa ulaştı.
2008 yılının verilerine göre ise Age of Empires III, 2 milyondan fazla satışa ulaştı.
Yine 2008 yılında, Nintendo DS için Age of Empires: Mythologies isimli bir versiyon piyasaya sürüldü. Geleneksel oyunun aksine bu oyun sıra tabanlı olarak ilerliyordu ve Nintendo DS için Age of Empires: The Age of Kings'in devamı niteliğindeydi.
Yunan, Mısır ve İskandinav medeniyetlerinin bulunduğu oyunda, oyuncunun belirli görevleri vardı. Bunları sırayla gerçekleştirmesi gerekiyordu.
Online dönemi başladı
2011 yılında Robot Entertainment ve Gas Powered Games tarafından geliştirilen Age of Empires Online, yeni bir dönemin de başlangıcı gibiydi. Microsoft tarafından yayınlanan oyun, Age of Empires’ın oynanışıyla aynı oynanışa sahipti. Oyunun ücretsiz olması o dönem için ilgi çekiciydi. Ancak tabii özel öğelere ulaşmak, daha fazla görev açmak için satın almalar yapmak gerekiyordu. Ne yazık ki online versiyon için işler iyi gitmedi.
2013 yılında Microsoft, oyunu geliştirmeyi durdurdu. Bunun sebebi ise oyunun bakımının yüksek maliyetli olmasıydı.
2017 yılında ise online versiyon, Microsoft'un oyun için halka açık geliştirici kiti kullanılarak tekrar açıldı. Geliştirici ekip, 2019 yılında oyundaki Roma uygarlığını geliştirmeye başladı. 2021 yılında bu geliştirme tamamlandı.
Devam eden yıllarda Age of Empires II, eklenti almaya devam etti. İlk olarak 2013 yılında oyunun HD versiyonu için bir HD Edition yayınlandı. Steam aracılığıyla geliştirilen bu paket ile geniş ekran desteği, geliştirilmiş grafikler ve yeni çok oyunculu seçenekler oyuna eklendi. Oyunun HD versiyonu ne yazık ki büyük değişiklikler olmaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
HD Edition eklentisini, 5 yeni medeniyetin geldiği, yeni haritaların açıldığı ve maksimum nüfus sınırının 200’den 500’e çıkarıldığı The Forgotten takip etti.
2014 yılında Windows 8.1 ve Windows Phone için Age of Empires: Castle Siege isimli, online bir kule savunma oyunu piyasaya sürüldü. Oyun, 2015’te iOS’e, 2017’de ise Android’e geldi. Ancak 2018 yılında Microsoft Studio oyunu kapatacağını açıkladı. 2019 yılında kaldırılan oyun, artık yok.
Age of Empires II için 2015 yılında The African Kingdom ismiyle yeni bir eklenti yayınlandı. eklentiyle birlikte oyuna Etiyopyalılar, Malililer, Portekizliler ve Endülüsler eklendi. Yine aynı yıl, KLab Games ve Microsoft tarafından geliştirilen Age of Empires: World Domination, iOS ve Android için piyasaya sürüldü. Bu oyunda Kasım 2016’da kaldırılarak, tarihin tozlu sayfalarına karıştı.
2016 yılında üçüncü eklenti paketi Rise of the Rajas yayınlandı. Birmanya , Khmer , Malay ve Vietnam’ın eklendiği oyun Asya’da geçiyordu.
2018, 2019 ve 2020 yıllarında sırasıyla Age of Empires, Age of Empires II ve Age of Empires III için Definitive Edition versiyonları yayınlandı. Oyunların yıl dönümleri şerefine yayınlanan paketler için ek eklentiler de geldi.
2021 yılına gelindiğinde nihayet Age of Empires IV sahneye çıktı. Oyun, Windows için Ekim 2021’de yayınlanırken, Xbox One ve Xbox Series X/S modelleri için Ağustos 2023’te sunuldu.
Erken Orta Çağ’dan Rönesans’a kadar süren bir dönemde geçen oyunda bir uygarlığın ortaya çıkışı 750 yılında yaşanıyordu.
Oyunda Karanlık Çağ, Feodal Çağ, Kale Çağı ve İmparatorluk Çağı olmak üzere 4 Çağ bulunuyordu. Diğer oyunlarda çağlar boyunca ilerlemek Şehir Merkezinde gerçekleşirken, yeni oyunla bu, Simgesel Yapılar’a geçti. Dördüncü oyun, Ekim 2022’de ücretsiz bir eklenti aldı ve Osmanlılar ve Malililer olmak üzere iki yeni medeniyet oyuna eklendi. Ayrıca Kasım 2023’te de The Sultans Ascend isimli eklenti yayınlandı. Bu eklentiyle birlikte Bizans ve Japon medeniyetleri oyuna dahil oldu.
Nisan 2024’te Age of Empires’ın en yeni mobil versiyonu erken erişime açıldı. Age of Empires Mobile, Android kullanıcıları için erişilebilir hale geldi. Daha önce gerçekleştirilen, pek de başarılı diyemeyeceğimiz mobil denemelerden sonra son versiyonunun ses getirmesi bekleniyor. Bilgisayardaki Age of Empires deneyimini akıllı telefonlara getirmeyi amaçlayan Age of Empires Mobile’da oyuncular, Fransa, Çin, Bizans ya da Roma imparatorluklardan birini kurabiliyor.
1997 yılından beri önemli ticari başarılara imza atan Age of Empires, 2008 yılı istatistiklerine göre, 5 oyununun her biri 1 milyondan fazla kopya satmayı başardı.
Rise of Nations, Cossacks ve Empire Earth gibi gerçek zamanlı strateji oyunlarına ilham olan Age of Empires, Şubat 2024 itibariyle 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Oyun, koltuğunu ve başarısını korumaya devam ediyor.