ABD’nin Z kuşağından yasak tepkisi: ‘TikTok mültecileri’ başka bir Çinli platforma ‘göç etti’
- ABD'de 19 Ocak'ta başlayacak TikTok yasağı nedeniyle, kendilerini ‘TikTok mültecileri’ olarak adlandıran Z kuşağı kullanıcılar, Washington yönetimini cezalandırmak için yine Çinli bir alternatif tercih ederek ‘Çin Instagram’i Xiaohongshu'ya yöneldi.
TikTok yasağı yeni bir dönemin kapısını araladı. TikTok'un ABD'de 19 Ocak’ta yasaklanacak olması, kullanıcıları alternatif platformlar aramaya yöneltti.
ABD'deki TikTok kullanıcılarının Instagram, YouTube Shorts gibi platformlara dağılması beklenirken, Çin’in Instagram’i olarak bilinen XiaoHongShu’ya yoğun bir ‘göç dalgası’ başladı. Çincede ‘Küçük Kırmızı Kitap’ anlamına gelen Xiaohongshu, 13 Ocak'ta ABD'deki App Store'da hızla zirveye yerleşti. Kendilerine ‘TikTok mültecileri’ diyen ABD’li kullanıcılar platforma akın ederken, ‘TikTokRefugee’ etiketi çarşamba itibarıyla yaklaşık 250 milyon görüntülenme ve 5.5 milyondan fazla yorum topladı. ABD’li Z kuşağı kullanıcılar, Washington'ın yasak hamlesine bir meydan okuma olarak bu platformu tercih ettiklerini vurguladı. Reuters'ın şirkete yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, iki gün içinde 700 binden fazla yeni kullanıcı Xiaohongshu indirdi.
Neden Çin TikTok’u değil de Red Note tercih edildi?
Çin TikTok'u Douyin yerine Xiaohongshu'nun tercih edilmesi de şaşkınlık yarattı. Farklı platformlar olsa da TikTok ve Douyin, ByteDance tarafından geliştirildi. TikTok mültecilerinin Xiaohongshu’yu tercih etmesinin en önemli nedeni ise erişim kolaylığı. Douyin sadece Çin’de kullanılabilirken, Xiaohongshu uluslararası kullanıma açık durumda. Platform bu sebeple ABD’li kullanıcılar için cazip bir seçenek oldu.
Öte yandan Xiaohongshu’da içeriklerin büyük çoğunluğu hâlâ Çinli kullanıcılar tarafından üretiliyor ve ABD’li kullanıcılar için sınırlı bir içerik havuzu bulunuyor. Buna ek olarak dil desteği olmaması da platformun uluslararası arenada daha da öne çıkmasını engelleyebiliecek etkenler olarak görülüyor.
Z kuşağından TikTok yasağına dijital göç tepkisi
TikTok yasağı, özellikle Z Kuşağı arasında tartışmalara neden oldu. Genç Amerikalılar, TikTok'un yasaklanmasını ‘ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbe’ olarak görüyor. Uzmanlar ise TikTok’un yalnızca bir eğlence platformu olmadığını, aynı zamanda bir köprü görevi gördüğünü vurguluyor. Bu yasağın, gençler üzerinde uzun vadeli sosyokültürel etkileri olabileceği belirtiliyor.
TikTok yasağının ardından kazandığı bu popülerliği koruyabilecek mi?
Platformun, uluslararası kullanıcıların beklentilerini karşılaması ve dil ile kültürel engelleri aşması gerekiyor. Ancak bu süreçte, platformun yalnızca bir alternatif mi yoksa kalıcı bir küresel oyuncu mu olacağı zamanla netleşecek. Çünkü oyuna dahil olan başka Çinli sosyal medya platformları da olabilir. ByteDance'e ait ayrı bir Çin sosyal medya uygulaması olan Lemon8 de App Store'da, Red Note’un ardından ikinci sırada yer aldı.