ABD'den Çin'in çip üretimine yeni kısıtlamalar: 140 Çinli şirket kara listede

PAYLAŞ
  • ABD, Çin’in gelişmiş yarı iletken endüstrisi oluşturma yeteneğini ve askeri uygulamalarda kullanılan yapay zeka teknolojilerinin gelişimini yavaşlatmak amacıyla yeni ihracat kontrolleri getirdi.
  • ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, yeni kısıtlamaların 'önemli ve kapsamlı'' olduğunu belirtirken, bu zamana kadar alınan en güçlü kararlardan biri olduğunu ifade etti.
  • Yeni kısıtlamalarla birlikte 140 Çinli şirket kara listeye alınırken, listedeki şirketlerle ihracat yapmak isteyen firmaların ise lisans başvurusu yapması gerekecek.
ABD'den Çin'in çip üretimine yeni kısıtlamalar: 140 Çinli şirket kara listede

ABD, Çin’in gelişmiş yarı iletken endüstrisi oluşturma yeteneğini ve askeri uygulamalarda kullanılan yapay zeka teknolojilerinin gelişimini yavaşlatmak amacıyla yeni ihracat kontrolleri getirdi.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, 2022 ve 2023 yıllarında yürürlüğe giren paketlerin ardından gelen bu yeni kısıtlamaların 'önemli ve kapsamlı' olduğunu belirtti. Raimondo, “Bunlar, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en gelişmiş çipleri üretme kapasitesini ve bu çiplerin askeri modernizasyon için kullanılmasını engellemek adına şimdiye kadar alınmış en güçlü kontroller” dedi.

Yeni düzenlemeler, ABD teknolojisini kullanan yabancı firmalar da dahil olmak üzere, önemli üretim araçlarının ihracatını sınırlayacak. Ayrıca Çin’e gelişmiş yapay zeka çiplerinde kullanılan yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) ihracatı da engellenecek.

140 Çinli şirket kara listeye alındı

ABD Ticaret Bakanlığı, yeni kurallar kapsamında Çinli yarı iletken üreticileri Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) ve Huawei gibi şirketler dahil olmak üzere 140 şirketi kara listesine ekleyecek. Bu listeye giren şirketlere ihracat yapmak isteyen ABD ve diğer ülke firmalarının lisans başvuruları yapması gerekecek; ancak bu lisansların alınması neredeyse imkansız olacak.

Beacon Global Strategies’den ihracat kontrol uzmanı Meghan Harris, Çin’in çip üretim ekipmanlarını hedef almanın önemli bir adım olduğunu belirtti. Harris, “Çin’in hızla gelişen yerli üretim araçlarını hesaba katmadan, gelişmiş yarı iletken endüstrisini durdurmaya çalışmak, bir balıkçıyı büyük balık yakalamaktan sadece büyük olta sopalarını alıkoyarak engellemeye çalışmak gibidir. Sonunda bunu başaracaktır” dedi.

Yeni kontroller ve küresel etkiler

Yeni düzenlemeler, daha önce hedef alınmamış 24 farklı çip üretim aracının ihracatını kısıtlıyor. ABD, bu kontrollerin etkisini artırmak için yabancı doğrudan ürün kuralı (FDPR) adı verilen bir önlemi uygulayacak. Bu kural, ABD bileşenleri içeren araçlar üreten ABD dışı şirketleri de kapsayarak, Çin’e ihracatlarını engelleyecek.