ABD ve AB’nin hidrojen dönüşümü 1 trilyon dolara mal olacak

Ahmet Bal
PAYLAŞ
ABD ve AB’nin hidrojen dönüşümü 1 trilyon dolara mal olacak
Fotoğraf: iStock

Rüzgar ve güneş bilinen en temiz enerji kaynakları arasında yer alsa da depolama ve kullanım açısından yakıt formunda bir enerji kaynağına her zaman ihtiyaç duyulacak. Yanma aşamasında sadece su ürettiği için temiz enerji kaynaklarının başında hidrojen yakıtları geliyor. Ancak hidrojeni yakıt haline getirme süreci her zaman temiz değil. Şu anda elektroliz işleminin çoğu küresel ısınmaya katkı sağlıyor.

Çevrenin korunması için kurulan Earthjustice’in araştırmalarına göre hidrojen üretiminin yüzde 1’i temiz olarak kabul ediliyor.

Maliyet 1 trilyon dolar

CERAWeek by S&P Global enerji konferansında konuşan Mitsubishi Heavy Industries’in üst düzey yöneticilerinden Emmanouil Kakaras Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yeşil hidrojen dönüşümü için 1 trilyon dolara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Sektör uzmanlarına göre yeşil hidrojen endüstrisi halen emekleme aşamasında. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporlarına göre yakıt formundaki yeşil hidrojenin kilogram fiyatı 5-6 dolar seviyesinde. Hidrojen, dizele göre üç kat daha fazla enerji barındırsa da maliyetler halen çok yüksek. 2030’a kadar hedef hidrojenin maliyetini 2 doların altına mümkünse 1-1.5 dolara kadar çekmek. Bu sayede yakıtla çalışan endüstrilerin temiz enerjiye geçişinin sağlanması hedefleniyor.

Rus işgali araştırmaları hızlandırdı

Hidrojenin hem üretimi hem de taşınması için gereken teknolojik yatırım için kıyasıya bir rekabet var. Özellikle Çin de bu alanda yatırımlarıyla biliniyor. Avrupa Birliği’nin yaklaşık 10 yıldır devam eden hidrojen dönüşüm programları olsa da Rusya’nın Ukrayna işgali üretimi için sadece suya ihtiyaç duyulan hidrojen projelerini hızlandırdı.

AB genelinde 750 milyar dolarlık bir yatırım hidrojen dönüşümüne ayrılmış durumda. ABD’de ise Başkan Joe Biden, 2022 yılında Enflasyon Azaltma Yasası’nı çıkartmıştı. Yaklaşık 370 milyar dolarlık bu pakette özellikle hidrojen üretimi projelerine geniş kaynaklar ayrıldı.

Kaynak: cnbce.com