Yalova Makine İhtisas OSB, 2030'a kadar 400 üretim tesisi ve 20 bin istihdam hedefliyor

PAYLAŞ
  • Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, 2029-2030 yıllarında 400 üretim tesisi ve 20 binden fazla istihdamla yeşil ve dijital bir OSB inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
  • 2025 yazında yapılması planlanan toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet eden Özdemir, Yalova OSB’nin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak projelerine olan ilgisi ve desteği için teşekkür etti.
Yalova Makine İhtisas OSB, 2030'a kadar 400 üretim tesisi ve 20 bin istihdam hedefliyor

Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, bölgedeki üretim faaliyetlerinin hızla arttığını ve yeni yatırımların devam ettiğini duyurdu.

Özdemir, “34 üretim tesisi inşaatı hızla devam ediyor. An itibariyle, 10 üretim tesisi deneme üretimi ve iskân aşamasında. 17 üretim tesisimiz inşaat ruhsatı ve hafriyat sürecinde. İnşaatlar dahil bölgede çalışan sayımız 2 bini buldu” ifadelerini kullandı.

Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kocaeli programında düzenlenen karşılama törenine katılarak, Yalova OSB projesinin son durumunu detaylı bir şekilde aktardı.

2025 yılı yaz döneminde gerçekleştirilmesi planlanan toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet eden Özdemir, Yalova OSB’nin projelerine olan ilgisi ve destekleri için teşekkürlerini sundu.

Yalova OSB’nin vizyoner hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Özdemir, bu projelerin ülke sanayisine ve ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Özdemir, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeni Türkiye Yüzyılı Vizyonu doğrultusunda, Yalova Makine OSB'nin tam sürdürülebilir ve doğuştan yeşil ve dijital bir OSB olarak 2029-30 yıllarında tam kapasiteye ulaşarak 5 bin ila 600 bin metrekare arasında değişen 400 tesisin üretime girmesi ve 20 binin üzerinde istihdam yaratması tam kapasite üretimde 4 milyar dolar ihracat ve 12 milyar dolar ciro mertebelerine ulaşması hedefleniyor" dedi.

Konuya ilişkin paylaşılan basın bülteninde Yalova Makine İhtisas OSB, çevre dostu ve rekabetçi bir sanayi anlayışını benimseyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği belirtildi. Bültende yer alan bilgilere göre; "Dünya Bankası’nın Yeşil Mutabakat kapsamında sağladığı yeşil fon desteğiyle hayata geçirilen Entegre Haberleşme ve Veri Altyapı Sistemi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da onaylandı.

Proje, bölgede faaliyet gösteren firmaların, bilgi işlem odası kurma, yazılım ve donanım maliyetlerine katlanmadan tüm veri hizmetlerini OSB’nin entegre veri merkezinden alabilmesine olanak tanıyor.

Proje kapsamında sağlanacak fiberoptik altyapı, yüksek hızlı internet, yedekli haberleşme hizmetleri ve maliyet avantajlarıyla firmalara önemli faydalar sunacak.

Veri merkezi; sanallaştırma, veri yedekleme ve siber güvenlik gibi hizmetleri merkezi bir yapıdan sağlayarak firmaların iş sürekliliğini destekleyecek ve siber saldırılara karşı yüksek güvenlik önlemleriyle koruma sağlayacak.

Projeyle karbon emisyonlarının azaltılması, enerji ve hammadde tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Üretim tesislerinde soğutma, enerji ve teknik destek gereksinimlerinin azalmasıyla yılda 1.475 ton sera gazı salınımının önlenmesi öngörülüyor. Bu da çevresel sürdürülebilirliğe büyük bir katkı sunacak.

Yalova Makine İhtisas OSB’nin bu projeyle yerel ekonomiyi güçlendirmesi ve yeni iş olanakları yaratması bekleniyor. Bölgedeki sanayi kuruluşları, yenilikçi teknoloji altyapısıyla hem üretim süreçlerini optimize edecek hem de maliyet avantajı elde ederek rekabet güçlerini artıracak.

Yalova Makine İhtisas OSB, sanayi ve eğitim arasındaki entegrasyonu güçlendirmek için yenilikçi projeler hayata geçiriyor. Bu kapsamda, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin OSB bünyesine taşınmasıyla kamu-üniversite-sanayi iş birliği konusunda önemli bir adım atıldı.

İnşaat çalışmalarında sona gelinen Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 2025 güz döneminde Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümleriyle eğitime başlayacak. Gelecekte tüm mühendislik bölümlerini kapsayacak şekilde genişlemesi planlanan fakülte, modern altyapısı ve uzman akademik kadrosuyla teorik ve uygulamalı eğitimi bir araya getirerek öğrencilere güçlü bir mühendislik eğitimi sunmayı hedefliyor.

OSB içerisinde konumlanan kampüs, öğrencilerin eğitimleri süresince sanayiyle iç içe bir deneyim kazanmalarını sağlayacak. Fakülte, genç mühendis adaylarına teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürme ve sanayi projelerinde aktif rol alma imkânı tanıyacak. Bu entegrasyon, mezun öğrencilerin sektöre hızlı uyum sağlamalarını ve firmaların nitelikli insan kaynağı ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, üniversite ve sanayi entegrasyonuna yönelik başlatılan projeyle ilgili olarak şunları ifade etti:

"Bu proje ile Yalova’yı eğitim ve sanayi alanında bir cazibe merkezi haline getirme hedefimiz doğrultusunda önemli bir adım atıyoruz. Sanayinin merkezinde, modern altyapı ile eğitim gören genç mühendislerimizin, geleceğin teknolojilerine yön veren projelerde aktif rol alacaklarına inanıyoruz. Bu adımla, öğrencilerin sektörel deneyim kazanmalarının yanı sıra, sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli mühendislerin yetişmesine de katkı sağlıyoruz. Eğitim ile sanayi arasındaki bu güçlü iş birliği, yalnızca bölgesel kalkınmayı desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak sürdürülebilir bir modelin temellerini atacaktır."