Türkiye'ye yatırım yapan Çinli BYD'nin kazanç büyümesi fiyat savaşlarının etkisiyle yavaşladı
Çin'in en büyük elektrikli araç (EV) üreticisi BYD, 2024 yılının ilk yarısında kazanç artışında belirgin bir yavaşlama yaşadığını bildirdi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye de yatırım planını açıklayan BYD'nin kazançlarındaki bu yavaşlama Financial Times'a göre dünyanın en büyük otomobil pazarında uzun süredir devam eden fiyat savaşlarının etkisini göstermesiyle ortaya çıktı. Financial Times konuya ilişkin olarak yayımladığı haberde "BYD'nin kazanç büyümesi Çin'deki fiyat savaşının alevlenmesiyle keskin bir şekilde yavaşladı" başlığına yer verdi.
Şirket, Çarşamba günü borsaya yaptığı açıklamada, 30 Haziran'a kadar olan altı aylık dönemde net kârın bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 13,6 milyar RMB'ye (yaklaşık 1,9 milyar ABD doları) ulaştığını belirtti. Ancak bu artış, 2023'ün ilk yarısında gerçekleşen kâr artışının üç katı ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kaldı.
Shenzhen merkezli BYD, Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde satış hacmi bakımından dünyanın yedinci büyük otomobil üreticisi konumuna yükselerek Toyota ve Nissan gibi devleri geride bıraktı. Ancak Financial Times hesaplamalarına göre, bu dönemde gerçekleştirilen 98.000 adetlik rekor teslimat, beklentilerin altında kalarak 176,2 milyar RMB gelir sağladı.
BYD'nin üretim süreçlerinin farklı bölümlerini, pillerden bilgisayar çiplerine kadar entegre etme stratejisi, şirkete uzun vadede maliyetleri düşürme konusunda önemli bir avantaj sağlıyor. Şirket, bu yılın başından itibaren bir dizi fiyat indirimi gerçekleştirdi ve hibrit modellerini, genellikle yabancı markalar tarafından üretilen benzinle çalışan otomobillerin hakim olduğu düşük bütçeli segmentte, 100.000 RMB'nin altındaki fiyatlarla satışa sundu.
Warren Buffett tarafından desteklenen BYD yönetimi, Çin otomotiv endüstrisinin "karmaşık bir makro ortam" ve "artan envanter baskısı" gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek bu durumu ara raporda kabul etti. Moody's Ratings'in başkan yardımcısı Gerwin Ho, Çin'deki şiddetli rekabetin, güçlü talebe rağmen EV üreticilerinin kârlılığını aşındırdığını ve bu zorlukların, şirketleri denizaşırı pazarlara yönelmeye teşvik ettiğini ifade etti. Ancak Çinli EV üreticilerinin küresel genişleme planları, batılı ülkeler tarafından uygulanan tarifeler nedeniyle karmaşık hale geldi. Kanada, ABD ve AB'nin ardından Çin yapımı EV'lere tarife uygulayan son ülke olarak Pazartesi günü Kanada da bu kervana katıldı.
BYD yönetimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, artan "korumacılığa" rağmen küresel tüketicilere "farklılaştırılmış ve rekabetçi ürünler ile kaliteli hizmetler" sunmaya devam edeceklerini vurguladı. Moody's Ratings'ten Ho, ABD ve AB'nin daha rekabetçi fiyatlı Çin EV ithalatına karşı oluşturduğu engellerin, Çinli üreticileri gelişmekte olan pazarlara odaklanmaya ittiğini söyledi. BYD, Temmuz ayında Tayland'da ilk tamamen kendisine ait yurtdışı fabrikasını açarak küresel genişleme yolunda önemli bir adım attı ve Uber ile dünya çapındaki araç paylaşım platformuna 100.000 adet elektrikli araç tedarik etmek üzere bir ortaklık anlaşması imzaladı.
BYD, gelecekte satışlarının "neredeyse yarısının" denizaşırı pazarlardan geleceğini öngörüyor. İcra başkan yardımcısı Stella Li, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, 2024'ün ilk yedi ayında BYD'nin toplam satışlarının yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturan 270.000 otomobilin denizaşırı pazarlara satıldığını ve yıl sonuna kadar hedeflenen 500.000 ünitelik satış rakamını karşılama yolunda olduklarını belirtti.
BYD, Tesla'nın Çin pazarında bir yıldan fazla bir süre önce başlattığı kıyasıya fiyat savaşının etkisiyle kâr baskısı yaşayan tek Çinli otomobil üreticisi değil. Geçtiğimiz yıl kâr eden dünyanın üçüncü büyük EV üreticisi olan Li Auto, ikinci çeyrek için 1,1 milyar RMB net gelir bildirdi.
BYD'nin Hong Kong borsasında listelenen hisseleri Çarşamba günü yüzde 2 düşüşle kapanırken, Li Auto'nun ABD borsasında işlem gören hisseleri yüzde 8 düşüşle açıldı. Bu durum, her iki şirketin de küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ve artan rekabetin etkisi altında olduğunu gösteriyor.