Türkiye'de 2024'te 5,9 milyar dolarlık birleşme ve satın alma oldu

PAYLAŞ
Türkiye'de 2024'te 5,9 milyar dolarlık birleşme ve satın alma oldu

Türkiye'de 2024'teki 131 adet birleşme ve satın alma (M&A) işleminin toplam bedeli yaklaşık 191,9 milyar TL (5,86 milyar dolar) olurken, 31,4 milyar TL tutarındaki altı adet özelleştirme ile birlikte bu tutar toplam 223 milyar TL (6,81 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

Gerçekleşen 191,9 milyar TL tutarındaki M&A işlemi TL bazında geçen seneye göre yüzde 18'lik bir artışa işaret ederken, dolar bazında ise yüzde 14,6 düşüşe denk geliyor.

Rekabet Kurumu'nun (RK) 2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu'na göre, RK geçen sene toplam 311 adet birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi inceledi.

Özelleştirmeler hariç olmak üzere, bu işlemlerden 131'inde hedef şirket Türkiye kökenli olurken; işlemlerin bildirilen toplam bedeli de yaklaşık 191,9 milyar TL oldu.

Aynı dönemde incelenen 6 özelleştirme işleminin toplam bedeli ise yaklaşık 31,4 milyar TL (957 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Böylece 2024'te Türkiye kökenli şirketler için 137 işlemde öngörülen toplam işlem bedeli yaklaşık 223 milyar TL oldu.

En çok işlem hangi alanda?

2024'te hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlemin, 23 adetle "bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler" alanında; en yüksek işlem değerinin ise "Mağazalar, tezgâhlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret" alanında gerçekleştiği kaydedildi.

Kazakistan'ın online alışveriş platformu Kaspi.kz Hepsiburada'nın sahibi D-Market'in yüzde 65,41'ini 1.13 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşmaya vardığını geçen yıl ekim ayında açıklamıştı.

RK'nın raporunda ayrıca, incelenen altı özelleştirme işleminin "elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı", "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" ile "imalat" sektörünün muhtelif alt kollarına ilişkin olduğu belirtilerek; en yüksek bedelli özelleştirme işleminin ise yaklaşık 16,5 milyar TL ile "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" alanında olduğu kaydedildi.

İstanbul Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde 504 milyon dolar ile ikinci iyi teklifi veren Koç Holding, sözleşme imzalaması için Aralık sonunda davet almıştı.

Raporda ayrıca, geçen sene yabancı yatırımcılar tarafından 47 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılmasının öngörüldüğü belirtilirken; yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada yedi işlemle Hollanda, ikinci sırada altı işlemle Fransa kökenli yatırımcıların bulunduğu kaydedildi.

Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarının ise yaklaşık 99.3 milyar TL (3,03 milyar dolar) olduğu belirtildi.