Nvidia'nın gerisinde kalan Intel, yeniden yapılanma yoluna gidiyor
Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Intel CEO'su Pat Gelsinger ve şirketin üst düzey yöneticilerinin, bir zamanlar çip endüstrisinde baskın olan Intel'i yeniden ayağa kaldırmak amacıyla bir dizi radikal önlemler almayı planlıyor. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu ayın sonlarında Intel’in yönetim kuruluna sunulması beklenen plan, gereksiz iş kollarını ortadan kaldırmayı ve sermaye harcamalarını yeniden düzenlemeyi hedefliyor.
Gelsinger ve ekibinin, Intel’in maliyetlerini azaltmak için bazı iş birimlerini elden çıkarmayı planladığı belirtiliyor. Bu birimler arasında, Intel’in bir zamanlar büyük kârlar elde ettiği ancak artık eskisi gibi finanse edemediği programlanabilir çip birimi Altera’nın da yer aldığı kaydediliyor. Intel’in 2015 yılında 16,7 milyar dolara satın aldığı bu birim, potansiyel olarak başka bir çip üreticisine satılabilir. Şirketin, bu tür bir satışın mümkün olup olmadığını araştırmaya başladığı ifade ediliyor.
Alınan bilgilere göre, Intel’in yönetim kuruluna sunacağı plan henüz tam anlamıyla netleşmedi ve toplantıya kadar değişiklik gösterebilir. Ancak Gelsinger’in teklifinin, şirketin fabrika genişleme projeleri üzerindeki sermaye harcamalarını azaltma planlarını da içermesi bekleniyor. Bu kapsamda, Almanya’da inşa edilmesi planlanan 32 milyar dolarlık fabrikanın duraklatılması ya da tamamen iptal edilmesi gündeme gelebilir.
Reuters'a göre Intel’in mali sıkıntıları, Ağustos ayında açıklanan ikinci çeyrek kazanç raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi. Şirketin değerinin 100 milyar doların altına düştüğü bu rapor sonrasında, Intel’in geleceği üzerinde tartışmalar yoğunlaştı. Yönetim kurulunda eylül ayında yapılacak toplantı, Intel’in geleceği için kritik bir öneme sahip. Şirket, hem hangi iş birimlerini elinde tutacağına hem de hangilerini elden çıkaracağına bu toplantıda karar vermeyi planlıyor.
Intel, tasarım ve üretim faaliyetlerini birbirinden ayırarak, çip üretim süreçlerini daha verimli hale getirmeye çalışıyor. Şirket, bu yılın ilk çeyreğinden itibaren dökümhane işini tasarım işinden ayırmış ve mali sonuçlarını ayrı raporlamaya başlamıştı. Bu adım, Intel’in yongalarını üretmek için fabrikalarını kullanan müşterilerin teknoloji sırlarına erişim konusunda endişeleri gidermek amacıyla atıldı.
Ancak, Intel’in rakiplerine karşı yaşadığı zorluklar devam ediyor. Nvidia gibi yapay zeka (AI) çip üreticileri, piyasa değerlerini trilyon dolarlara ulaştırırken, Intel bu yarışta geride kalmış durumda. Gelsinger, Deutsche Bank konferansında yaptığı açıklamada, son haftaların zor geçtiğini belirterek, yatırımcılara şirketin zayıf mali performansı konusunda güvence vermeye çalıştı. Şirketin dönüşüm planlarının ikinci aşamasına odaklandığını ifade eden Gelsinger, eylül ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısında bu planların daha da netleşeceğini söyledi.
Son 1 yıl içerisinde Intel hisse senetleri yüzde 39,80 değer kaybederken Nvidia yüzde 146,07 değer kazandı.
Intel, CEO ve yönetici planlarının yanı sıra, hangi iş birimlerinin satılması gerektiği konusunda yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmaları için Morgan Stanley ve Goldman Sachs’tan danışmanlık alıyor. Yönetim kurulunun bir planı onaylamasının ardından, Intel’in elden çıkarmayı düşündüğü iş birimleri için tekliflere açık olacağı kaydediliyor.
Intel’in önümüzdeki süreçte atacağı adımlar, yalnızca şirketin değil, tüm çip sektörünün geleceğini de yakından ilgilendiriyor. Gelsinger ve ekibinin, Intel’i yeniden lider bir çip üreticisi haline getirme çabaları, sektördeki rekabeti daha da kızıştırabilir. Ancak, bu çabaların ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.