İngiltere'de 200 şirket haftada 4 gün çalışma kararı aldı

Birleşik Krallık’ta 200 şirket, çalışanların maaşlarında kesinti yapmadan dört günlük çalışma haftasına geçiş yaptı. 4 Day Week Foundation’ın son güncellemesine göre, bu şirketler toplamda 5 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Uygulamayı benimseyenler arasında kar amacı gütmeyen kuruluşlar, pazarlama ve teknoloji firmaları öne çıkıyor.
Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım (18), Mühendislik ve Üretim (12), İnsan Kaynakları ve İşe Alım (12), Eğlence (9), Muhasebe, Bankacılık ve Finans (8) ile Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat (6) gibi sektörlerden çok sayıda şirket de kısa süre önce vakıf tarafından akredite edildi.
4 Day Week Foundation Kampanya Direktörü Joe Ryle, geleneksel dokuzdan beşe, beş gün çalışma modelinin 'artık amacına uygun olmadığını' ifade etti.
Ryle, “ Yüzde 50 daha fazla boş zamanla, dört günlük çalışma haftası insanlara daha mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürme özgürlüğü tanıyor” derken, uygulamanın hem çalışanlar hem de işverenler için 'kazan-kazan' bir model olduğuna dikkat çekti.
Londra şirketleri öncülük ediyor
Londra merkezli şirketler 200 katılımcı firmanın 59’unu oluştururken, Güneydoğu İngiltere’de 27, İskoçya’da 25, Güneybatı İngiltere’de 24 ve Kuzeybatı İngiltere’de 15 şirket dört günlük çalışma haftasını kalıcı hale getirdi.
Geçen yaz yapılan bir ankete göre, Birleşik Krallık’taki tam zamanlı çalışanların yaklaşık yüzde 6’sı hali hazırda dört günlük çalışma haftasıyla çalışıyor. Bu, 1,5 milyon çalışanın bu yeni çalışma modelinden faydalandığını gösteriyor.
Survation tarafından yapılan bir başka ankete göre, halkın yüzde 58’i üç günlük hafta sonu içeren bu modelin 2030’a kadar “normal çalışma düzeni” haline geleceğine inanıyor. Yalnızca yüzde 22’si bunun mümkün olmayacağını düşünüyor.
Birleşik Krallık’ta dört günlük çalışma haftasını deneyen ilk yerel yönetim olan South Cambridgeshire Bölge Konseyi’nde, 600’den fazla personel bu modelle çalışıyor.
Genç çalışanlar geleneksel modelleri reddediyor
Spark Market Research tarafından yapılan bir araştırma, genç çalışanların geleneksel çalışma modellerine en çok karşı çıkan grup olduğunu ortaya koydu. 18-34 yaş arasındaki çalışanların yüzde 78’i, dört günlük çalışma haftasının beş yıl içinde yaygın hale geleceğine inanırken, yüzde 65’i tam zamanlı ofis çalışmalarına dönmek istemediğini belirtti.
Spark Market Research Genel Müdürü Lynsey Carolan, “Araştırmamız, geleneksel çalışma düzenlerinde değişim arzusunu açıkça gösteriyor. Önümüzdeki 50 yılın ana iş gücünü oluşturacak olan bu yaş grubu, artık eski moda çalışma düzenlerine geri dönmek istemediklerini net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.
Bu grup ayrıca, mental sağlığı ve genel refahını artırmayı öncelikleri arasında görüyor. Carolan’a göre, dört günlük çalışma haftası, bu hedeflere ulaşmak için anlamlı bir avantaj ve yaşam kalitesini artıran önemli bir unsur.
Hükümet ve muhalefetten tepkiler
Alınan kararla birlikte, kültürel değişim tartışmaları da beraberinde getiriyor. Muhafazakar Parti, dört günlük çalışma haftasının iş dünyasını olumsuz etkileyebileceğini ve ekonomik büyümeyi baltalayabileceğini öne sürüyor.
Gölge İş Sekreteri Kevin Hollinrake, geçen yıl yaptığı açıklamada, geniş çaplı dört günlük çalışma haftası uygulamasının Birleşik Krallık’ta iş yapmayı daha pahalı hale getireceğini belirtmişti.
Mevcut yasalara göre, çalışanlar esnek çalışma talebinde bulunma hakkına sahip olsa da işverenlerin bu talepleri kabul etme zorunluluğu bulunmuyor. Hükümet yetkilileri, dört günlük çalışma haftasını iş dünyasına zorunlu kılma planlarının olmadığını ifade etti.
4 Day Week Foundation, 2025 yılı itibarıyla en az üç yeni pilot uygulama daha başlatmayı planladığını açıkladı.