İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nin yeniden açılmaya hazır olduğu duyuruldu
- SSR Mining Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci, 8 ay önce yaşanan toprak kaymasında 9 işçinin hayatını kaybettiği İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nin yeniden açılmaya hazır olduğunu duyurdu.
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan ve 8 ay önce yaşanan toprak kaymasında 9 işçinin hayatını kaybettiği 'Çöpler Madeni' yeniden açılmaya hazırlanıyor. Kazanın yaşandığı sahada CNBC-e'ye konuşan SSR Mining Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci, "Eğer gerekli izinler verilirse burada operasyonlarımıza 20 gün içinde başlayabiliriz. Bu süreçte operasyonlarımızı hemen başlayacak şekilde sıcak tuttuk" açıklamasında bulundu.
Demirci, ilgili bakanlık birimleri ile yeni bir ÇED süreci için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Eğer gerekli görülürse yeni bir ÇED için de başvuru yapacaklarını bildirdi. Demirci, kazadan sonraki 8 aylık süreçte yeni önlemlerle daha güvenli hale geldiklerini anlattı.
Demirci, “Eskiden sülfit tesisi ve yığın liçi metodu olmak üzere iki üretim yöntemi kullanıyorduk. Yeni dönemde Anagold olarak üretime sadece sülfit tesisi ile devam etmeyi planlıyoruz” dedi. Bir daha liç yapmayacaklarını paylaştı. Şu ana kadar Türkiye'de 3 milyar dolar yatırım yaptıklarını, 15 yıl içinde 7 milyar dolar daha yatırım planları olduğunu söyledi.
Yaşanan toprak kayması ile ilgili de konuşan Demirci, "Buradaki yığın ve oluşan kayma farklı akademisyenler tarafından incelendi. Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda yaşanan olayın nedeni, operasyonel bir hata değil, tasarımdan kaynaklanan bir sorun olarak tespit edildi" ifadelerini kullandı.
Demirci, dizayn hizmetini veren firma hakkında suç duyurusunda bulunup bulunmayacaklarına yönelik soruya ise, "Şu an bu konuda neler yapabiliriz diye bakıyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Hem Türkiye'de hem de ABD'de yürüyen bir süreçten bahsediyoruz. Ancak o firmaya direkt olarak dava açamayabiliriz" şeklinde yanıt verdi.
Toprak kaymasının kaza gününe kadar öngörülemez bir durum olduğunu anlatan Demirci, "Biz bu konuda yasal olarak gerek görülmeyen teknoloji yatırımlarımızı bile yapmıştık. Kaza günü ilk çatlaklar oluşmaya başladığında önlemler alındı. Burada asıl değerlendirmeyi yapan sorumlu ise şu an tutuklu" dedi.
Kazanın büyük bir çevre kirliliğine neden olduğu da uzun süre konuşulan iddiaların başında geliyordu. Demirci bu konuda, "Ankara Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda ise madencilik faaliyetlerinin ve yaşanan kazanın çevresel kirliliğe sebebiyet vermediği açıkça belirlendi" dedi. Alınan binlerce numunenin de temiz çıktığını vurguladı.
Altın madeninde yüzde 7-9 kâr marjı ile çalıştıklarını söyleyen SSR Mining Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci, "Hakkımızda en fazla konuşulan hatalı ve yanlış bilgilerden birisi de buradan çıkarılan altınlar. Biz buradan çıkarılan altınları rafineriye gönderiyoruz ve oradan da o altınlar Merkez Bankası'na gidiyor. Bunun başka bir alternatifi yok. Şimdiye kadar İliç'te toplamda 4,6 milyar dolarlık bir altın üretimimiz oldu. Merkez Bankası da bize Türk Lirası olarak ödeme yapıyor" dedi. Demirci, "Anagold, 2011 yılından bu yana, 10,2 ton altın değerinde 505 milyon dolar devlet ödemesi yaptı" şeklinde konuştu.
Erzincan, İliç'teki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta ,yaşanan heyelanda 9 işçi toprak altında kalmış ve hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden işçilere günler sonra ulaşılırken son işçinin cenazesi 166'ncı günde toprak altından çıkarılmıştı.