IC İçtaş Riyad’da yeni terminal ihalelerine gözünü dikti

Barış Erkaya
PAYLAŞ
  • Riyad Uluslararası Havalimanı’nın yenilenen iki terminalini teslim eden, diğer ikisini bitirme noktasına getiren IC İçtaş, trilyon dolarlık Suud pazarında derinleşme stratejisini açıkladı.
  • Yine Riyad’da sıfırdan inşa edilecek 6 yeni terminal ihalesinin en az birini almak isteyen IC İçtaş, ayrıca terminal işletme ihalelerine de girmek istiyor.
IC İçtaş Riyad’da yeni terminal ihalelerine gözünü dikti

IC İçtaş, Suudi Arabistan pazarında vites yükseltiyor. Riyad King Khalid Havalimanı’nda 3 ve 4. terminallerin yenilenmesinin ardından 1 ve 2. terminalleri de teslim etmek üzere olan şirket gözünü Riyad King Salman Havalimanı’nda sıfırdan yapılacak olan yeni terminallere çevirdi. 6 yeni terminal ihalesinden en az birini almak isteyen IC İçtaş, ilk dört terminalin yenilenmesini toplam 1.4 milyar dolara tamamladı. Yeni bir terminalin inşaat hacmi olarak ise en az 2 milyar dolar telaffuz ediliyor.

IC İçtaş İnşaat İcra Kurulu Üyesi İlker Öksüz yerel ortağı olan RTCC ile birlikte yeni fırsatları da değerlendirmek istediklerini açıkladı.

Neom Havalimanı’nın yapımı ihalesi için ön eleme aşamasına teklif verdiklerini söyleyen Öksüz, bu ihalenin de milyar dolar seviyesinde olacağını, limanın yapılacak ihalelerle 20 milyon kapasiteye çıkarılmasının planlandığını söyledi.

Neom’a en az üç Türk şirketi teklif verdi

Neom Havalimanı’nın ön eleme aşamasına IC İçtaş ile birlikte iki Türk şirketinin daha teklif verdiği iddia ediliyor.

1 trilyon dolarlık Neom’dan Türk şirketlerine yılda 10 milyar dolarlık fırsat

Öksüz, 1 trilyon dolarlık Neom projesinden Türk şirketlerinin yıllık en az 10 milyar dolar pay alabileceğini vurgu yaparken kendilerinin de NEOM’da 2029 Kış Olimpiyatları’na hizmet edecek kayak tesisi ihalesine teklif vereceklerini söyledi.

IC İçtaş’ın Türkiye ve diğer ülkelerde gerçekleştirdiği havalimanı inşaat tecrübesiyle Suudi Arabistan’da önemli bir oyuncu olma fırsatı getirdiğini belirten Öksüz, “Riyad Havalimanı tecrübeleriyle de artık ülkede italyan ve İspanyol şirketlerin de peşinden koştuğu bir şirket olduk” dedi.

Grubun Suud pazarına ilginç giriş öyküsünü de paylaşan Öksüz, aslında King Khalid Havalimanı yenileme ihalesine ilk girdiklerinde ihale sonucunda Alman bir şirketin ardından ikinci olduklarını, daha düşük teklif vererek Hintli ortağıyla ihaleyi kazanan Alman şirketin çalışmaması gerekçesiyle yerel otoriteden işin devralınması için davet alarak havalimanı yenileme projesine başladıklarını aktardı.

“Havalimanı işletmesine de adayız”

Suudi Arabistan’ın havalimanı atağının arka planını açıklayan Öksüz, “Kuveyt yakında yeni havalimanı açılışını yapacak. Katar da büyük yatırımlar yaptı. Dubai altıncı terminalini yapıyor. Suudi Arabistan da bu alanda yer almak ve bölgesel bir hub olmak için yatırımlar yapıyor. Biz de havalimanı işletmesi alanına girmek istiyoruz. Riyad ya da Cidde havalimanları için adayız. Şu anda Abha havalimanı özelleştirme aşamasında. Nispeten küçük bir havalimanı olduğu için oraya girmedik. Yeni havalimanlarının özelleştirmesi beş yıllık süreç içinde olur” dedi.

Şu anda dünyada işletmeci olarak herhangi bir enerji projesinde yer almadıklarını ancak yeşil enerji alanında yurt dışında iki projenin işletmesini üstleneceklerini belirten Öksüz, "İtalya'da yenilenebilir enerji alanında iki şirket aldık. Onların işletmesini yapacağız. Azerbaycan'da da Acwa ile birlikte bir tuz destilasyon projesi var. 400 milyon dolar değerinde bir proje o. Küresel projeleri yaptıkça birçok ülkeden davet alıyoruz. İrlanda'dan El Salvador'a kadar birçok ülkeden bile davetler geliyor" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan hükümetinin açıkladığı Vizyon 2030 planı, ülkeyi sosyal, kültürel ve ekonomik olarak dönüştürmeye ve bölge için bir çekim merkezi haline getirmeye hazırlanıyor. Plan doğrultusunda Suudi Arabistan'ın 12 şehrinde, yaşam kalitesini iyileştirmek ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak amacıyla çok sayıda proje hayata geçiriliyor.

Wadi Laban’ı 36 ayda teslim etmeyi planlıyor

Bunlardan biri de Wadi Laban Köorüsü. Öksüz, tamamlandığında ülkenin en yüksek köprüsü olacak. 30 yıl önce inşa edilen mevcut Wadi Laban Köprüsü'nün yanına, yüksek teknoloji ve mühendislik gerektiren iki yeni köprü ve bağlantı yolları yapılacak. Her biri 763 metre uzunluğunda, 167 metre yüksekliğinde ve 36 metre genişliğinde olacak kablolu köprü projesinde yapım maliyetinin 500 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. Yapım işini alan IC İçtaş, Wadi Laban Köprüsü’nü 36 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak hizmete sunmayı hedefliyor. Proje kapsamında iki adet köprü ve toplam 14.124 metre uzunluğunda bağlantı yolları, viyadük ve rampalar inşa edilecek.

Diğer uluslararası yapım işleri ile ilgili de bilgi veren Öksüz, IC İçtaş İnşaat liderliğindeki VIETUR Konsorsiyumu tarafından üstlenilen Vietnam’daki Long Thanh Uluslararası Havalimanı’nın toplam 14,9 milyar dolarlık yatırım gerektirdiğini ve hizmete girdiğinde yıllık 100 milyondan fazla yolcuya hizmet vermesinin planlandığını, 5 Aralık 2026 tarihinde tamamlanmasının öngörüldüğünü de açıkladı.