ABD'li Spirit Airlines iflas korumasına başvurdu
ABD’nin en büyük bütçe dostu havayolu şirketi Spirit Airlines, Pazartesi günü iflas koruması için başvurduğunu açıkladı. Şirket, pandemi sonrası seyahat talebindeki durgunluğun etkileriyle ve JetBlue ile birleşme girişiminin başarısızlığının ardından mali durumu yeniden yapılandırmaya çalışıyor.
Artan borç yükü şirketi iflasa sürükledi
Spirit Airlines, 2020'nin başından bu yana 2,5 milyar dolardan fazla zarar etti ve önümüzdeki yıl toplamı 1 milyar doları aşan borç ödemeleriyle karşı karşıya. Şirket, iflas sürecinde operasyonlarını kesintisiz bir şekilde sürdürmeyi ve müşterilerin rezervasyon yapmaya ve uçmaya devam edebileceğini belirtti. Ayrıca, biletlerin, kredilerin, sadakat puanlarının ve bağlı üyelik avantajlarının geçerliliğini koruyacağını duyurdu.
Spirit CEO’su Ted Christie, iflas sürecinin, tahvil sahipleriyle yapılan görüşmelerin bir sonucu olduğunu belirtti. Christie, yatırımcılara yönelik yaptığı açıklamada, bu görüşmeleri şirketin finansal istikrarı için bir öncelik olarak nitelendirdi ve borç yeniden yapılandırma sürecini mümkün olan en kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Hisselerde tarihi düşüş
Spirit’in iflas başvurusu, finansal piyasaları da hareketlendirdi. Wall Street Journal’ın şirketin tahvil sahipleriyle iflas başvurusunun koşullarını görüştüğünü bildirmesinin ardından, Spirit hisseleri geçen hafta Cuma günü yüzde 25 düşüş gösterdi. Bu düşüş, 2018’in sonlarından bu yana Spirit hisselerinde yüzde 97’lik bir değer kaybı yaşanmasına neden olan bir dizi olumsuz gelişmenin sonuncusu oldu. Pazartesi günü hisseler bir kez daha yüzde 18 değer kaybetti.
Seyahat davranışlarındaki değişim büyük etken
Spirit Airlines’ın finansal sorunlarının altında, pandemiden sonra toparlanamayan karlılık yatıyor. 2023’ün ilk yarısında yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 2 artarken, yolcuların ödediği mil başına ücretler yüzde 10 düştü.
Bu düşüş, bir dizi faktörden kaynaklanıyor. Havayolu maliyetleri, özellikle iş gücü giderleri, yükselirken, Spirit’in bütçe bilincine sahip müşterileri, büyük havayollarının uygun fiyatlı bilet seçeneklerine yöneldi. Ayrıca, ABD'deki eğlence amaçlı seyahatler için ücretler, piyasadaki yeni uçuş arzı nedeniyle baskı altına girdi.
Spirit’in iflas başvurusu, ABD havayolu sektöründe daha önce sıkça görülen bir uygulamayı yeniden gündeme getirdi. 1990'lar ve 2000'lerde birçok havayolu, rekabet ve yüksek maliyetler nedeniyle iflas başvurusunda bulunmuştu. Ancak büyük bir havayolu şirketinin son iflası, American Airlines’ın 2013’te US Airways ile birleşmesiyle sonuçlanmıştı.