Yunanistan borç ödemelerinde öne geçmek istiyor

PAYLAŞ
  • Yunanistan, 2025’te uzun vadeli borçlarından 5 milyar euro ödemeyi hedefliyor ve bu, ülkenin mali disiplinine olan güvenin bir göstergesi olarak görülüyor.
  • İşsizlik oranı 2024’te yüzde 10,5’e düşerken, asgari ücret 2019’dan bu yana 650 eurodan 830 euroya yükseldi. Vergilerde indirimler devam ediyor.
  • Yunanistan, kayıt dışı ekonomiyi resmi sisteme çekerek bütçe gelirlerini artırmayı ve borç/GSYH oranını 2028’e kadar 20 puan daha düşürmeyi planlıyor.
Yunanistan borç ödemelerinde öne geçmek istiyor

Yunanistan, on yıldan fazla bir süre önce Euro bölgesinden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı borç krizinden bu yana ekonomik toparlanmasının yeni bir göstergesi olarak milyarlarca euroluk kurtarma kredilerinin erken ödenmesini hızlandırmayı planlıyor.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, pazartesi günü Atina’da düzenlenen bir Bloomberg etkinliğinde yaptığı açıklamada, ülkenin 2025 yılında en az 5 milyar euro (5,3 milyar dolar) borç ödemesi yapmayı hedeflediğini belirtti. Bu ödemelerin vadeleri 2033 ile 2042 yılları arasında dolacak. Mitsotakis, “Mali disipline acımasızca odaklandık. Bu, kamu finansmanımıza olan güvenimizin bir göstergesidir” dedi.

Ekonomik toparlanma süreci

Euro bölgesindeki en yüksek borç/GSYH oranına sahip olmasına rağmen, Yunanistan, borç krizinden bu yana kayda değer bir ekonomik dönüşüm gerçekleştirdi. Pandemiden bu yana Yunanistan ekonomisi her yıl Euro bölgesinden daha iyi performans gösterdi. Avrupa Komisyonu tahminlerine göre, Yunanistan’ın GSYH büyümesi 2025’te yüzde 2,3, 2026’da ise yüzde 2,2 olacak. Bu oranlar, Euro bölgesi ortalamasının oldukça üzerinde yer alıyor.

İşsizlik ve ücretlerdeki iyileşme

Borç krizinin zirvesinde işsizlik oranı yüzde 30’a yaklaşmışken, 2024 yılında bu oranın yüzde 10,5’e, 2028’de ise yüzde 8,5’e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, 2019’da 650 euro olan asgari ücret şu anda 830 euroya yükselmiş durumda. Yaşam maliyeti krizine rağmen, kriz sırasında getirilen birçok vergi kaldırıldı veya azaltıldı.

Erken borç ödemeleri ve yatırım notunun geri kazanılması

Yunanistan daha önce de borçlarını erken ödemişti. Aralık ayında “Yunan Kredi Kolaylığı” kapsamında 7,9 milyar euroluk kurtarma kredisi tamamen geri ödenecek. Ancak bu kez, uzun vadeli borçlarının bir kısmını erken ödemeyi hedefliyor.

2023 yılında Yunanistan, 2010’da ilk kurtarma programından önce kaybettiği yatırım yapılabilir kredi notunu yeniden kazandı. Mitsotakis, erken ödemelerin borç maliyetlerini düşürmenin yanı sıra ekonomik güveni artırmayı hedeflediğini ifade etti.

Borç oranındaki düşüş ve mali reformlar

2020’de yüzde 207 ile zirve yapan borç/GSYH oranının bu yıl yüzde 153’ün altına düşmesi bekleniyor. Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, eylül ayında yaptığı açıklamada, 2028 yılı sonuna kadar borcun yaklaşık 20 puan daha azaltılmasını hedeflediklerini söyledi.

Yunanistan, yüksek birincil bütçe fazlaları ve özelleştirme gelirleriyle borçlarını azaltmaya devam ediyor. Hükümet, kayıt dışı ekonomiyi resmi sisteme çekerek bütçe gelirlerini artırmayı ve aynı zamanda vergileri düşürmeyi planlıyor. Bu adımlar, bütçe dengesi korunarak gerçekleştirilecek.

Yunanistan’ın ekonomik toparlanma stratejisi, sadece borç azaltmaya değil, aynı zamanda sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmeye odaklanıyor. Mitsotakis, bu reformların uzun vadede Yunanistan’ı Euro bölgesinde lider bir ekonomi haline getireceğini vurguluyor.

Kaynak: cnbce.com