Wall Street'in en büyük ayılarından biri olan JPMorgan, 2 yıl sonra ilk kez hisse senedi piyasasında iyimserleşiyor

PAYLAŞ
  • JPMorgan, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve Çin'in teşvik tedbirleri ile piyasadaki karamsar tutumunu hafifletiyor. Yatırımcılara daha nötr bir yaklaşım öneriyor.
  • ABD'deki dirençli büyüme, sıkı işgücü piyasaları ve artan şirket yatırımları, şirket kârlarının önümüzdeki iki yılda yüzde 12 büyümesini destekleyecek.
  • Bankanın baş stratejisti Lakos-Bujas, yapay zeka teknolojisinin yatırım harcamalarını artıracağını öngörse de, yaklaşan ABD seçimlerinin piyasalarda dalgalanmalar yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Wall Street'in en büyük ayılarından biri olan JPMorgan, 2 yıl sonra ilk kez hisse senedi piyasasında iyimserleşiyor

JPMorgan, hisse senedi piyasasındaki karamsar tutumunu hafifletiyor.

JPMorgan stratejistleri, Ekim 2022'den bu yana hisse senedi piyasası konusunda karamsar bir tutum sergiliyordu. Ancak JPMorgan’ın baş küresel hisse senedi stratejisti Dubravko Lakos-Bujas’ın Salı günü yayımladığı bir notta, bu duruşun değiştiği sinyalleri verildi.

Karamsar görünümde değişiklik

Lakos-Bujas, JPMorgan'ın 2024 yılı sonu S&P 500 fiyat hedefini 4.200 olarak korusa da (bu, mevcut seviyelere göre yüzde 27'lik bir düşüş anlamına geliyor), yatırımcılara piyasada daha az karamsar olmaları gerektiğini belirtti. Lakos-Bujas, “Uzun pozisyonda olduğumuz defansif hisse senetleri ve kısa pozisyonda olduğumuz döngüsel hisse senetleri görüşümüzü nötr hale getiriyoruz,” dedi.

Bu değişiklik, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme kararı ve Çin’in yeni teşvik paketlerinin devreye girmesinden kaynaklanıyor.

ABD büyümesi ve politika desteği etkili oldu

Lakos-Bujas, dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen politika desteğinin, ABD’deki beklenmedik dirençli büyüme ile aynı anda gerçekleştiğini belirtti. Sıkı işgücü piyasaları, devam eden hükümet harcamaları ve rekor seviyelere ulaşan hisse senedi, kredi ve konut piyasaları, büyümenin ana unsurlarını oluşturuyor.

Ayrıca, ABD tüketicilerinin mali sağlığının altını çizen banka, Covid-19'dan bu yana toplu olarak 50 trilyon dolar servet biriktirildiğini belirtti. Federal Reserve verilerine göre, ABD tüketicilerinin 185 trilyon dolarlık varlığı bulunurken, borçları yalnızca 21 trilyon dolar. Bu dengeli mali tablo, piyasalar için olumlu bir sinyal veriyor.

Şirket karları ve yatırım harcamalarındaki artış

Lakos-Bujas, ABD'li şirketlerin son iki yılda yüzde 3 olan kar büyümesinin, önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 12’ye çıkmasının beklendiğini vurguladı. Ayrıca, şirketlerin giderek artan bir şekilde vergiden önceki gelirlerini yatırım harcamalarına yönlendirmesi de büyümeyi destekliyor. Bu durum, hisse geri alımlarına kıyasla ekonomiyi canlandırma konusunda daha etkili.

Bu yatırım harcamalarının bir kısmı, yapay zeka teknolojisindeki patlamadan kaynaklanıyor. Büyük teknoloji şirketlerinin Ar-Ge ve sermaye harcamalarını yılda 500 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor.

ABD'nin olağanüstü performansı ve belirsizlikler

Lakos-Bujas, bu faktörlerin ABD'nin olağanüstü performansıyla birlikte küresel makroekonomik zayıflıkları telafi etmeye yardımcı olduğunu söyledi. Ancak henüz bir dönüm noktası olduğunu varsaymanın erken olduğunu belirterek, yakın vadede bir durgunluğun olası görünmediğini, özellikle işgücü piyasasındaki güçlü büyümenin bu beklentiyi desteklediğini ekledi.

Bununla birlikte, Lakos-Bujas, tamamen iyimser bir tutum sergilemedi. Stratejist, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinin piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceğini ve faiz oranlarındaki düşüşün özellikle finans sektöründe karları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: cnbce.com