Türkiye'nin kredi notları: Hangi kuruluşta notumuz kaç?

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Kredi notları ülkeye yönelik yatırım akışı için önem arz ediyor. Türkiye'de son dönemde ekonomide atılan adımlarla kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu kararlar geldi.
  • Türkiye'nin görünümünü ilk düzelten Fitch oldu; ardından not artışları geldi. Peki Türkiye'nin kredi notlarında son durum ne?
Türkiye'nin kredi notları: Hangi kuruluşta notumuz kaç?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde yaşanan değişimle birlikte Türkiye ekonomi politikalarında da yeni adımlar attı.

Para politikasında sıkılaştırmaya yönelik hamleler yapılırken, Merkez Bankası'nın birçok adımıyla Türkiye'nin risk primini gösteren CDS'lerde düşüş görüldü.

Ekonomi yönetimindeki adımların olumlu etkisi kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarında etkili oldu.

Dünyanın önde gelen üç reyting kuruluşu Türkiye'ye ilişkin görünüm düzeltmesi ve not artışı gibi kararlar aldı.

Görünümü ilk düzelten Fitch oldu

Türkiye'nin kredi notuna ilişkin ilk olumlu adım Fitch Ratings'ten geldi. Kuruluş, 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çıkarmıştı.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 29 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

S&P, 1 Aralık 2023'te ise kredi notunu korurken görünümü bu kez durağandan pozitife yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 13 Ocak'ta Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Moody's, son olarak 12 Ağustos 2022'de Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı değerlendirmeye gitmiş ve ülkenin kredi notunu "B3" olarak güncellemiş, not görünümünü de "durağan"a çevirmişti.

İlk not artışı Fitch'ten

Türkiye'ye yönelik ilk not artışı ise Fitch'ten geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 9 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.

S&P'den de not artışı

İkinci not artışı S&P'den geldi. S&P, 3 Mayıs'ta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

Notlar 'yatırım yapılabilir' seviyenin altında

Türkiye'ye yönelik olumlu kararlar gelse de notlar yatırım eşiği kategorisinin altında bulunuyor.

S&P'nin "B" notu yatırım yapılabilir kategorinin 4 kademe altında, Moody's'in "B3" notu 6 kademe altında, Fitch'in "B+" olan notu ise 4 kademe altında yer alıyor.

Türkiye'nin üç kredi derecelendirme şirketindeki notu da "yüksek spekülatif düzey" seviyesinde yer alıyor.

Not artışı ne anlama geliyor?

Bir ülkeye yönelik not artışı yabancı yatırımcının o ülkeye yönelik kaynak girişi kararlarında etkili oluyor.

Not artışı ülkenin borçlanma maliyetlerini, yatırım yapılabilirliğini ve ekonomik istikrarını doğrudan etkiliyor.

Not artışının devamı yabancı sermaye akışını teşvik ederek Türkiye’nin büyüme ve istihdam yaratma potansiyelini artırmasına destek olur.