Teknoloji endişeleri Asya piyasalarını geriletti
- Japonya Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 0,25 seviyesinde sabit tutarken, Çin’in üretim PMI verisi Nisan’dan beri ilk kez genişleme bölgesine geçti.
- Japonya ve Güney Kore borsaları düşüş yaşarken, Hong Kong ve Çin piyasaları PMI verileriyle yükseliş kaydetti.
- ABD’de teknoloji hisseleri kazanç raporlarına bağlı olarak dalgalanırken, Alphabet hisseleri yükselirken AMD hisseleri yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.
Asya-Pasifik piyasaları Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararı ve Çin’den gelen iş aktivitesi verilerine odaklanarak dalgalı bir seyir izledi. Piyasalar, BOJ’un faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından karışık açılırken, ABD teknoloji sektöründe maliyet artışları ve yapay zeka yatırımlarına yönelik endişelerle de sarsıldı.
Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası, iki günlük toplantısının ardından gösterge politika faizini yüzde 0,25’te sabit tuttu. Banka, yalnızca kararın açıklandığı iki satırlık bir bildiri yayımlayarak, bir sonraki faiz artışının zamanlamasına dair ipucu vermedi. Banka’nın ayrıca politik durumla ilgili fazla yorum yapmadığı görülürken, sadece ekonomik görünümle ilgili birçok belirsizliğin mevcut olduğu belirtildi.
ABD teknoloji hisselerinin etkisi Asya’ya sıçradı. Çip sektörü hisseleri, Wall Street’teki düşüşü izleyerek gerilerken, Meta Platforms’un yapay zeka maliyetlerinin hızla artacağı uyarısı sektörde endişe yarattı. Apple ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin gün içinde açıklanacak kazanç raporları da piyasaların takibinde. Yatırımcılar, Japonya’daki siyasi belirsizliklerin de yen üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu durumun para politikalarının normalleşmesini geciktirebileceğini belirtiyor.
Çin’in üretim PMI’ı genişleme bölgesine geçti
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, üretim satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Ekim ayında 50,1’e çıkarak genişleme bölgesine geçtiğini açıkladı. Bu rakam, ekonomistlerin Reuters anketindeki 49,9 tahminini aşarken bir önceki ayın 49,8 seviyesinden daha yüksek geldi. Çin’den gelen olumlu PMI verisi bölgedeki yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı.
Japonya ve Güney Kore borsalarında düşüş
Japonya borsasında BOJ kararının ardından satışlar görüldü. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 düşerken, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 1,3 gerileyerek Asya’daki kayıplara öncülük etti. Kuzey Kore’nin, doğu kıyısı açıklarına balistik füze denemesi yapması ise bölgede gerilimi artıran bir diğer faktör oldu.
Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kazanırken, Çin anakarasında CSI 300 endeksi yüzde 0,7 geriledi. Pekin’in bir hafta sürecek kongresinde daha fazla teşvik beklentisi ve ekonomik politikaların netleşmesi, yatırımcıların gündeminde bulunuyor.
Yen üzerindeki baskı devam ediyor
ABD’de, S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0,35 düşerken, Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 0,47 geriledi. Philadelphia Yarı İletken Endeksi gece yüzde 3,35 düşüş kaydederken, Advanced Micro Devices (AMD) yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. Avrupa piyasalarında da EuroStoxx 50 ve DAX vadeli işlemleri yüzde 0,4, FTSE vadeli işlemleri ise yüzde 0,1 düşüş gösterdi.
ABD doları, BOJ’un düşük faiz politikasının devam etmesi ve Japonya’daki siyasi belirsizliklerin etkisiyle güçlü bir seyir izledi. Dolar endeksi 104,15 seviyesinde sabit kalırken, yen dolara karşı yüzde 6,8 değer kaybederek Ekim ayında büyük bir düşüş yaşadı.
ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri ve önümüzdeki Salı günü yapılacak başkanlık seçimi, küresel piyasalar açısından önem taşıyor. Piyasa analistleri, dolar/yen çiftinde daha fazla dalgalanma yaşanabileceğini öngörüyor.
ABD başkanlık yarışı, Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Kamala Harris arasında sıkı bir çekişmeye sahne olurken, finansal piyasalar Trump zaferine daha yakın bir sonuç bekliyor. Öte yandan, altın ons başına 2.790,15 dolarla yeni bir rekor seviyeye yükseldi.
Petrol fiyatları da ABD’de ham petrol ve benzin stoklarının beklenmedik düşüş göstermesiyle yükseldi; Brent petrol yüzde 0,5 artışla 72,90 dolara, ABD ham petrolü ise yüzde 0,5 artışla 68,93 dolara ulaştı.