Suni üretim elmas sektörünü baltalıyor

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Suni üretim ve özellikle Çin'deki talep azlığı iki yıldır elmas fiyatlarının 2022'den beri yüzde 30'dan fazla gerilemesine neden oldu.
  • Dev madencilik şirketi Anglo American, dünyanın en büyük elmas madencisi De Beers'ı satışa çıkardı.
  • Sektör uzmanları önümüzdeki 12 ayda fiyatların daha da gerileyeceğini düşünse de sektörün halen kurtarılabileceğine inancı olanların sayısı da çok.
Suni üretim elmas sektörünü baltalıyor
Elmas kolye
iStock

Elmas, mücevher sektörünün en gözde ürünleri arasında. Son yıllarda ise pırlanta sektöründe fiyatları baskılayan önemli bir rekabet var: Suni üretim.

Laboratuvar ortamında üretilen elmaslar, madenden çıkartılanlara göre yüzde 85 oranında daha ucuz. Ayrıca suni üretimle farklı renk skalasında taşları elde etmek mümkün.

İngiltere ve Güney Afrika merkezli madencilik şirketi Anglo American, pırlanta denilince akla gelen ilk şirketlerden biri olan De Beers Group’un da sahibi. De Beers, “Pırlanta ebedidir” sloganını yaratan şirket olarak da biliniyor. CNBC’de yer alan habere göre Anglo American De Beers’ı satışa çıkardı.

Bu adım şirket tarafından yeniden yapılanma stratejisi olarak adlandırılsa da pırlanta sektörü analisti Paul Zimnisky’e göre, Anglo American’ın hissedarları uzun ömürlü ve yeşil dönüşüm tarafından kullanılan bakır gibi madenlere yatırım yapmak istiyor.

Elmas fiyatları düşüyor

Anglo American’ın pırlanta şirketi De Beers’ı elinden çıkarmasının ana sebepleri arasında pırlanta sektörünün eskisi kadar karlı gözükmemesi var. Pırlanta fiyatları 2024’te yüzde 6’ya yakın değer kaybetti. Güncel pırlanta fiyatları 20222’deki zirvesinin yüzde 30 gerisinde. Sektör temsilcileri fiyatların düzelmek yerine düşmeye devam edeceğini düşünüyor.

Bloomberg verilerine göre bir dönem piyasa tekeli olan De Beers yükselen rekabette konumunu kaybetti. Bu gerileme De Beers’ın daha fazla fiyat kırmasına neden oldu.

Coronavirüs pandemisinin ardından tüketiciler elmastan ziyade seyahati tercih edince talep düştü.

Laboratuvar ortamında üretilen elmaslar da fiyatları daha da aşağıya çekti. E-ticaret sitesi Angara’nın CEO’su Ankur Daga CNBC’ye yaptığı açıklamada 2024’te ABD’de üretilecek olan pırlanta yüzüklerin yarısının suni üretileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bu oran 2018 yılında sadece yüzde 2’ydi.

Daga 20. yüzyılın ortasından itibaren pırlantaların bir yatırım aracı olarak da görüldüğünü ve bu anlayışın değişmeye başladığını aktardı. CEO’ya yöre pırlanta fiyatları önümüzdeki 12 ayda yüzde 15-20 arasında düşüş gösterecek. Bu da 2022’deki zirvenin neredeyse yarılanması anlamına geliyor.

Çin’den de talep azaldı

Çin pırlanta için önemli bir pazar olarak biliniyordu. Ülkede evlilik oranlarının düştüğü ve ucuz laboratuvar elmaslarına talebin arttığı ifade ediliyor. Bu iki durum madenden çıkartılan elmaslara yönelik fiyatı azalttı ve dolayısıyla fiyatları aşağıya çekti.

Elmaslar için yolun sonu mu geldi?

Sektörün üzerindeki olumsuzluklara rağmen elmas sektörünün geleceği hakkında ümitli olanlar da var. Elmas danışmanlık firması Gemdax’da görev yapan Anish Aggarwal, sektördeki sorunları kabul etse de yolun sonunun geldiğini düşünmüyor.

Aggarwal sektörün son 20 yıldır geniş çaplı bir pazarlama kampanyası gerçekleştirmediğini ifade etti. Pırlantanın tıpkı lüks saat ve çanta gibi birer arzu nesnesi olduğunu ve kendi talebini yarattığını söyleyen Aggrarwal Çin’deki talebin yeniden canlandırılması gerektiğini düşünüyor.

Yakın zamanda dünyanın en büyük mücevher perakendecileri arasında yer alan Signet Jewelers, De Beers’la birlikte ortak bir pazarlama kampanyası başlattıklarını duyurdu.