‘Serbest düşüş’ bitti mi?

Meryem Kenan
PAYLAŞ
  • 2024'ün birinci yarısı ile ikinci yarısı arasındaki performans farkı her geçen gün açılan Borsa İstanbul'da teknik analiz dikkat çekici bir görüntüye ulaştı. Endeksin önünde olumlu ve olumsuz etkide bulunabilecek kritik başlıklar var.
‘Serbest düşüş’ bitti mi?
Borsa

İlk yarı ile ikinci yarı arasındaki performans farkını iyice açan Borsa İstanbul Ekim ayından bu yana 200 günlük hareketli ortalamanın altında kalmaya devam ediyor. Hatırlatmak gerekirse bu seviyenin altında en uzun kaldığı süre pandemi dönemi olarak karşımıza çıkıyor.

Endeksin 200 günlük hareketli ortalamaya tekrar uğradığı son tarih ise 2023 Mayıs sonu ve bu tarihten sonra 4400 seviyelerinden kabaca 8400 seviyelerine uzanan bir ralli görmüştük. Endeksin zirve seviyesi ise 11.200 civarında bulunuyor. Temmuz ayından bu yana yaşanan düşüşün ardından son üç işlem gününde gelen alımlarla birlikte endeks yeniden 9 bin seviyesini aştı. Peki ‘serbest düşüş’ bitti mi?

Analistlere göre buna ikna olmak zor olsa da geçmiş fiyat hareketleri endeksin dip arayışında olduğuna işaret ediyor. Aselsan ile başlayan bilanço dönemi ise ikinci çeyrekten farklı bir tablo çizmiyor. Diğer tarafta gelen veriler ekonomik yavaşlamanın somut resmini çıkarır nitelikte.

Sanayi üretimi ağustosta yıllık yüzde 5,3 azalırken, eylülde 44,3’e inen İmalat PMI, pandemiden bu yana en düşük seviyesini gördü. Büyümedeki zayıflık, enflasyondaki seyir ve faiz indirim döngüsüne dair beklentiler ve not artırımları önemini koruyor.

Yakın vade ajandaya bakıldığında öne çıkan başlıklar;

1 Kasım S&P not güncellemesi
5 Kasım ABD Başkanlık seçimleri
8 Kasım MB enflasyon raporu

S&P daha önce not artırımına dair sinyal vermişti. Bu anlamda beklenen bir pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıksa da 1 Kasım’da gelecek açıklamalar önemli olacak. Hareketli başlayan ve anketlerde öne çıkan başkan adayının sıkça değiştiği ABD başkanlık seçimlerine dair belirsizliğin geride kalmasıyla birlikte, uzmanlar Gelişmekte Olan Ülkeler için sermaye akımlarının da hızlanabileceğini ifade ediyor.

Enflasyon raporu ise beklentilerin şekillenmesi ve geleceğe dair vereceği sinyaller açısından önemli olacak.