Gazprom 20 yıl sonra ilk kez zarar etti

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Rus devletine ait doğalgaz devi Gazprom 20 yıl sonra ilk kez zarar yazdı.
  • Şirketin en büyük müşterisi Avrupalı ülkeler Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'dan gaz alımını yavaşlattı.
  • Rusya kendine Çin gibi yeni pazarlar bulsa da 7 milyar dolara yakın zararı engelleyemedi.
Gazprom 20 yıl sonra ilk kez zarar etti
Gazprom
Anadolu Ajansı

Rusya’da devlete ait gaz devi Gazprom 2023 mali bilançosunu açıkladı. Şirket 20 yıl aradan sonra ilk kez zarar etti. Raporlara göre Gazprom’un geçen yılki zarar 629 milyar ruble (6,9 milyar dolar). Bu zararın temel sebebi Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ülkelerinin Rusya’dan gaz akışını büyük ölçüde azaltmış olması.

Analistlerin beklentisi ise 447 milya ruble (4,8 milyar dolar) net kar olacağı yönündeydi. Şirket 2022 yılında 1,2 trilyon ruble (12,9 milyar dolar) kara geçmişti. Yani bir önceki yıla göre gelir kaybı 19,8 milyar dolar seviyesinde.

En son 90'larda zarar etmişti

En son Sovyetler Birliği’nin dağılması ve 1998 ekonomik krizi dönemlerinde zarar eden Gazprom, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin göreve geldikten sonra önemli bir gelir kaynağıydı. Ayrıca Gazprom Rusya için sadece bir şirket değil aynı zamanda diplomatik baskı aracıydı. Rusya uzun yıllardır Ukrayna ve Moldova gibi ülkelere istediklerini yaptırmak için Gazprom’un gücünü kullanıyordu.

Reuters’ın hesaplamalarına göre Gazprom’un Avrupa’ya yaptığı gaz sevkiyatı bir önceki yıla göre yüzde 55,6 azalarak 28,3 milyar metreküpe düştü. Bu rakamlar tam olarak bilinemiyor çünkü Gazprom 2023 itibariyle satış verilerini açıklamayı durdurdu.

Rusya yeni pazarlar arıyor

Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgalinin ardından Avrupalı ülkeler Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. Ayrıca AB enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yeni kaynak arayışına girdi. Elindeki petrol, petrokimya ve doğalgazı satmak isteyen Moskova yönetimi Hindistan ve Çin gibi ülkelere yöneldi. Kuzey Akım boru hattına yapılan sabotaj da Gazprom’un Almanya’ya gönderdiği akışının sekteye uğramasına neden oldu.

AFP’de yer alan bilgilere göre Moskova ve Pekin yönetimleri Siberya’nın Gücü adı verilen boru hattındaki akışı artırmak istiyor. Öte yandan Rusya’dan Çin’e yeni bir boru hattı döşenmesi planlanıyor. Boru hatlarının döşenmesi hem maliyetli hem uzun zaman alan bir süreç. Gazprom halihazırda dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerini yönetiyor.