Piyasaların yeni haftada takip edeceği 5 şey

PAYLAŞ
Piyasaların yeni haftada takip edeceği 5 şey

Dördüncü çeyreğe girmek üzere olan finans piyasaları, son yıllarda dünya genelindeki yüksek faiz oranlarının düşmesini heyecanla beklerken, geriye kalan tek soru ekonominin de bu kadar hızlı yavaşlayıp yavaşlamayacağı.

Piyasalarda gelecek hafta dikkat edilmesi gereken beş önemli konu şöyle:

1- Kaos çeyreği

Çalkantılı geçen birkaç ayın ardından üçüncü çeyrek salı günü sona eriyor.

Güvenli liman olarak görülen Japon yenindeki sert hareketlerin, önde gelen yedi büyük ABD'li teknoloji şirketinin kayıplarıyla ve büyük merkez bankalarının ekonomiye dair endişelenmeye başlamasıyla neredeyse aynı ana denk gelmesiyle ağustos sallantılı geçti.

Sendeleyen hisseler kayıplarını toparlamış olsa da yen 2008 ekonomik krizinden bugüne kadarki en iyi çeyreklik performansını göstermek üzere. Gösterge olan küresel borçlanma maliyetleri ve petrol ise neredeyse yüzde 15 eksideyken, Çin canlandırma paketleri duyuruyor.

Şimdi sırada kasımdaki Donald Trump ve Kamala Harris arasında geçecek ABD başkanlık seçimleri var.

2- Hassas bir denge

ABD Merkez Bankası (Fed), 18 Eylül'de faiz indirme döngüsüne 50 baz puanla başlarken, yatırımcılar için iş gücü piyasası verileri merkez bankasının gelecek aylarda atacağı gevşeme adımlarının hızını ölçmek için esas odak olmaya devam ediyor.

Piyasa katılımcıları gelecek hafta yayımlanacak tarım dışı istihdam verisinin Fed Başkanı Jerome Powell'ın yavaşlayan enflasyon ve istikrarlı büyümeye dair olumlu tahminlerini destekleyip desteklemeyeceğini görmeyi bekliyorlar. Powell'ın tahminleri, merkez bankası toplantısı sonrası piyasaların yükselişinde önemli bir rol oynamıştı.

İş piyasalarındaki yavaşlama ekonomideki kötü gidişatın yaklaştığına dair korkuları diriltebilir. Öte yandan istihdamın beklenilmediği kadar artması enflasyonun tekrar canlanmasından kaçınmaya çalışan Fed'in faizleri beklenildiği kadar fazla indirmeyeceği endişelerine yol açabilir.

Reuters anketine katılan ekonomistler ABD'de eylül ayı tarım dışı istihdamının 145,000 artmasını bekliyorlar. Ağustos'ta tarım dışı istihdam 142,000 artmıştı.

3- Yeni bir sayfa

Çin'in hem özel hem de kamu imalat sektörüne dair veriler Pazartesi açıklanacak. Çin hükümeti, zayıflayan ekonomisini desteklemek için geçen hafta koronavirüs salgınından sonraki en agresif canlandırma paketini açıklamıştı.

Elbette, faizleri sert bir şekilde düşürmekten hisseleri desteklemeye kadar alınan çeşitli önlemlerin ekonomiye olan etkilerini görmek için henüz erken.

Fakat Çin'den gelen açıklamanın ardından küresel piyasaları etkisi altına alan iyimser beklentiler sayesinde yatırımcılar muhtemelen zayıf olacak Pazartesi günkü verileri göz ardı edebilirler.

Çin'de satın alma yöneticileri endeksi verisi Asya'daki ekonomi takviminin başını çekerken, Tayland'da hükümet ve ülkenin merkez bankası arasında gerçekleşecek toplantı da izleme listesinde olacak.

Politika faizinde indirime gidilmesi konusunda aylardır ters düşen Tayland hükümeti ve merkez bankası, yurt içi enflasyon hedefini ve Tayland'ın son zamanlarda güçlenen para birimi bahtı ele alacak.

4-Kasvetli İngiltere

İngiltere Merkez Bankası (BoE), faizler nötr seviyelere yaklaşırken Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gerisinde kaldı.

Piyasalar, işlemcilerin BoE'nin diğer büyük merkez bankalarına göre faizleri daha yavaş indireceğinden neredeyse emin olduklarını gösteriyor. Yakında açıklanacak olan İngiltere'nin ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi milli hasıla verisinin, hâlâ yüksek seyreden enflasyondan endişelenen Londra'daki yetkililerin fikrini değiştirmesi beklenmiyor.

İktidara yeni gelen İşçi Partisi hükümeti, İngiltere'nin finansal durumunun vahameti konusunda uyarıda bulunurken, Ekim bütçesinin bunu bir yanıt vermesi gerekiyor ve tüketiciler bu yüzden altı aydır en kötü zamanlarını yaşıyorlar. Önümüzdeki hafta gelecek olan mortgage ve tüketici kredileri ihtiyaçları olan morali verebilir.

5- Deflasyon

ECB ekimde tekrar faiz indirimi yapıp yapmayacağını değerlendirirken, Euro Bölgesi enflasyon verisi mercek altında olacak.

Fransa ve İspanya'da tüketici fiyat endeksi eylülde beklentinin altında geldi ve Fransa'da yüzde 1,5 yükselirken İspanya'da yüzde 1,7 yükseldi.

Ekonomistler, Euro Bölgesi'ndeki genel enflasyonun düşen enerji fiyatları sayesinde ECB'nin hedefi olan yüzde 2'nin altına Haziran 2021'den beri ilk defa düştüğünü tahmin etseler de, yılın son aylarında tekrar yükselmesi bekleniyor.

Yatırımcılar, hafta başında Euro Bölgesi'nde eylül ayı imalat ve hizmetler PMI verilerinin beklentilerden düşük gelmesi sonrasında ECB'nin ekim ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasına yüzde 50'den fazla ihtimal veriyorlar.

İşlemciler, enflasyonun ECB'nin beklentisinden daha hızlı düşmesini bekliyorlar.

Kaynak: Reuters