Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey
Gelecek hafta ABD'nin istihdam rakamları, Çin ve euro bölgesinin ise enflasyon verileri açıklanacak.
Bu veriler, ABD'deki faiz oranlarının gidişatına ve Donald Trump'ın yeni başkanlık döneminde hayata geçirebileceği beklenmedik politikalara dair endişeler sürerken açıklanacak.
Singapur'dan Rae Wee ve Londra'dan Alun John, Amanda Cooper, Dhara Ranasinghe and Samuel Indyk gelecek hafta küresel piyasalarda takip edilmesi gereken ana konuları derlediler.
1. İşlem tamam
Piyasa katılımcıları, Trump'ın gümrük vergileri ve göç konusundaki vaatleri ışığında ABD'deki yeni başkanlık döneminde enflasyon'un artacağı fikrine büyük ölçüde kendilerini hazırladılar.
Yatırımcılar, 2025'te ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki kez faiz indirimi yapmasını beklemeseler de, hisse senetleri tarihi zirveye yaklaşmış durumda. Yatırımcıların kabul etmekte zorlandıkları husus ise büyümenin yavaşladığına dair göstergeler.
10 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı ABD tarım dışı istihdamının Kasım ayındaki 227 binlik artışa kıyasla 150 bin artması bekleniyor.
Tarım dışı istihdamın Aralık'ta 150 bin artması durumunda, geçen yıl yaratılan istihdam 2.13 milyon olmuş olacak. Bu hiç de fena bir rakam olmasa da koronavirüs salgınının yaşandığı 2020'nin haricinde 2019'daki 1.99 milyonluk istihdamdan bu yana en düşük yıllık istihdam olacak. Şu anda piyasanın ihtiyaç duyduğu şey, ABD ekonomisinin dayanıklı olduğunu görmek.
2. Çin'de işler yolunda gitmiyor
Çinli yetkililer, Trump'ın Çin'den ithal edilen mallara yüzde 60'ı aşkın gümrük vergileri getirme tehditlerine karşı tedbirler almaya hazırlanırken, Çin yılın başında yönünü tayin etmekte zorlanabilir. Çin Borsası, 2016 yılından bu yana en zayıf yeni yıl başlangıcını yaptı.
Trump'ın ilk başkanlık dönemi sırasında Çin, ihracatı cazip kılmak ve ticari şokları dengede tutmak için para biriminin değer kaybetmesine izin vermişti. Bu uygulamayla Çin Yuan'ı iki yıldan daha uzun bir süre içerisinde dolar karşısında yüzde 12'den daha fazla değer kaybetti.
İktisatçılar Trump'ın bu sefer yaklaşık %40 oranında gümrük vergileri uygulamasını beklediklerini ve bu uygulamanın da Çin'in büyümesini yüzde 1 puan kadar azaltacağını tahmin ediyorlar.
Çin'in yuandaki değer kaybına göz yumacağı belirtilse de ABD'nin gümrük vergilerindeki olası artışın büyüklüğü Çin'in başvurduğu eski yöntemleri geçersiz kılabilir.
Önümüzdeki hafta Çin'de Aralık ayı ticaret ve enflasyon rakamları açıklanacak. Bu veriler, Çin'in 2024 yılını nasıl kapattığına dair ipucu verebilir.
3. Enflasyon testi
Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2025'in ilk yarısında 100 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyorlar. Fakat bu beklenti, önümüzdeki Salı açıklanacak Aralık euro bölgesi öncü enflasyon verileriyle erkenden test edilecek. Almanya ve Fransa'nın enflasyon verileri ise haftaya Pazartesi yayımlanacak.
Enflasyondaki düşüşün devam ettiğine dair herhangi bir işaret, ECB'ye para politikalarını gevşetme ve zor durumdaki ekonomiyi canlandırma fırsatı sunabilir. Fakat analistler, İspanya'da enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle beklentilerin üzerinde yükselen enflasyonun, diğer ülkelerde de görülebileceği konusunda uyarıyorlar.
Doğalgaz fiyatlarının son 14 ayın en yüksek seviyelerinde seyretmesiyle birlikte enerji fiyatları, ECB için ciddi bir zorluk oluşturabilir. 2022'deki gibi sert bir artış beklenmese de, doğalgaz depolarındaki miktarın önceki yıllara göre azalması ve Rusya'dan Avrupa'ya Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatının yeni yıl ile tamamen durması, fiyatların yüksek seyretmeye devam edeceği ihtimalini güçlendiriyor.
4. Avrupa borsaları bu yıl toparlanacak mı?
2024, Avrupalı hisse senedi yatırımcıları için zorlu bir yıl olurken, Avrupa borsalarının performansı küresel piyasaların gerisinde kaldı. Fakat bazı yatırımcılar, piyasaların yakında toparlanabileceği konusunda umutlular.
Yıl içinde dikkat çeken bazı olumlu gelişmeler de yaşandı. Bankacılık sektörü endeksi yüzde 26, havacılık ve savunma hisseleri ise yüzde 33 yükseldi.
Bununla birlikte, piyasalar hâlâ belirsizliklerle karşı karşıya. Özellikle Donald Trump'ın olası gümrük vergilerine yönelik planları, yatırımcıların en büyük endişelerinden biri olmaya devam ediyor.
Avrupa'daki şirketleri izleyen STOXX 600 endeksi, ABD'nin S&P 500 endeksine kıyasla yüzde 41 iskontolu işlem görüyor. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi ise S&P 500 endeksine kıyasla yüzde 50 iskontolu.
Bazı yatırımcılar, iktisadi görünümün veya jeopolitik ortamın netleşmesi durumunda Avrupa borsalarının bu yıl güçlü bir toparlanma yaşayabileceğine inanıyorlar.
5, Bizi ne bekliyor?
ABD'nin S&P 500 endeksi, geçen yıl yüzde 20'nin üzerinde yükselerek, 1998'den bu yana arka arkaya en güçlü yıllık performansını sergiledi ve son iki yılda yaklaşık yüzde 53 artış kaydetti. Fakat yılın sonuna doğru bazı uyarı alametleri oluştu.
LSEG Lipper verilerine göre enflasyonun sabit kalması ya da Donald Trump'ın gümrük vergilerinin enflasyonu artırması durumunda Fed faiz indirimlerine ara verebilir. Bu endişe, yatırımcıların tedirginliğine yol açarken, 18 Aralık'a kadar olan hafta boyunca küresel hisse senedi fonlarında son 15 yıldaki en hızlı satışlara neden oldu.
Gelecek günler, Aralık ayındaki riskten kaçış hissiyatının geçici olup olmadığı ya da riskten kaçışın derinleşip derinleşmeyeceği netleşecek. Trump'ın yeni politika vaatleri ve ticari ortaklarının planlarına nasıl yanıt vereceği de büyük önem taşıyor.
Ayrıca, Aralık ayında 40 baz puan artan ABD Hazine tahvil getirilerinin yakından izlenmesi gerekiyor. Yeni bir artış, hisse senedi piyasasında yeni bir satış dalgasının habercisi olabilir.