Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

PAYLAŞ
  • ABD Başkanı Donald Trump ikinci başkanlık döneminin 100. gününe yaklaşırken, piyasalarda gelecek hafta ABD'li şirketlerin açıklayacağı finansal bilançolar, ABD istihdam verileri, Kanada'da yapılacak genel seçim ve euro bölgesinin durumuna ilişkin gelişmeler yakından izlenecek.
Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

ABD Başkanı Donald Trump ikinci başkanlık döneminin 100. gününe yaklaşırken, yatırımcılar Trump'ın politikalarını çözmeye, merkez bankası yetkilileriyse ekonomilerinin bu politikalardan nasıl etkileneceğini kestirmeye çalışıyorlar.

Gelecek hafta ABD'li şirketlerin açıklayacağı finansal bilançolar, ABD istihdam verileri, Kanada'da yapılacak genel seçim ve euro bölgesinin durumuna ilişkin gelişmeler yakından izlenecek.

Tokyo'dan Kevin Buckland, New York'tan Lewis Krauskopf ile Dhara Ranasinghe ve Londra'dan Naomi Rovnick ile Amanda Cooper gelecek hafta izlenecek gelişmeleri derlediler.

1. Dalya Yüz

Başkanlığının ikinci dönemindeki 100. gününü 30 Nisan'da dolduracak Trump, çoğunu kendisinin yarattığı bir dizi zorlukla karşı karşıya.

Trump'ın sıklıkla değişen gümrük vergisi politikalarıyla allak bullak olan piyasalar hâlâ ekonomiyi etkileyebilecek unsurları fiyatlamak için bir yöntem bulabilmiş değil.

Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile kameralar önünde gerçekleştirdiği tartışma Ukrayna'nın Avrupalı müttefiklerini şaşkınlığa uğratmıştı. Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelere dâhil edilmeyen Avrupa ülkeleri son yıllarda görülmeyen bir hızda yeniden silahlanmaya başladı.

Trump'ın başkanlıktaki 100. günü yaklaşırken, ABD'nin eski ittifakları dağılmış, komşularıyla arası açılmış, yatırımcı iştahı azalmış ve belirsizlik artmış durumda.

2. Bilançolar ve istihdam verileri

ABD'li büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Microsoft , Amazon ve Facebook'un çatı şirketi Meta Platforms gelecek hafta birinci çeyrek bilançolarını açıklayacak. Bilançoların ekonomiye ilişkin önemli ipuçları sunması bekleniyor.

Haftaya bilançolarını açıklayacak bu şirketler ve "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan şirketlerin geri kalanı olan Nvidia , Alphabet ve Tesla iki yıl boyunca büyük kazanımlar elde ettikten sonra bu yıla kötü başladı.

Şu ana kadar S&P 500 endeksindeki şirketlerin beşte birinden fazlası bilançosunu açıklarken, kârlılığın genel olarak ilk çeyrekte yüzde 8.4 artmış olması bekleniyor. Fakat ticarete ilişkin belirsizlik sürerken odak noktası şirketlerin açıklayacağı finansal tahminler olacak.

ABD'de 1 Mayıs'ta açıklanacak Nisan ayı enflasyon verileri ile 2 Mayıs'ta açıklanacak Nisan istihdam verileri ekonominin durumuna ilişkin ipucu verecek. ABD tarım dışı istihdamının Mart'ta kaydedilen 228,000 artışın ardından Nisan'da 130,000 artacağı tahmin ediliyor.

3. Yatışan Gerilim

ABD ve Çin arasındaki gerilimin yatışmaya başladığı görülüyor. Çin, ABD'ye uyguladığı yüzde 125 oranındaki gümrük vergilerine bazı muafiyetler getirdi.

Sosyal medyada, sektör ve ticaret uzmanları arasında dolaşıma giren bir listede Çin'in 131 kategorideki ürüne muafiyet getirileceği iddia ediliyordu. Reuters'in doğrulayamadığı listede aşı, kimyasallar ve jet motorları gibi ürünler bulunuyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent Çarşamba yaptığı açıklamada ABD'nin gerilimi yatıştırmak istediğini belirtmişti.

Öte yandan Bessent'in Japon yenini güçlü tutması için Japonya'ya baskı yapması beklenmiyor. 1 Mayıs'ta toplanacak Japonya Merkez Bankası'nın eli bu sayede rahatlayabilir.

Washington'da Japon mevkidaşı Katsunobu Kato ile görüşecek olan Bessent, dolar yen paritesi için aklında bir rakam olmadığını söylerken, geçen hafta Trump Japonya'yı yeni düşük tutmakla suçlamıştı.

4. Kanada sandığa gidiyor

Pazartesi günü sandık başına gidecek Kanada'nın Başbakanı Mark Carney, Trump'ın politikalarına karşı sağlam durabilmek için halktan güçlü bir destek istiyor.

Ek gümrük vergileri ve Kanada'nın ilhakına dair açıklamaları sebebiyle komşusu ABD'yi önemli bir tehdit olarak gören Carney, ülkesinin ABD'ye bağımlılığını azaltmak ve ülke ekonomisini yeniden yapılandırmak istiyor.

Anketler, Kanadalıların Carney'in fikirlerini desteklediklerini gösteriyor. Carney'nin başkanı olduğu Liberal Parti anketlerde ana muhalefet partisi Muhafazakârların 5 puan önünde gözüküyor. Ocak'ta anketler Liberalleri Muhafazakârların 24 puan arkasında gösteriyordu.

Piyasalar anketlere göre fiyatlandı. Şubat'ta son 22 yılın en düşük seviyesine düşen Kanada dolarının seçimlerde etkilenmesi beklenmiyor.

Fakat Kanada'nın karşılaşacağı başka zorluklar da var. IMF, Kanada için büyüme beklentilerini aşağı çekerken, Liberallerin kamu harcamalarını artırarak büyümeyi destekleme planları, kamu bütçesinin beklenenden daha fazla açık verebileceği anlamına geliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) başkanıyken "güvenilmez sevgili" lakabını alan Carney'i zorlu bir dönem bekliyor.

5. Güvenli liman

Euro ve euro bölgesi devlet tahvilleri ABD'nin ek gümrük vergilerinin yarattığı kargaşadan kaçan yatırımcılar için güvenli liman varlığı olurken, gelecek hafta açıklanacak ekonomi verileri euronun durumuna dair ipucu sunacak.

Gelecek hafta Cuma günü açıklanacak Euro bölgesi öncü enflasyon verisine göre bölgedeki enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefine uyumlu bir şekilde azalmış olması ve faiz indirimleri için tezleri güçlendirmesi bekleniyor.

Aynı gün açıklanacak HCOB'nin Avrupa imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) nihai verisi, bölgedeki tedarik zincirine dâhil olan üreticilerin ekonomiye dair güveninin azaldığını gösterebilir.

Fakat bazı analistler, olumsuz gelecek verilerin euroyu sarsabileceğini belirtiyorlar. Bank of America, Almanya'nın artan kamu harcamalarının euroyu desteklemesini beklerken, Barclays Trump'ın sürprizler açıklamaması durumunda euronun dolar paritesinin 1.15 civarında kalmasını bekliyor.