Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu yayımladı. Yıl sonu enflasyon tahmini 2 puanlık yükselişle yüzde 38'e çıkarıldı.
  • Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği mesajını verdi.
  • Asgari ücrete zammıyla ilgili soruyu yanıtlayan Karahan, "Asgari ücret konusu TCMB uhdesinde değil, dolayısıyla bir tavsiye verilmesi söz konusu değil" dedi.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yükselterek yüzde 38'e çıkardı. Merkez, 2025 ve 2026 tahminlerinde ise değişikliğe gitmedi.

Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yurt içi talepte direnç sürerken bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. Arz koşulları talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemektedir. Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyretmektedir. Sıkı para politikası talebi dengeleyecek. Yılın ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle iç talepte zayıflama olacağını, cari dengede iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

"Konut fiyatlarındaki yavaşlama kira artışını sınırlayacak"

Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Hizmet enflasyonu aylık bazda yavaşlamakla birlikte yüksek bir seyir izlemektedir. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının yavaşlaması beklenmektedir. Kararlarımızın enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayacağını, piyasa beklentileri ile ara hedefimiz arasındaki farkın kapanacağını öngörüyoruz.

"TL mevduat payı artıyor"

Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız. Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına hızlı ve güçlü bir şekilde yansıyor. Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek. Parasal politika duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve mevduat faizlerinin TL'ye geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacak. TL mevduat payı artmaya devam etmektedir.

2025 ve 2026 tahminleri değişmedi

2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38'e çektik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

Para politikasında sıkı duruş mesajı

Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız.

Hazirandan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz."

"Enflasyonda zirve yüzde 75-76 civarında olacak"

Sunum sonrası soruları yanıtlayan Karahan, enflasyonda zirvenin mayıs ayında görüleceğini belirterek, "Şu anki hesaplarımıza göre baz etkisi ve doğalgaz etkisiyle enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz" dedi.

"Tasarruf tedbirleri dezenflasyonu destek olacak"

Harcamalarla ilgili tasarruf tedbirleri hazırlandığını hatırlatan Karahan, "İkinci devrede ve 2025 yılındaki dezenflasyon sürecinde bundan destek alacağımızı düşünüyoruz" açıklaması yaptı.

"Döviz alımıyla rezervleri düzeltmeye gayret ediyoruz"

Piyasa koşullarını bozmayacak şekilde döviz alımı yaparak rezerv pozisyonunu düzeltmeye gayret ettiklerini kaydeden Karahan, "Dönem dönem TL'ye çok talep olunca bizim için rezerv biriktirme fırsatı oluyor. Kur korusunda bir hedefimiz yok" diye konuştu.

Asgari ücret açıklaması

Asgari ücrete zammıyla ilgili soruyu yanıtlayan Karahan, "Asgari ücret konusu TCMB uhdesinde değil, dolayısıyla bir tavsiye verilmesi söz konusu değil" dedi.

Yeni banknot iddialarına yanıt

500 ve 1000 TL'lik banknotların basılacağı iddialarını yanıtlayan Karahan "Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı birçok faktöre bağlı. İhtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız" diye konuştu.