Madenciler için altın çıkarmak zorlaşıyor

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Dünya Altın Konseyi'ne göre üreticiler artan altın talebine yetişemiyor.
  • 2023 yılında altın üretimi bir önceki yıla göre sadece yüzde 0,5 yükseldi. Yeni maden sahaları bulmak ve üretim izni almak da zorlaşıyor.
  • Altının ons fiyatı artmaya devam ederken analistler yükselişin süreceği düşünüyor.
Madenciler için altın çıkarmak zorlaşıyor
Sudan’daki Airab altın madeni
Reuters
İlgili Hisseler

Dünya Altın Konseyi’nin (World Gold Council) yaptığı açıklamaya göre artan altın talebine yetişmek gittikçe yetersiz kalıyor. Konseye göre bunun ana sebebi altın çıkartılacak yeni madenleri bulmanın zorlaşması.

CNBC'deki habere göre Dünya Altın Konseyi’nin üst düzey pazar stratejisti John Reade, “2024 ilk çeyrekte altın madenciliği bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artarak rekor kırdı ancak büyük resme bakarsak altın madenciliği efektif olarak 2016-2018 seviyelerinde takılı kalmış durumda. O tarihten beri bir büyüme göremedik” dedi.

Uluslararası ticaret birliğinin verilerine göre ise 2023 yılında altın üretimi bir önceki yıla göre sadece yüzde 0,5 artış gösterdi. 2022’de artış oranı yüzde 1,35, 2021’de ise yüzde 2,7 olmuştu. Pandeminin ilk yılı 2020’de ise altın üretimi son 10 yılda ilk kez üretim azaltarak yüzde 1 seviyesinde gerilemişti.

Reade, “Bence buradaki ana hikaye 2008 yılından beri aralıksız süren bir büyümenin ardından madencilik endüstrisi üretimde sürdürülebilir bir büyüme gösteremiyor” ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarındaki beklenti

Altına yönelik talep artarken altın fiyatı ons başına 2295 dolar seviyesinde. Artan talep nedeniyle altının 2024 sonunda daha da yüksek seviyelere geleceği tahmin ediliyor. UBS, Eylül 2024’te sarı metalin ons başına 2500 dolara olacağını tahmin ederken yıl sonunda 2600 dolara çıkmasını beklediklerini duyurdu. JPMorgan ise altının 2024’ü ons başına 2315 dolar seviyesinde kapatacağını 2025’te ise 2500 doları geçeceğini tahmin ediyor.

Yatırım bankası devi Goldman Sachs da altında yükselişin sürmesini bekliyor. Banka, 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine çıkardı. Citi analistlerinin öngörüsüne göre ise altın 18 ay içerisinde 3 bin dolara kadar çıkabilir.

Yeni madenler bulmak zorlaşıyor

Altın madenciliği sektöründe uzun yıllardır yeni çalışma sahası bulma sorunu yaşanıyor. Dünyada önemli sayılabilecek büyüklükteki madenlerin hemen hemen hepsi işletmeye alınmış durumda. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre endüstriyel boyuttaki bir altın madeni çok fazla nakit, keşif ve geliştirmeye ihtiyaç duyuyor. Madenin üretime hazır olması için 10-20 yıl arasında değişen sürelerde çalışma yapılması gerekiyor.

Keşfedilen maden sahalarının hepsinde de üretim yapılamıyor. Altın Konseyi’nin verilerine göre bulunan madenlerdeki altın miktarı çoğu zaman yeterli gelmiyor. Tespit edilen yatakların sadece yüzde 10’u üretim yapılabilecek miktarda altına sahip oluyor.

Ayrıca altın madenciliği kullandığı yöntem açısından çevreye çok zarar veriyor. Bu nedenle gerekli izinleri almak da günden güne zorlaşıyor. Öte yandan yerleşime uzak madenler gelişmiş bir altyapı kurulumunu da zorunlu kılıyor. Madene gidecek yollar, enerji hatları ve su taşınması yatırım yapılması gerekiyor.

Şimdiye kadar ne kadar altın çıkartıldı?

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) verilerine göre şimdiye kadar 244 bin ton altın bulundu. Bu altınların 187 bin tonu çıkartılırken madenlerde halen 57 bin tonluk rezerv bulunuyor. USGS’ye göre dünyada şimdiye kadar çıkartılan bütün altın eritilip bir araya getirilse sadece her yönü 23 metre uzunluğunda olan bir küpün içine sığabilir. En büyük altın üreticileri Çin, Avustralya, ABD, Güney Afrika olurken en büyük tüketiciler ise Hindistan, Çin, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Üretilen altının çoğu mücevher üretimine gitse de altın hem rezerv metal olarak hem sanayide önemli bir yere sahip. İletkenliği nedeniyle altın kullanıldığı alanlar arasında bilgisayarlar, iletişim ekipmanlar, uzay araçları, uzay jeti motorları bulunuyor.