Japonya'da düşen yen için müdahale sinyali

PAYLAŞ
  • Japon yeni ABD doları karşısında 38 yılın en düşük seviyesini görünce yetkililerden müdahale sinyalleri gelmeye başladı.
Japonya'da düşen yen için müdahale sinyali
Fotoğraf: Reuters
İlgili Hisseler

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yenin dolar karşısında 38 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından döviz kuru piyasasına müdahale etmeye hazır olduklarının sinyalini vererek, Japon yetkililerin para birimleri konusunda gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Suzuki, "Döviz kurlarının istikrarlı bir şekilde hareket etmesi arzu edilen bir durumdur. Hızlı, tek taraflı hareketler istenmez. Özellikle de ekonomi üzerindeki etkisinden derin endişe duyuyoruz. Hamleleri yüksek bir aciliyet duygusuyla izliyor, hamlelerin arkasındaki faktörleri analiz ediyor ve gerekli adımları atacağız" dedi.

Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi de düzenlediği basın toplantısında Tokyo'nun aşırı döviz hareketlerine karşı "uygun" önlemleri alacağını söyledi. Hayashi, Japon yeninin geldiği seviyeler ve yetkililerin müdahale edip etmeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Mizuho Securities'in baş döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, bir araştırma notunda, "Bu noktada, yetkililer muhtemelen sadece hızdan değil seviyeden de endişelenmeye başlıyor. Müdahale etmezlerse, yenin 162'ye doğru kayma riski var" dedi.

Sene başından beri yüzde 12 değer kaybı

Japonya Merkez Bankasının (BoJ), dolar/yen paritesi Nisan 2024’te 160 seviyesinin üstüne geldiği zaman para birimini desteklemek için döviz piyasasına müdahalede bulunduğu iddia edilmişti. Dolar/yen paritesi 29 Nisan’da 160,24 seviyesini test ederek Haziran 1986'dan bu yana ilk kez 160'ın üzerine çıkmıştı.

Ülkenin para birimindeki hareketlerin Japon otoritelerini harekete geçirirebileceği ifade edilirken, analistler, 29 Nisan'da görülen 160,24 seviyesinin ardından yaklaşık 60 milyar dolarlık rezerv satışının yapılmış olabileceğini belirtiyor.

Döviz piyasasında özellikle ABD ve Japonya arasındaki yüksek faiz oranı farkı, yenin dolar başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesine yol açıyor.

Yüksek faiz dolara talebi artırıyor

Japonya bu yıl faiz oranlarını sıfır ila yüzde 0,1 aralığına yükseltmiş olsa da ABD'de yüzde 5’ün üzerinde olan faiz oranları yatırımcıların dolar varlıklarına talebini artırıyor.

Analistler, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ABD ve Japonya arasındaki getiri farkının altında yatan dinamikler değişmediği müddetçe, Japon para biriminin baskı altında kalacağını vurguladı.

Dolar karşısında bir süredir gerileyen Japon yeninin Japon ihracat şirketlerinin karlarını destekleyerek birçok Japon şirketinin hisse fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına sebep olduğunu aktaran analistler, buna karşın ihracat odaklı olmayan Japon şirketlerini ise maliyetler konusunda zor duruma soktuğunu bildirdi.

Yenin zayıflığı, Japon ekonomisini ve BoJ’un faiz oranı görünümünü nasıl etkileyeceğine dair soruları gündeme getirirken, son üç yıldır değer kaybeden Japon yeni, yıl başından beri dolar karşısında yüzde 12'nin üzerinde geriledi.