İngiltere Merkez Bankası'ndan düşüş uyarısı: Küresel varlık fiyatları 'şişkin' kalmaya devam ediyor

PAYLAŞ
  • BoE yatırımcılar için yaptığı uyarıda küresel varlık fiyatlarının, jeopolitik riskler nedeniyle büyük bir düşüşe karşı savunmasız durumda olduğu belirtildi.
  • ABD devlet tahvillerindeki kısa pozisyonlar arttı, ciddi piyasa stresleri oluşabileceği konusunda uyarı yapıldı.
  • İngiltere ekonomisinin büyümesi beklenirken, faiz oranlarındaki değişikliklerin ipotek maliyetlerine etkisi öngörülüyor.
İngiltere Merkez Bankası'ndan düşüş uyarısı: Küresel varlık fiyatları 'şişkin' kalmaya devam ediyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE), yatırımcıların jeopolitik risklere ilişkin endişelerinin artmasıyla birlikte küresel varlık fiyatlarının şişkin kaldığını ve büyük bir düşüş riski taşıdığını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre BoE’nin Finansal Politika Komitesi, Ağustos ayında yaşanan düşüşün ardından varlık fiyatlarının hızla toparlanmasının yanıltıcı olmaması gerektiğini belirtti. Komitenin yayımladığı üç aylık raporda, "Birçok varlık sınıfında, özellikle hisse senetlerinde değerlemeler hızla yeniden gerildi. Piyasalar keskin bir düzeltmeye karşı savunmasız durumda" ifadeleri kullanıldı.

Zayıf ABD istihdam verileri ve büyük teknoloji şirketlerinden gelen beklenenden düşük sonuçlar Ağustos ayında piyasaların satılmasına neden olmuştu. Ancak bu durum, sadece güçlü makroekonomik verilerin yayımlanmasıyla tersine döndü. BoE, bu tür bir toparlanmanın tekrarlanamayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Jeopolitik riskler en yüksek seviyede

Merkez Bankası'nın yılda iki kez yaptığı ve İngiltere'de faaliyet gösteren büyük finansal firmaları kapsayan bir ankete göre, jeopolitik risklere ilişkin endişeler 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu anket, 23 Temmuz - 12 Ağustos tarihleri arasında 55 firma tarafından yanıtlandı ancak hangi risklerin ön planda olduğu belirtilmedi.

BoE, Orta Doğu'daki çatışmalar, Ukrayna’daki savaş ve ABD başkanlık seçimlerine de dikkat çekti.

Ayrıca, BoE'nin Haziran'dan bu yana hedge fonlarının ABD devlet tahvillerindeki kısa pozisyonlarının 875 milyar dolardan 1 trilyon dolara çıktığını vurguladı. Eğer bu pozisyonların bozulması gerekirse, ciddi piyasa stresleri yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Kamu borcu finansal risk yaratabilir

Merkez Bankası, büyük ekonomilerdeki yüksek kamu borç seviyelerinin, yatırımcıların hükümet borçlarına dair daha karamsar bir bakış açısı benimsemesi durumunda finansal istikrarı tehdit edebileceğini belirtti. İngiltere'nin kamu borcu, milli gelirin yüzde 100'üne yükselmiş durumda. Maliye Bakanı Rachel Reeves'in 30 Ekim’de yıllık bütçesini açıklaması bekleniyor.

İngiltere ekonomisi toparlanıyor ancak riskler var

BoE, İngiltere özelinde, yüksek faiz oranlarına rağmen çoğu hanehalkı ve işletmenin bu durumla başa çıktığını, ancak bazı küçük işletmelerin zorluk yaşadığını belirtti. Ağustos ayında faiz oranını yüzde 5,25’ten yüzde 5’e düşüren BoE, Eylül ayında oranı sabit tutmuştu. Piyasalara göre, BoE’nin bir sonraki toplantısında oranı yüzde 4,75’e indirme ihtimali yüzde 90 olarak görülüyor.

Merkez Bankası, faiz oranlarındaki düşüşün, ipotek maliyetlerinin tahmin edilenden daha az artmasına yol açacağını ve genel borç faiz yükünün küresel finansal kriz sonrası duruma göre daha düşük olacağını belirtti. Ortalama bir hane için ipotek maliyetlerindeki artış ayda 150 pound olarak hesaplanıyor.

BoE, İngiltere ekonomisinin 2024'ün ikinci yarısında çeyrek bazında yüzde 0,3 oranında büyümesini bekliyor. Bu oran, ülkenin uzun vadeli büyüme ortalamasına yakın, ancak 2023’ün sonlarında yaşanan resesyondan toparlanma sürecindeki ilk yarı büyüme oranlarından düşük olacak.

Finansal Politika Komitesi, bankaların kredi döngüsündeki riskleri yönetmek için kullandığı karşıt döngüsel sermaye tamponunu yüzde 2'de sabit tuttu.

Kaynak: cnbce.com