Emtia piyasalarında '2015' korkusu

PAYLAŞ
  • Emtia piyasaları Çin'in 2015'teki ekonomik yavaşlamasının tekrarlanmasından korkuyor.
  • Uzmanlar, Çin'in imalat ve verimlilik sektöründeki mevcut zayıflığın , 2015-2016 Çin piyasası çöküşünün öncesindeki durumla benzerlikler gösterdiğini belirtiyor.
Emtia piyasalarında '2015' korkusu

Emtialardaki bu yılki yükseliş neredeyse sona erdi. Çin ekonomisindeki yavaşlama, petrol, bakır ve diğer emtialara olan talep konusunda endişeleri artırırken, yatırımcıları Çin'deki 2015 yavaşlamasının tekrarlanması ve emtialardaki küresel düşüş konusunda tedirgin etti.

Marketwatch'ın haberine göre, Leverage Shares'da kıdemli araştırmacı olan Sandeep Rao, Çin ekonomisinin iç tüketim motoru zayıflıyor gibi göründüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Gayrimenkul ilgisi düşüşte, online satışlar değerleri desteklemek için indirim stratejilerine ihtiyaç duymaya devam ediyor. Pamuk ve kozmetik ithalatındaki düşüş, daha varlıklı nüfus kesimleri arasında satışları artırmada olası engelleri işaret ediyor."

Çin'in son dönemde ekonomisini canlandırma yönündeki çabaları, emtia talebindeki endişeleri hafifletmeye pek yardımcı olmadı.

Çin Merkez Bankası geçtiğimiz hafta başında sürpriz bir adım atarak politika faiz oranı olan 7 günlük ters repo oranını yüzde 1,80'den yüzde 1,70'e düşürdü. Ardından perşembe günü orta vadeli borç verme imkanı oranını yüzde 2,5'ten yüzde 2,3'e düşürerek piyasaları bir kez daha şaşırttı.

Rao, Çin Merkez Bankası'nın faiz indiriminin harcamayı teşvik etmek için yapılmış olabileceğini, ancak ortalama Çinli tüketicilerin daha sakin kalıp tasarruf etmeye daha meyilli göründüğünü söyledi.

2015'te ne oldu?

Mayıs 2015'te Çin hisse senetleri, ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu'nun olağanüstü düşüş olarak adlandırdığı bir durum yaşamaya başladı. Bunun üzerine Çin Merkez Bankası, satış dalgasını durdurmak için gösterge faiz oranlarını ve mevduat faizlerini düşürerek devreye girdi.

Rao, Çin'in imalat ve verimlilik sektöründeki mevcut zayıflığın , 2015-2016 Çin piyasası çöküşünün öncesindeki durumla benzerlikler gösterdiğini söyledi.

Ancak Rao'ya göre emtiaların destek bulması için şu anda birden fazla yol bulunuyor. Hindistan'ın iç tüketimi, Güneydoğu Asya'nın birçok yerinde ve Latin Amerika'da olduğu gibi artmaya devam ediyor.

Themes ETFs'te yatırım stratejisti ve başkan yardımcısı Taylor Krystkowiak, değerli metallerin görece güvenli limanlar olmaya devam ettiğini ve geniş çaplı emtia geri çekilmelerine karşı direnç gösterdiğini kaydetti.

2015'teki emtia geri çekilmesi sırasında, altın ve gümüş sırasıyla yüzde 10,2 ve yüzde 11,8 oranında düşüş gösterirken, bakır yüzde 0,39, ABD ham petrolü yüzde 2,35, Brent petrol yüzde yüzde 0,54 düşüş gösterdi.

Altın bu ay yükselirken, gümüş ve bakır düşüş gösterdi. Dünyanın ikinci büyük altın pazarı olan Hindistan bu hafta altın ve gümüş için ithalat vergilerinde büyük bir indirim duyurdu ve bu durumun her iki metal için talebi artırabileceği belirtildi.

"Sanayi metallerinde 6 ay düşüş beklentisi"

BCA Research'ün baş stratejisti, Çin yatırım stratejisi ve gelişmekte olan piyasalar stratejisi uzmanı Arthur Budaghyan'a göre, Çin ekonomisi ya çok düşük bir seviyede duraklayacak ya da daha da kötüleşecek. Budaghyan, her iki senaryonun da bakır, çelik, demir cevheri, alüminyum ve nikel gibi sanayi metallerinin yanı sıra enerji için de olumsuz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Budaghyan, önümüzdeki altı ay ya da daha fazla sürede sanayi metallerine yönelik düşüş beklentisini koruduğunu ve Ortadoğu'daki jeopolitik dalgalanmalar nedeniyle petrol fiyatlarının artabileceğini belirtti.

Budaghyan, genellikle daha güvenli bir yatırım olarak görülen altının Çin Merkez Bankası'nın altın satın alarak uluslararası rezervlerini çeşitlendirmesi nedeniyle fayda sağlayacağını kaydetti.